За българите в РСМ: Важно е да знаят, че се грижим за тях

Бойко Ноев: Трябва да се чуят болките на македонските българи
27 юли 2021 13:12, Елка Василева
13
За българите в РСМ: Важно е да знаят, че се грижим за тях
Снимка: архив, БГНЕС

"България е длъжна да си даде пауза и да се отдръпне от темата за Северна Македония и да се поканят македонските българи, за да се чуят техните болки. А след дебата да се отиде към нова позиция или декларация, за да е ясно, че се грижим за тези хора.“ Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред bTV.

Още по темата

Той коментира думите на премиера Зоран Заев за правата на българите в Северна Македония, който каза: "Не можем утре да впишем българите в Конституцията. Дебат за това започна преди няколко години. Албания вече го направи, но трябва също да отбележа, че Конституцията ще се отвори, когато се присъединим към ЕС. Македонската държава няма предразсъдъци по този въпрос. Винаги е хубаво да имаме взаимност, но намесата във вътрешните работи на съседните държави не е послание за приятелство“, заяви Заев вчера.

Според Ноев тези думи са знак за търгуване.

„Изглежда македонските елити възприемат тактика на търгуване на правата на българските граждани и тези с българско самосъзнание за членство в ЕС. Това е долнопробна търговия, с която България няма да се съгласи и не само ние. Не може да се търгува с универсални ценности“, заяви той.

Ноев поясни и че според нашата статистика в Северна Македония има 120 000 българи, защото толкова са кандидатствали за гражданство у нас.

Експертът обясни и че трябва в Народното събрание да вляза именно тези теми за справедливото преброяване в Северна Македония и правата на българите там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"....експертът обясни...". Боже, и по това ли е експерт? Беше започнал като спец в МАГАТЕ във Виена (където го купиха), после - посланик в Брюксел, после военен министър и сега - това! Какъв умник, какъв талант! Комунистите и МГИМО дават добър старт!
8
3
 
2
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
Б О Й К О СЕ ВАКСИНИРА ! АМИ НАШИЯ /естонски/ , *** , К О Г А !!!
7
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ноев поясни и че според нашата статистика в Северна Македония има 120 000 българи, защото толкова са кандидатствали за гражданство у нас."Експерте" (по какво точно - не се казва), в С. Македония няма само 120 000 българи, там всички славяни са българи! 120 000 от тях само са поискали и българско гражданство, но това не значи, че и останалите не са македонски българи!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото те са си българи, затова не ги вписват. Все едно ние да впишем " ... в България има и българи ... ". То, не че сме далеч от това време ... ама!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В конституцията на Северна македония трябва да пише, че българите са национално мнозинство. Малцинство не трябва да пише. Другите са малцинства от албанци, сърби, роми, турци.
4
2
 
5
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Дори неправилното прозинасяне ни отдалечава от целта.не се казва македонски българи ,а мекодонци.Почнете ли за македонски българи,изгубена кауза.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чакай държавата да се грижи за теб
2
0
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами според статистиките на Северномакедонците в РСМ не живеят българи, там има албанци, роми, сърби и всякакви други общности. но не и "татари", каквито според тях са българите ... освен това според тълкованията на северномакедонците в РСМ няма и фашисти, което автоматично означава че там няма и българи ... !!!
1
1
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Че държавата ни кога се е грижила за Българите зад граница ???!!!