Зациклиха ли преговорите за бъдещ кабинет?

Политическият ден беше белязан от "престрелки" и напрежение
Обновена: 29 юли 2021 20:56 | 29 юли 2021 19:50, Красимир Ангелов
175

Рязък обрат и сигнали за провал в преговорите за подкрепа на бъдещ кабинет. "Има такъв народ" обвини "Демократична България ", че е поискала в правителството да влязат служебни министри, включително този на финансите.

Вместо да посочат имена на министри, от ИТН отправиха директни заплахи към партиите на протеста, с които преговарят за нов кабинет.

Още по темата
"Ние няма да играем по вашите правила! Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Христо Иванов призова пък никой да не прехвърля отговорност към ДБ.

"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формира убедителен състав на Министерски съвет", каза лидерът на ДБ.

Мая Манолова обяви, че са чакали достатъчно за знаци от ИТН, че няма да има влияние от ДПС и ГЕРБ в следващия кабинет. "Изчакахме достатъчно. От днес ДПС започнаха да поставят условия. Ние настояваме за споразумение с ИТН, с което да бъдат разписани политиките, за които ние настояваме", уточни Манолова.

А след като веднъж вече поканиха служебния министър на финансите за член на бъдещия кабинет, от ИТН сега го обвиниха във финансови манипулации, кражба на интелектуална собственост и нарушение на законите.

"Всички дела съм си ги спечелил в съда в Ню Йорк, така че няма никакви проблеми. Но това, което мен силно ме притеснява, е защо изведнъж, след като ме каниха три пъти от ИТН, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен. Тук според мен се вижда една много дълга ръка, една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", категоричен беше служебният финансов министър.

"И ние проверихме защо толкова иска да е финансов министър. Така стигнахме до това, което чухте преди малко от парламентарната трибуна", аргументира се Йорданов.

Според лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов партията му е направила всичко необходимо, за да има разговори с политическите партии без ГЕРБ. Според него, ако не се върне здравият разум, предсрочните избори са неизбежни.

"Още преди 2 седмици му казах на Слави Трифонов през медиите да даде поста главен прокурор на Христо Иванов и той нищо друго няма да иска. Не само, че не искаме да участваме в правителство, но не искам и "добър ден" да ни кажат. Да си направят правителство и да си поемат отговорността", заяви от своя страна Бойко Борисов.

Въпреки позициите на трите парламентарни групи, че нов редовен кабинет е необходим, остава неясно дали той ще получи категорична подкрепа в пленарната зала, ако изобщо се стигне до гласуването му.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.