София разочарована от резолюцията на РСМ за преговорите с България

За България ще е неприемливо чрез подобни актове да оправдава неизпълнение на Договора
Обновена: 30 юли 2021 16:28 | 30 юли 2021 16:28, Елка Василева
82
София разочарована от резолюцията на РСМ за преговорите с България
Снимка: архив, МВнР

Министерството на външните работи изрази разочарование от резолюцията за държавните позиции в преговорите с България за европейското бъдеще на Скопие, която парламентът на РС Македония прие вчера. Това става ясно от изявление на МвнР.

Още по темата

Оттам със съжаление отбелязват, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие в резултат на продължителни усилия е започнал да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

"България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог", пише в изявлението.

От МвнР подчертават, че за България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и допълват, че това би влязло в противоречие с водещи принципи на международното право.

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", отбелязват от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно,ветото трябва да продължи.
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно това е края на преговорите на Северна Македония с ЕС и те ще останат в съюз с Албания и Сърбия, където им е мястото. Добра идея е държавите, които няма шанс за членство в ЕС да си направят някакъв съюз, който да поддъжа близки отношения с ЕС, доколкото е възможно. Нещо като близките отношения с Турция. Това е максимумът, който може да се постигне. Ако един ден северно македонците изтрезнеят и престанат да се държат като ненормални, може пак да кандидастват.
37
6
 
17
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 2 години
Смятаите колко назад са тези в развитието си.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия и РСМ искат в ЕС, но по техните правила, не по тези на Брюксел. Ако може и повече пари и стоки на европейските пазари, от ЕС. По балканско начхалство. Албания е в лоша компания, за което художникът и албански премиер Еди Рама, който присъства на междуправителствени срещи в костюм и маратонки, търпи жестока критика от албански интелектуалци, опозиция и Косово. Последното решително, отказа, да участва в този сръбскоруски проект.
35
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да лапат шараните- Рама социалист, Заю сръбски агент, а всички вкупом командвани от Москва. Албанците ще се усетят и коригират, но РСМ и Сърбия ще гледат ЕС през крив макарон!
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38 Напротив, този техен блок, ги отдалечава от ЕС. "Отворени Балкани"е поредният проект, изготвен в Москва, с цел реанимиране на Велика Сърбия. Руската марионетка на Балканите Сърбия, подкрепяна от Русия, се стреми отново, да доминира в този регион. А Заев и Рама, като шарани, лапнаха въдицата. Отворени Балкани може да има само, когато всички страни от западните Балкати, влязат в ЕС.
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
37 Наистина си Луйко/глуп ***/, прилича ти. РСМ току що си стреля в крака, по подобие на менторите си в Белград. Северомакедонците водят политика на отмъщение, заплашване, изнудване на Брюксел, задето не бил изпълнил обещанието си, да ги приеме в ЕС. Независимо, че не спазват критериите от Копенхаген, употребяват езика на омразата срещу съседите си и грубо нарушават правата на българите в РСМ. Има разлика, не България кандидатства за членство в ЕС, а РСМ. Така че "дъвката" не е същата.
32
5
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
И тука има платени писачи. Спрете се бе!
31
24
 
11
 
! Отговори
Провал преди 2 години
Те си отстояват националните интереси, правят свой блок със съседни страни и ще влязат в ЕС, а ние ще бъдем притиснати да го приемем.Фиаско на нашата дипломация, не на тяхната. Да се научим да бъдем добри съседи
30
41
 
20
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Браво на Македониа. Взеха дъвката от устата на българите. Нашите исторически лъжи и измишлйотини са си само за нас.Никой не е длъжен да ги слуша и да се съобразява с тях.
29
9
 
20
 
! Отговори
След подписване на преди 2 години
Договора за добросъседство всичките усилия на управляващите в РСМ беше да разпалват и поддържат българофобията там. И след като се убедиха, че нито САД, нито ЕС, нито арменския поп могат да ни накарат да сменим позициите си, т.е. влизане в ЕС няма да има, приеха въпросната резолюция, вкарваща преговорите в тупик без изход, безкрайно удобна на управляващите, Сърбия и албанците. На последните им изнася да се борят с безумния македонизъм, с българщината няма справяне, защото е истинска.
28
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости пишат някои! България нищо не изнася за неплатежоспособна Русия и това е чудесно. За там изнасят само хора и държави, които лижат ГЗа на Путин. Износът ни е 80% за ЕС - там не зависиш от никого, ако имаш конкурентна стока и услуга!
27
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ич не съм разочарован. Добре, че приключихме с тия българомразци. Да си мразят на воля по-далеч от нас.
26
7
 
27
 
! Отговори
Надеждата им беше преди 2 години
да лобират и накарат някой отвън да ни нашока репите и да принуди БГ да се откаже от ветото. Те отдавна не са българи, а "югославяни", последните югославяни всъщност. Попили цялата сръбска омраза към България и българщината. Съжалявам хората, които са имали илюзии и са се надявали на някакъв катарзис от страна на "братовчедите" зад Вардара. Няма вече такива там, няма да има и в бъдеще, каквото било - било. Нашата задача е да си гледаме националния интерес и да не отстъпваме от нашата декларация.
25
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме симпатия и жал, към държава в която омразата към България и българите и кражбата на историята ни е издигно в ранг на държавна политика и се преподава в училищата от 1-ви до 11-ти клас в сихрон с цялата адмистрацията и всички медии! Какво ти добросъседство, какъв ти Договор за добросъседство - празни думи, прах в очите и хартийки носещи се по Вардара! Вето!
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19Има руска намеса, обаче ако требва в проценти да е обрисувам картинката, некаде 95% сръбско влияние и незначителните 5% от руска страна :))) Сърбите си имат комплекс от нас от оно време, те затова не можаха да ги асимилират напълно макетата, просто българина е много по крив от тях, колкото и да се тупат в гърдите :) Да не говорим и че сме по човечни, щото те си трепят малцинствата, без да им мигне окото (комплекси за малоценност)ние им правиме партия :))
23
6
 
27
 
! Отговори
И да бързаме, преди 2 години
и да не бързаме - все тая. Който следи македонските медии е наясно, че цялостното им поведение, всичките действия след приемането в НАТО бяха олицетворение на позициите, изразени в тази резолюция. В МК никога, ама НИКОГА не е имало дебат за това дали да приемат дори частично исканията на БГ, които системно и умишлено се поднасяха тендензиозно от техните управляващи пред обществото. От месеци медиите им спряха да канят пробългарско ориентирани личности. РСМ е вражеска държава, сръбска креатура.
22
15
 
13
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Антибългарското служебно правителство на Румен Радев подготвят позорна абдикация от българския национален интерес! С абсолютно необсъденото с гражданското общество и партиите искане за признаване на българско малцинство в Северна Македония се цели тотално подкопаване на българските позиции! Така ние официално признаваме че българи и македонци са две отделни понятия (различни истории, езици, етногенеза), но най-опасното е че по принципа за реципрочност също трябва да признаем такова малцинство!
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ултрасът Вучич е болезнено суетен и отмъстителен манипулатор. Негова е идеята за връщането, на Велика Сърбия, която да доминира на Балканите, чрез проекти, като "Отворени Балкани". Явно, Заев следва инструкциите на Белград, да се изнудва и заплашва Брюксел. Да се извършват действия, под формата на отмъщение, задето не приема в Съюза нереформирани държави. Белград иска в ЕС, на по сръбските правила. РСМ възприе същия тон. Албания е въвлечена в този проект, чрез Рама, който е критикуван в страната
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв Западнобалкански Шенген не може да има, защо Албания скоро ще започне преговори с ЕС и няма как участва в други съюзи в нарушение на общите европейски политики за взаимоотношения с други страни извън ЕС. РСМ и Сърбия - да се надяваме, че и те все някога ще започнат преговори,....ако изобщо им позволят Русия и Китай!? Или, ако изобщо ЕС ги пожелае с Руско-Китайските им зависимости! То едно е да започнеш преговори, друго е да изпълниш критериите и препоръчаните промени във всяка сфера!