Стефан Янев: Установихме системно несъбиране на данъчни постъпления

Заварихме притеснителна картина във финансите
29 юли 2021 11:35, Александър Попов
41
Стефан Янев: Установихме системно несъбиране на данъчни постъпления
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата – приходи, разходи и необходимост от актуализация на държавния бюджет. Картината, която е заварил през май месец, беше меко казано притеснителна. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на изслушването си в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Министър-председателят даде информация пред депутатите относно завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата.

„Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата, било чрез измами, било чрез избягване на плащания“, посочи Стефан Янев.

„В първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е била изразходвана в първите 4 месеци на годината“, допълни още той, давайки пример с мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите на пенсионерите.

Още по темата
Така парите, заложени в бюджета за цялата година, са били изразходвани през април и края на май, обясни служебният премиер.

Поради това, че преходното правителство не е направи актуализация на бюджета, към момента на встъпването в длъжност възможностите на служебния кабинет за допълнителни разходи са били почти изчерпани. Кабинетът вече е подготвил законопроекти за актуализации на бюджетите – на държавата, на НЗОК и на ДОО, които вече бяха одобрени от Съвета за тристранно сътрудничество, а МС ще ги разгледа на следобедно извънредно заседание, така че бъдат внесе в парламента в най-скоро време.

Стефан Янев отчете, че правителството се е натъкнало на силна концентрация на фирми, получили публични средства от плащания по обществени поръчки и различни програми. Така за 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лв., от които 3,4 млрд. лв. са получили само 7 фирми. За първите 4 месеца на тази година, когато все още действаше кабинета „Борисов 3“, само 3 фирми са получили 1, 3 млрд. лв. публичен ресурс.

„Има проверка на фирмите и всички техни подизпълнители, за да се засили публичния контрол“, каза още Стефан Янев. Той припомни, че голям държавен ресурс е разходен и за т. нар. „Инхаус“ поръчки, като рекордьор в това отношение е Агенция „Пътна инфраструктура“./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да изметем недоразуменията крадливи гербераски начело с мухълбоико
11
27
 
11
 
! Отговори
noname преди 2 години
Тиквата и гербеските калинки откраднали къде що има, а Каскета спи.
10
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой го установи това несъбиране на данъци, др. Спецов човека, който е ощетил Държавата с няколко милиона неплатени данъци. Ако това правителство беше в друга Европейска Държава досега да са го изнесли с бюрата и изхвърлили през прозорците.
9
13
 
21
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Как няма да е притеснителна картината на финансите когато финансовия служебен министър е пръв престъпник ! И искаш да ти повярваме , Янев ? Че твоичкият фин. министър е откраднал от приятелите си , а България ще я завлече цялата за нула време ! Не ни пробутвай брътвежите си на клепоуха фуражка !
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постъпления... а не ги събират...? Как да се разбира това? Щом са постъпления, значи са налични...
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 да раздаваше милиярди наляво и на дясно на свои хора под формата на многомилиярдни заеми, които целият народ до девето колено не мож да върне. Панимаеш?
6
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да е била притеснителна ситуацията в България през май. Янев се излага. Припява на онези дърти злобари дето искат да върнат СОЦА. Жалко, а аз му имах доверие.
5
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2Я как обърнахте плочата. Иначе с вдигнати лапички и премрежен поглед слушахте роболепно как Борисов повече от 10 години се оправдаваше с Орешарски и другите. Той, Борисов каква я свърши, като кучето на нивата.
4
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест по времето на Бойко никой не е плащал данъци. Но затова пък Бойко раздавал милиярди наляво и надясно. Само неможах да разбера от къде за бога ги в взимал тия пари Бойко? От чекмеджето?
3
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство трябва да остане. Някой , освен Пироговци да е против?
2
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправихте ли я картината? Не ми казвай какво било, кажи какво си свършил.
1
10
 
16
 
! Отговори
работата е ясна преди 2 години
По борисовски са раздавани мазнинки на наши фирми, а те съответно са понапълнили някое и друго чекмедже.