Грешно е, че се избягва терминът "коалиция" за бъдещия кабинет

Моделът на лидерската партия се оказва единствения възможен у нас, смята Даниел Стефанов
27 юли 2021 14:50, Анисия Иванова
58
Грешно е, че се избягва терминът "коалиция" за бъдещия кабинет
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Участниците в преговорите за създаване на кабинет са оптимистични, което дава индикатори, че шансовете за създаване на кабинет са по-големи от тези да не може да се създаде правителство. Въпреки това, никога не трябва да изключваме възможността оптимистичните преговори да се превърнат в скандал и кабинет да не може да се излъчи. Това заяви Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в ефира на “Бизнес старт”, с водеща Живка Попатанасова.

Още по темата

Според Даниел Стефанов по всяка вероятност кабинет ще има, защото партиите вече са доста изморени от изборите. Тази умора може да се разгледа на няколко пласта - първо откъм послания. Партиите нямат какво ново да кажат на своите избиратели, техните послания и на сегашните, и на предишни избори бяха едни и същи и трета предизборна кампания би била измъчена. Друга причина е финансовият аспект на изборите, защото предизборната кампания излиза доста скъпо за политическите формации. Малко от тях имат финансовия капацитет, чрез които спокойно да изкарат поредната кампания. Трети избори генерално са рискови за държавата, поясни също гостът, защото в момента има твърде много важни решения, които Народното събрание трябва да вземе, вместо да се разпуска след месец работа. Поредни избори ще изместят фокуса от тези важни въпроси и те отново ще останат нерешени. Не е малък и шансът при невъзможност на партиите да сформират правителство отново, те да бъдат наказани от избирателите, които на последните избори бяха с 600 000 души по-малко.

Даниел Стефанов посочва, че на този етап ГЕРБ вече са в политическа изолация. Според него това е странно, като се има предвид близостта на резулта между тях и спечелилата изборите партия Има такъв народ - под процент, което се равнява на двама народни представители.

Президентът Румен Радев наскоро заяви, че БСП са “най-надеждният” партньор на бъдещото управление и то не само математически, но и идейно. Според Стефанов обаче на този етап никой не може да каже кой на кого е най-надежден като партньор. Консултациите между партиите се случват при закрити врати, без медиите да имат възможност да видят какви теми се дискутират. Изявленията след разговорите не са особено информативни, което ни поставя в неведение.

Даниел Стефанов смята, че се забелязва особено изразено избягване на термина “коалиция”, което е грешен манталитет. Гостът посочва, че коалицията е най-добрият възможен инструмент за управление, когато няколко политически играчи заедно трябва да поемат отговорността за държавата. Според политолога много е важно партиите, които ще дават подкрепа на ИТН, да имат условия, независимо колко народните представители имат в парламентарните си групи.

“Има такъв народ" към момента не са политическа партия, а движение, което трябва да се превърне в партия докато е на власт.”

Според Даниел Стефанов, когато една партия е на власт, тя трябва да има изградени механизми, чрез които да филтрира различни идеи и интереси, които биват предлагани на масата, както и инструменти за получаване на обратна връзка от избирателите. Към момента "Има такъв народ" се е обособила като лидерска партия, което ѝ пречи да изгради споменатите механизми. Гостът добави, че в България моделът на лидерската партия се оказва единствения възможен. Доста често партиите са персонализирани и се свързват най-вече с едно лице - лидера си. Хората очакват от този лидер да поеме отговорността, а като имаме предвид, че Слави Трифонов не се кандидатира за народен представител и няма да влиза в изпълнителната власт, това създава притеснение дали не вървим в грешната посока.

“България е имала най-големи проблеми в моменти, когато политическата воля не е персонализирана и политическите лидери не са там да поемат отговорност.”, категоричен е политологът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По темата за съдебната система гостът коментира, че първоначално изглежда, че всички вървят в една и съща посока, но се забелязват съществени различния за начина, по който тази реформа ще се случи. Демократична България искат главния прокурор да се избира от квалифицирано мнозинство в Народното събрание, а Има такъв народ искат той да се избира пряко от народа. Друг проблем при съдебната реформа е, че тя е средносрочна тема, няма как да стане веднага, а българските избиратели най-често гласуват на базата на краткосрочни цели, които могат да видят веднага. Това е основната причина ГЕРБ да има успехи толкова години подред, смята Даниел Стефанов. Според него самата фиксация върху съдебната реформа е грешка, защото по-належащите проблеми са четвърта вълна на коронавируса, както и входирането на Плана за възстановяване и устойчивост към Европейската комисия.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая ще се окаже че Боко е изпълнил повече точки от референдума на Слави, от чалгаря himself.
31
2
 
11
 
! Отговори
Класика преди 2 години
Поръчкова статия с поръчкови коментари. Класика :)
30
3
 
13
 
! Отговори
бРъз анонс преди 2 години
Имахме министер на МВР, който пиеше денонощно и пикаеше във фонтаните на Плевен. Днес имаме деветнадесет-апараментов частен честен министър, който не пикае из фонтаните, но и не изтрезнява за момент. Казано е, че при пияни водачи, народът е весел, но това правило не важи за България.
29
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слепи ли сте че на тия новите най важната и неотложна задача е да отърват Божков и другите едри престъпници от Гешев и правосъдието, за народа още никой нищо не казва, той е на най заден план.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, неразумни и чалгари, как да пишем в Историята, че сега ви управлява шутът на Султана?
27
0
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
Не е грешно а смешно. Защото едно че безплатен обяд няма и друго че БСП веднага след изборите казаха че този път подкрепата няма да бъде безусловна. Така че колко и Точшко с приятелчетата му да се мъчат да убеждават че коалиция с БСП няма то това което ще се получи е точно това. Или Тошко си мисли че само ако им даде министерства това се брои за коалиция или мисли избирателите си за гл.упави. И как така Мая, Дончева и Мутрите не са стаукво? Е то БСП също вече не е ама все пък как така?
26
3
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
пРезидентът е прав в изказа си, като казва:... "че БСП са най-надеждният партньор на бъдещото управление и то не само математически, но и идейно..." Хем математически, хем идейно - върховно скудоумно разсъждение ! Вече няколко пъти сме яли попарата на подобни математически неграмотници и идейни ***. Това е и бъдещето на България - математика и идеи. За икономика, пари и откъде ще дойдат - 'ни вопъл, ни стон'. Напред България !
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилният термин не е коалиция, а чалгарска тумба лумба.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тези карикатури на фашисти не трябва да се дава власт. Искат да суспендират парламента и да се скрият зад Задкулисието.
23
0
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Вашите думи не топлят.Коалиция,или не,не е от значение.Цените се вдигат и хората обедняват още повече...*** ви майкята долнопробна политическа!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са хора партали, лицемери и с голямо его, тая простотия няма да изкара дълго, само гледайте.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитруват, правят се на по-различни, все едно някой им е длъжен да ги подкрепи, все едно ИТН са спечелили лотарията на Божков и всички останали подобни на тях са длъжни да им козируват.
20
2
 
3
 
! Отговори
човек преди 2 години
До: българин (номер 1) И от математици. Аман от математици, които имат претенции че разбират от вируси.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога избирателите на итн, ***, *** ще разберат че са излъгани тотално? Промяна няма и не може да има.
18
1
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 2 години
Това новото дето се пече във фурната не е коалиция а е абалниция
17
1
 
3
 
! Отговори
Димитрий преди 2 години
И да го избягват всички знаем, че безплатен обяд НЯМА.Ако искате от утре да започнем да наричаме договорно а не коалиционно но всички знаем вълкът си е вълк без значение как го наричаме. Дори и да го наречем агне няма да стане.
16
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 2 години
До: номер 2 Взе ми го от устата.И аз потвърждавам казаното от тебе - това са глyпocти на търкалета!Ама ГОЛЕМИ глyпocти на ГОЛЕМИ търкалета!!! Не било правилно да се избягват коалиции??? Хайде де, не било!!! Ако ще се правят тепърва нови коалиции - по-добре наново да отидем на избори!!! Ако от ИТН съставяр кабинет, той трябва само да бъде подкрепен от другите партии. Разбира се, не безрезервно.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О неразумни юроде,поради что се срамиш да се наречеш коалиционер?
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
- Крадлива коалиция! - каза министър Николай Василев, готов за следваща коалиция, с който и да е.
13
1
 
5
 
! Отговори
Мутри вън...и Очите преди 2 години
излезе след 3 годинь...