Георги Панайотов: "Терем" са на загуба от 2018 година

Има нарушения на финансовата дисциплина в дружества към МО
30 юли 2021 14:40, Анисия Иванова
6
Георги Панайотов: "Терем" са на загуба от 2018 година
Снимка: БГНЕС

Държавните дружества от групата "Терем" са на загуба от 2018 година и след септември нямат нови договори, което означава, че хората, заети там ще останат без работа. Това съобщи в парламента министърът на отбраната Георги Панайотов.

"Дружествата от групата "Терем" трябва да бъдат преструктурирани. Трябва да се оптимизира тяхната дейност. Трябва да бъде променена философията на работа на дружествата, ако искаме те да печелят, ако искаме хората, които работят там, да взимат заплати и ако искаме те да имат способности да ремонтират всякакъв вид военна техника. Даже стигнаха до твърдение, че те можели да ремонтират МиГ-29. Не, не могат да ремонтират МиГ-29! За съжаление!", обясни той, цитиран от БНР.

В "Терем" е назначен временен съвет на директорите, вписването на който обаче е блокирано, посредством постоянни процедурни трикове от страна на старото ръководство. „Това не е от полза на дружеството”, допълни той.

Назначените проверки констатираха нарушения относно спазването на финансовата дисциплина, каза още Панайотов.

Панайотов посочи, че от 12 май 2021 година досега са назначени следните проверки: В Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната”, в ИА „Военни клубове и военно почивно дело”, в ТЕРЕМ холдинг ЕАД в ТЕРЕМ Флотски арсенал Варна.

„Проверките констатираха нарушения относно спазването на финансовата дисциплина, неспазване на изискванията на Закона за обществените поръчки, неефективен контрол по отношение на изпълнението на сключените договори за строителство. В повечето от търговските дружества липсваха контрольори съгласно чл. 144 на търговския закон”, каза той.

Министърът посочи, че във връзка с направените констатации част от докладите от извършените проверки са изпратени по компетентност на АДФИ и Военно окръжна прокуратура гр. София.

Главния директор на ГД „Инфраструктура на отбраната” е освободен от длъжността и в момента дисциплинарният съвет към министъра на отбраната установява виновни лица и тяхната степен на виновност. „След изготвянето на окончателен доклад ще бъдат наложени съответни дисциплинарни наказания”, каза още Панайотов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма изненада, че и чрез Терем мутрите са си пълнели чекмеджетата.
4
3
 
3
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Терем е огромна черна дупка в която от години изчезваха грешни народни пари усвоени от всяко следващо назначено от управляващите некомпетентно ръководство. Без разлика на цвят, всички лапачи източваха безнаказано милиони.
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Терем трябва да са в категория национална сигурност. Там загубата не е водещото. Ако директорите не се справят, идват нови. Продажба на оръжие да е държавен монопол, на пазарни цени. Идват разни хамерикански тарикати, вземат на безценица, и после Терем на загуба.
2
5
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Всичко що е държавно е на загуба понеже там кражбата е узаконена
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да са свържат с талибаните .Те сега са в офанзива . Ши имат нужда от железа ;)