София разочарована от резолюцията на РСМ за преговорите с България

За България ще е неприемливо чрез подобни актове да оправдава неизпълнение на Договора
Обновена: 30 юли 2021 16:28 | 30 юли 2021 16:28, Елка Василева
82
София разочарована от резолюцията на РСМ за преговорите с България
Снимка: архив, МВнР

Министерството на външните работи изрази разочарование от резолюцията за държавните позиции в преговорите с България за европейското бъдеще на Скопие, която парламентът на РС Македония прие вчера. Това става ясно от изявление на МвнР.

Още по темата

Оттам със съжаление отбелязват, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие в резултат на продължителни усилия е започнал да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

"България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог", пише в изявлението.

От МвнР подчертават, че за България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и допълват, че това би влязло в противоречие с водещи принципи на международното право.

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", отбелязват от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА ПЪК ВИЕ РЕАНИМИРАХТЕ ВЕЛИКА ТУРЦИЯ С ПОКЛОНИТЕ И РЕВЕРАНСИТЕ КЪМ ЕРДОГАН В АНКАРА ПРЕДИ МЕСЕЦ!ИЗБИРАЙТЕ РУСИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ,ЗАЩОТО ЕС ВЕЧЕ НЯМА!
18
6
 
22
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Да не бързаме. И Гърция не бързаше и постигна всичко, даже смениха името на държавата. Трябва време и натиск. В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци защото така им изнася. А в комисията отказват да подписват документи
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северомакедонците следват стриктно, заповедите на Москва и Белград. Възприели са отлично, сръбската външна политика "стрелям си в крака". След резолюцията, която е поредния опит, да се окаже натиск на България, бившите антички, се втурнаха, да реанимират Велика Сърбия, маскирана като Югославия, чрез създадения в Скопие московски проект "Отворени Балкани". Забраняйки, че РСМ е членка на НАТО, макар и нейният представител там, да не се ползва с доверието на Алианса. Албания прави същата грешка.
16
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИТЕ ОЩЕ ЛИ ВЯРВАТ,ЧЕ ИМА НЕЩО ОСТАНАЛО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ?ЛЕ-ЛЕ НЕ СЪМ ВЯРВАЛ,ЧЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА НАИВНИЦИ!
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глей сегаИСТИНСКИЯ ШЕНГЕН,КЪДЕТО ИСКАТ ДА ВИ НАБУТАТ ОЗНАЧАВА ОЩЕ ДЕСЕТКИ ТАКИВА ЦЕНТРОВЕ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА АФРИКАНЦИ И АЗИАТЦИ КАТО ТЕЗИ В ХАРМАНЛИ И ЛЮБИМЕЦ ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА.
14
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая ще се откажем от тях и ще гризнат албанското дръвце :)) Има една много мъдра поговорка - Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи :))
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЧЕ КЪДЕ ВИДЯ ДА ПИША АНТИБЪЛГАРСКИ ЛОЗУНГИ?НЯКОЙ ОТ МАКЕДОНИЯ ДОШЪЛ И МИ КАЗАЛ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ХОРА,КОИТО ЖИВЕЯТ ЗЛЕ...И ТОВА Е АНТИБЪЛГАРСКА ПРОПАГАНДА!!!ХОДИ СЕ ЗАСТРЕЛЯЙ НЯКЪДЕ1
12
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами и ние като прием една такава резолюция за нашите червени линии, че Цар Самуил, кирилицата и ВМРО са български и си решаваме поблема - спираме разговорите, сядаме и чакаме РСМ да се съгласи с фактологията. Нас какво ни интересува, че 70 год. са им преподавали ненаучна фантастика и лъжи в училище. Да си се оправят! Ако искат да влизат в Евразийския съюз - там ще ги приемат и с торби лъжи.
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАМИ ТИ СТОЙ В БЪЛГАРИЯ-РОМСКИЯТ РЕЗЕРВАТ НА ЕС И ОЩЕ АФРИКА НА ЕС!
10
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОЙКО ОТИДЕ ПРЕДИ МЕСЕЦ ОТИДЕ ПРИ ЕРДОГАН ДА МУ КАЖЕ ДА ПУСКА МИГРАНТИТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ!ХА-ХА-ХА!
9
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами стой си в Скопие, и пиши на развален български. Що дириш тука? А? Кога ще се научиш да пишеш нормално, без главни букви? Ясно е, че си единствен, но ако си мислиш, че някой ти симпатизира с тези ангибългарски лозунги, мноооооооого се лъжеш, драги!
8
2
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
За някой хора няма да има място под чадъра..за сега....на слънце и поливане с вода...да узреят..
7
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА ТИ В КОЯ БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЕШ,ЧЕ ДА НЕ ВИЖДАШ ИСТИНСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ...АЗ ПЪК ПОЗНАВАМ МНОГО МАКЕДОНЦИ,КОИТО ВИЖДАТ БЪЛГАРИЯ КАТО МНОГО ПО-МИЗЕРНА ОТ МАКЕДОНИЯ...
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не мога да разбера, това изказване на МВНР искрено ли е, или да замаже очите на народа, който е с ясна позиция, за разлика от шутовете и мутрите в парламента?Дано да са искрени!
5
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС НЯМА ВЕЧЕ НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ...КРАЙ С ЕВРОПЕЙСКАТА СОЛИДАРНОСТ.ВСЕКИ СЕ СПАСЯВА ПО ЕДИНИЧНО.ДАНО НЕ Е КЪСНО И ДАНО СА ГО ОСЪЗНАЛИ НЯКОИ УПРАВЛЯВАЩИ КРЪГОВЕ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА,ЗАЩОТО СТАНА ЯСНО КЪМ КОГО НИ ПРИКРЕПЯТ ВЕЧЕ...ХА ПОЗНАЙТЕ...БОЙКО ИМАШЕ АУДИЕНЦИЯ ТАМ ПРЕДИ МЕСЕЦ-АНКАРА.МАКЕДОНИЯ,СЪРБИЯ И АЛБАНИЯ РАЗБРАХА НА КЪДЕ ДнУХА ВЯТЪРА И ПОБЪРЗАХА ДА СЕ ОБВЪРЖАТ ПОМЕЖДУ СИ.
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСупер, и като се събуди сутринта, какво си каза? Да ти кажа какво ми каза едно северномакедонче преди седмици (запознахме са на концерт, от района на Скопие беше). Говори ми на български (чудно, защо ли). Каза ми - по-зле сме от вас, брате! Само злоба и черногледство, от политиците, до хората по улиците.Прави си сметката какви ги плямпаш, защото аз му вярвам на него повече, от на теб! Готин човек беше, и съм сигурен, че стотици хиляди са такива там, само, че са в затъмнение.
3
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕТО! Тези нямат място в никакъв съюз, освен в югославски. Даже в СССР щяха да им набият канчето с подобна наглост - уникалност на "език и история"! Да, РСМ-джии, историята на БЪЛГАРИЯ Е НАИСТИНА УНИКАЛНА, КУЛТУРА И ЕЗИКА НИ СЪЩО! 1/3 от света пише с нашите букви, вие също!Крадци на история, култура, език, създатели на идентичност!
2
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ НЕЩАТА СЕ РАЗМЕСТВАТ...ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НЯМА.ТЕЗИ В СКОПИЕ ГО ОСЪЗНАХА А ВИЕ СТЕ СЕ ХВАНАЛИ ЗА ЕС КАТО ПИЯН ЗА ДЪРВО.ФОРМИРАТ СЕ НА ЧИСТО РЕГИОНАЛЕН ПРИНЦИП ДЪРЖАВИ В МАЛКИ СЪЮЗИ-СЛОВАКИЯ С ЧЕХИЯ И УНГАРИЯ,МАЛЪК ШЕНГЕН,БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИК ТОТАЛНО ИЗОСТАВЕНИ ОТ ГЕРМАНИЯ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ ЛАПИТЕ НА РУСИЯ И ВЕЧЕ МИГРАНТИТЕ ОТ БЕЛАРУС...ШВАБИТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕГОИСТИЧНО СЕ УРЕДИХА С ЕВТИН РУСКИ ГАЗ И НЕ ИМА ПУКА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА СОЛИДАРНОСТ...
1
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мой приятел ходил в Лозенград вика подредено Чисто може да се търкаляш по улиците.Добре казва че е останал в турсо.Че и Македония да си остане Македония.