София разочарована от резолюцията на РСМ за преговорите с България

За България ще е неприемливо чрез подобни актове да оправдава неизпълнение на Договора
Обновена: 30 юли 2021 16:28 | 30 юли 2021 16:28, Елка Василева
82
София разочарована от резолюцията на РСМ за преговорите с България
Снимка: архив, МВнР

Министерството на външните работи изрази разочарование от резолюцията за държавните позиции в преговорите с България за европейското бъдеще на Скопие, която парламентът на РС Македония прие вчера. Това става ясно от изявление на МвнР.

Още по темата

Оттам със съжаление отбелязват, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие в резултат на продължителни усилия е започнал да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

"България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог", пише в изявлението.

От МвнР подчертават, че за България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и допълват, че това би влязло в противоречие с водещи принципи на международното право.

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", отбелязват от министерството.
 


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 42 ,,Всички вкупом командвани от Москва"Албанците никога няма да приемат Масква да ги командва и да загърбят американската опека!
49
5
 
26
 
! Отговори
аа1830 преди 2 месеца
Това е няква нова Югославия.....или план за подялба на Македония между Албания и Сърбия. (или поне това което е останало, след като гърците взеха своето икономически). Нас трябва да ни интересува единствено историята ни, паметниците там, хората които се считат за българи и как биват третирани, както и възможностите за бизнес с тях и инфраструктурата. Прагматизъм, бизнес, инфраструктура, и най-вече безкомпромисност по отношение на история и Българското в Македония.
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 42 и 43Не Сте прави ,отпадането на границите и икономически съюз между Албания,РСМ и Сърбия евентуално и Косово е нещо към което се стремят албанците.Това значи ,че всички албанци ще бъдат в един съюз със свободно движение на стоки и хора,точно към подобно нещо се стремят всички 5млн.албанци.
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
РСМ с резолюцията си и създаването на мини шенген / икономически съюз със Сърбия и Албания реално затръшват вратата за ЕС. Това е конфликт с правилата за присъединяване на държави към ЕС.Явно Руско-Сръбското влияние е прекалено голямо както и нежеланието на политиците да приемат реалността.
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно,ветото трябва да продължи.
45
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вероятно това е края на преговорите на Северна Македония с ЕС и те ще останат в съюз с Албания и Сърбия, където им е мястото. Добра идея е държавите, които няма шанс за членство в ЕС да си направят някакъв съюз, който да поддъжа близки отношения с ЕС, доколкото е възможно. Нещо като близките отношения с Турция. Това е максимумът, който може да се постигне. Ако един ден северно македонците изтрезнеят и престанат да се държат като ненормални, може пак да кандидастват.
44
6
 
17
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 2 месеца
Смятаите колко назад са тези в развитието си.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбия и РСМ искат в ЕС, но по техните правила, не по тези на Брюксел. Ако може и повече пари и стоки на европейските пазари, от ЕС. По балканско начхалство. Албания е в лоша компания, за което художникът и албански премиер Еди Рама, който присъства на междуправителствени срещи в костюм и маратонки, търпи жестока критика от албански интелектуалци, опозиция и Косово. Последното решително, отказа, да участва в този сръбскоруски проект.
42
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как няма да лапат шараните- Рама социалист, Заю сръбски агент, а всички вкупом командвани от Москва. Албанците ще се усетят и коригират, но РСМ и Сърбия ще гледат ЕС през крив макарон!
41
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
38 Напротив, този техен блок, ги отдалечава от ЕС. "Отворени Балкани"е поредният проект, изготвен в Москва, с цел реанимиране на Велика Сърбия. Руската марионетка на Балканите Сърбия, подкрепяна от Русия, се стреми отново, да доминира в този регион. А Заев и Рама, като шарани, лапнаха въдицата. Отворени Балкани може да има само, когато всички страни от западните Балкати, влязат в ЕС.
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
37 Наистина си Луйко/глуп ***/, прилича ти. РСМ току що си стреля в крака, по подобие на менторите си в Белград. Северомакедонците водят политика на отмъщение, заплашване, изнудване на Брюксел, задето не бил изпълнил обещанието си, да ги приеме в ЕС. Независимо, че не спазват критериите от Копенхаген, употребяват езика на омразата срещу съседите си и грубо нарушават правата на българите в РСМ. Има разлика, не България кандидатства за членство в ЕС, а РСМ. Така че "дъвката" не е същата.
39
5
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 2 месеца
И тука има платени писачи. Спрете се бе!
38
24
 
11
 
! Отговори
Провал преди 2 месеца
Те си отстояват националните интереси, правят свой блок със съседни страни и ще влязат в ЕС, а ние ще бъдем притиснати да го приемем.Фиаско на нашата дипломация, не на тяхната. Да се научим да бъдем добри съседи
37
41
 
20
 
! Отговори
Лойко преди 2 месеца
Браво на Македониа. Взеха дъвката от устата на българите. Нашите исторически лъжи и измишлйотини са си само за нас.Никой не е длъжен да ги слуша и да се съобразява с тях.
36
9
 
20
 
! Отговори
След подписване на преди 2 месеца
Договора за добросъседство всичките усилия на управляващите в РСМ беше да разпалват и поддържат българофобията там. И след като се убедиха, че нито САД, нито ЕС, нито арменския поп могат да ни накарат да сменим позициите си, т.е. влизане в ЕС няма да има, приеха въпросната резолюция, вкарваща преговорите в тупик без изход, безкрайно удобна на управляващите, Сърбия и албанците. На последните им изнася да се борят с безумния македонизъм, с българщината няма справяне, защото е истинска.
35
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости пишат някои! България нищо не изнася за неплатежоспособна Русия и това е чудесно. За там изнасят само хора и държави, които лижат ГЗа на Путин. Износът ни е 80% за ЕС - там не зависиш от никого, ако имаш конкурентна стока и услуга!
34
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
За умните хора е отрезвяваща, а за ограничените умствено - унизителна.
33
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ич не съм разочарован. Добре, че приключихме с тия българомразци. Да си мразят на воля по-далеч от нас.
32
7
 
27
 
! Отговори
Надеждата им беше преди 2 месеца
да лобират и накарат някой отвън да ни нашока репите и да принуди БГ да се откаже от ветото. Те отдавна не са българи, а "югославяни", последните югославяни всъщност. Попили цялата сръбска омраза към България и българщината. Съжалявам хората, които са имали илюзии и са се надявали на някакъв катарзис от страна на "братовчедите" зад Вардара. Няма вече такива там, няма да има и в бъдеще, каквото било - било. Нашата задача е да си гледаме националния интерес и да не отстъпваме от нашата декларация.
31
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямаме симпатия и жал, към държава в която омразата към България и българите и кражбата на историята ни е издигно в ранг на държавна политика и се преподава в училищата от 1-ви до 11-ти клас в сихрон с цялата адмистрацията и всички медии! Какво ти добросъседство, какъв ти Договор за добросъседство - празни думи, прах в очите и хартийки носещи се по Вардара! Вето!