Disney и Netflix снимат у нас на "омайните природни кътчета" по Черноморието

Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Иракли" остават защитени зони
28 юли 2021 17:30,
48
Disney и Netflix снимат у нас на "омайните природни кътчета" по Черноморието
Снимка: БГНЕС

„Disney и Netflix имат основателни причини да се настанят на българския пазар, а ние ще им дадем възможност да си снимат и сюжетите върху омайните, естествени природни кътчета по Черноморието, които днес лишихме от застрояване“, обяви на брифинг министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Двете компании са чакали приемането на изменения в Закона за филмовата индустрия, за да започнат работа в България. Изменения в наредбата за прилагането на закона беше приета от Министерския съвет на заседанието му днес.

С тях се увеличават бюджетите на отделните схеми за държавна помощ, като се предвижда осигуряване на субсидия за създадените изцяло две нови схеми за държавна помощ - за възстановяване на разходи, и за подпомагане на създаването на филмови сериали. Така българската филмова индустрия ще се доближи до стандартите на Европейската практика и тенденции в областта и културните потребности на обществото.

Това ще е от съществено значение за оцеляване на националното филмово творчество, националната киноидентичност и запазване на културното разнообразие в рамките на Европейския съюз.
 
„Това са плажовете "Корал", "Кара дере" и "Иракли", които знаем, че са едни от малкото останали плажове по българското Черноморие, където може да се види истинска природа", допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му това е голяма победа за екологията и икономиката на България.

Още по темата
„Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. "Този тип туризъм е фокусиран към българската красива природа, където хора от цяла Европа могат да се насладят на съхранени дюни в Европа, да видят запазени видове, където не се срещат никъде другаде", коментира икономическият министър.

„Този тип туризъм е много пъти по-доходоносен, отколкото масовият туризъм, на който сме се нагледали досега. Когато говорим за екология и икономика, ние говорим за две страни на една монета. Поздравявам министър Личев, защото за първи път след толкова години и след като толкова много хора искаха това да се случи, имаме министър, който да защитава екологията", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари