Скандал на първото заседание в комисията по казуса "Росенец"

Още в началото ДПС и "Демократична България" влязоха в спор
Обновена: 28 юли 2021 21:33 | 28 юли 2021 21:14, Анисия Иванова
53

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Скандал в комисията по казуса "Росенец". Заседанието продължи близо три часа. Комисията е с председател Калоян Янков от "Демократична България", който заедно със съпартиеца и бивш общински съветник от Бургас Димитър Найденов извадиха скица на имотите в резиденцията на Доган.

На комисията не присъства кметът на Бургас Димитър Николов, който от свое име бе изпратил експерти от общинската администрация - Златина Георгиева, Чанка Коралска, зам.-кмет по строителството, Живко Димитров, директор дирекция общинска собственост.

Още в началото ДПС и "Демократична България" влязоха в спор.

"Нека, когато се изслушват в качеството си на държавни органи, всички колеги да са уведомени. Това дойде малко като изненада", заяви Хамид Хамид от ДПС.

"Поредната бизсмислена комисия с поредните безсмислени решения. Днес явно ще има интерпретации. Ние не знаем за какво са тук", посочи колегата му Рамадан Аталай.

Калоян Янков от ДБ беше категоричен: "Разбирам ви, че е безмислена. За нас има голямо значение. Този лесопарк и район е много значим за това какво се е случвало в държавата"

Беше поставен въпросът дали има и колко са незаконните постройки край "Росенец".

"Да, има констатирани незаконни обекти. Имаме двуетажна масивна сграда. До момента,  в който не е получен сигнал, ние не извършваме такива проверки. Не разполагаме с ресурс. Ние сме реагирали веднага, щом е получен сигнал", отговори инж. Чанка Коралска, зам.-кмет на Община Бургас.

“Демократична България” настоя регионалното министерство да въведе ред на “Росенец”

Беше решено да бъдат поканени за изслушване представители на държавни институции - сред тях са министърът на вътрешните работи, шефът на НСО, областият управител на Бургас и всички документи от Агенцията по кадастъра. Временната комисия ще изисква редица документи от различни институции, сред които агенцията по кадастъра, ДНСК, МРРБ и министъра на транспорта, областният управител на град Бургас, както и документи, касаещи собствеността и промяната на градоустройствените планове.

В хода на работа на комисията ще се изискват и документи за имоти, част от които собственост фирмите “Хермес Солар” и “Стрейтлайн”. Документи от проверката, извършена от арх. Иван Нестеров, както и информация от МВР и НСО, както и доклада от ВАП и от агенцията по вписванията относно сделките с имоти в областта. Ще се изисква и информация за приватизацията на “Нефтохим”.

“На терена има 18 сгради и съоражения, от тях 4 имат разрешение за строеж, 1 има разрешение за ползване, всички останали нямат никаква документация. Как общината е допусналата строителството на много незаконни обекти?”, попита председателят на комисията Калоян Янков.

Има констатирани незаконни обекти, един от който е двуетажна масивна сграда, поясни Коралска. Тя е 1-ва категория, документите са изпратени в ДНСК и оттам няма обратна връзка. Това не е е обект в правомощията на общината, тъй като е 1-ва категория, а общината отговарят по закон за обекти 4-та и 5-та категория, каза още Коралска.

Димитър Найденов от ДБ попита дали Община Бургас е събирала през годините данъците за въпросните имоти след издадените Акт 14 и Акт 15, както и за кея.

„Улицата е била преградена в продължение на 6 години. Търсила ли си е Община Бургас за заеманата от „Хермес Солар“ общинска улица и ще помоля информацията да се предостави писмено по години“, каза Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: скандалкомисияРосенец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Ако продължавате да "цепите басмата" на ДПС-то, те съвсем скоро ТЕ ще ви сцепят задни ците.
27
1
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Стига сте ни занимавали с тоя наглия. Пращайте багерите да сабарят овчарника на тоя брадат нагляр и да се приключва!!!
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бас, че нищо няма да стане! След 10 години не само сараите ще са си там но и още постройки ще бъдат построени, на бас! Всичкото е чалгарско забавление за плебеите!
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слави е ученик на доган с обръчите от фирми
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кое безобразие на тошо бе нещастников. тошо е копелдаченце на фердинанд. успя от държава загубила втората световна да ни превърне в развита държава. тридесет години свободно падане и още кретаме, представи си. ама оня хем мънгуджери хем кралска особа хем хитрец неземен и лавираше много добре. само дето луканов и другата пасмина го продаде и продаде и нас, за няколко мелеарда гущера. халал да са му на луканката.
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате неразбиране за работата и ролята на парламента. В демокрацията парламента озаптява чрез разкрития и комисии мутри и самозабравили се диктатори и олигарси да не стигнат до Бай Тошови безобразия. Ние го докарахме до Бай Тошо 2 заради 3 слаби парламента!!!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С онзи герой Бозо от Монтанско какво стана, със 100те хиляди декара и леля му дето гледала разсад и той милия от 19годишен мелеонер забравяйки да пропусне да каже тато и дедо кои са и кой го е оставил да владее северозапада все едно му е бащиния. иначе загрижен.... Градуса пече ли се сега? във фурна ли е, на плажче ли е? Поркю Тиквеников? бара ли на мис *** допенцето още в новата къща у кипър?
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли по важни неща за решаване?
20
22
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този режисиран театър на Росенец е с една единствена цел да сплоти електората на ДПС. На комуниста Христо Иванов е платено добре за представлението. Другата му поръчка е да лае ежедневно по главния прокурор за да могат евентуално подсъдимите червените олигарси да се спасят от затвора. Бойкикев работи по поръчка, така са бедните комунисти.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези имоти на там на кого са били и ака не са на Доган кой му ги е продал или всеки дето ежвласт може да ди заграби имоти които му харесват
18
6
 
26
 
! Отговори
Христо Лодкаря преди 2 години
Някой ходил ли е скоро да се къпе на плажа на Росенец? Нали вече всеки може да го прави откакто махнаха бариерата.
17
3
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Граничар и левскар не се става.Раждаш се!
16
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луд няма умора. Всеки на Доган се упражнява , страхливци за другите ви треперят дупетата. Кой не е акал по Доган не бил на власт.
15
1
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
До граничаряПазих границата.
14
1
 
6
 
! Отговори
Граничаря преди 2 години
Ще се съдере накрая цървула и такава яма ще се отвори. Още малко. Ще се намери едно малко но остро камъче.
13
3
 
22
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ще се сбият кучетата. Толкова жадни за власт.
12
8
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Убити политици.Тогава ще има замисляне!
11
1
 
11
 
! Отговори
Работа работа работа преди 2 години
Да сложим ред в хаоса, а какъв ред имаше преди само при Баце - плигарха си знаеше държавната поръчка, слугите му си знаеха премиите, кръчмаря чалгарин си знае банкета и бакшиша след това, а бай мънул си знаеше петдесетачката на изборите. И сега изведнъж целия този ред се обърна в тотален хаос.
10
2
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Вселената е нещо,което не можете да си представите.
9
2
 
15
 
! Отговори
Майстор плочки преди 2 години
И каква новина е това че е имало скандал между ДПС и ДБ по случая Росенец? Нормално е едните да защитават падишаха си а другите да искат да го натирят. Все едно да кажете новина е избухнал скандал между кучето и котката. Туй се вика джурналяга беге.