Защо политиците ни не могат да водят преговори?

Прогнозата за кабинета е песимистична, оцениха политолог и психолог
30 юли 2021 10:53, Анисия Иванова
25

Разрив в отношенията между "Има такъв народ" и "Демократична България". Преговорите за стабилно правителство забуксуваха. Умеят ли нашите политици да водят преговори и какви подходи използват?

От началото на преговорите се тръгна конфронтационно с предлагането на кабинет, който не беше консултиран с никого - без критерии, без политики как ще се управлява страната. Това заяви в "България сутрин" политологът Георги Киряков.

"Грешката - малък залък лапни, голяма дума не казвай. Краткият отговор дали могат да водят преговори е - "Не". Ние имаме тези, които стоят изложени пред публиката, има т. нар.  експерти, и бих се замислил каква е експертизата на тези хора. Като им видиш CV-тата, бих се замислил какви експерти са и кой стои отзад, кой взима решенията. И така тревогите на хората се надигат. Всичко това прави този процес проблемен. То е страшно незряло. Не се прави така. Това е една хлапашка заявка: "няма да спазвам правилата". Аз подозирам, че те няма да излязат от това. Не вярвам, че ще се откажат да бъдат несистемен играч", категоричен е психологът Росен Йорданов.

Още по темата

Гостите в "България сутрин" коментираха и точките на пресичане на ИТН с другите политически партии.

"Допирните точки за политики са едната част от уравнението, а другата - парламентарните механизми, а е ясно, че 65 депутати не стигат за абсолютно мнозинство. Тук става въпрос за конституционно определен избор на МС. Минимум 121 трябва да има, за да се гласува правителство. След като казват, че ДПС и ГЕРБ не са подходящи, трябва да се обърнат към други", смята политологът.

Според Росен Йорданов прогнозата е песимистична.

"Колкото и да не ми се иска да го казвам, по-скоро съм песимист. Тази мрачна прогноза съм я казал още миналата година. Не може да бъде цел в съвременна България да изчегъртваш нещо. Нямам как. Ние не можем да надграждаме, нямаме приемственост. Появява се някой с комплекси и решава, че всичко започва от него. Исторически ние има много примери как се проваляме", посочи психологът пред Bulgaria ON AIR.

А Киряков даде пример с Германия.

"В Германия над 700 страници коалиционно споразумение.  А при нас - извиват се ръце, по-скоро е песимистична ситуацията, в задънена улица сме и вероятността да се стигне до нови избори е много по-голяма след вчерашните събития", заяви политологът.

Росен Йорданов подчерта, че преговорите са умение и технология - материя, която трябва да се познава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото чергата вече е малка , а партийните интереси са все по - голями !
23
1
 
2
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Как ще преговарят, като цялата им риторика е на противопоставяне и реваншизъм! Как ще преговарят, като Фигурантът ,който ни се явяваше за президент,в най-голямата пандемия насъскваше две тълпи една срещу друга, и твърдеше ,че повече доверие имал на Черепа, отколкото на българските институции! От първия ден откакто е встъпил , руши българската държавност,разделя нацията и това е единствено , за собственото си оцеляване!
22
0
 
1
 
! Отговори
НЕ могат преди 2 години
за политик се учи ,на хванат от болницата , от шоуто , от кантората.И целта не е лапачкана , а н а р о д а !
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОНЯ С КЕЧЕТО СИ НОСИ ПРЪСТЕНА С ЧЕРЕПА ГЕРБЪТ НА ГЛАВНИЯТ СИ СПОНСОР- ВАСЕТО ОТ ДУБАЙ- СЛЕД КАТО ЦЯЛО ЛЯТО ПЛАЩА ПРОТЕСТИТЕ НАЙ ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА ИМА РЕЗУЛТАТ-" ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА СТАНЕ ФИГУРАНТ КАТО ПРЕЗИДЕНТА"-ПОМНИТЕ ЛИ РАЗГОВОРА С ШЕФА НА ФРОГ- ОЛИГАРХИЯТА ИСКА ЦЯЛАТА ВЛАСТ И ДА СЪСИПЯТ БЪЛГАРИЯ- БЕДНИ И МИЗЕРНИ СЕ УПРАВЛЯВАТ ЛЕСНО.
20
0
 
2
 
! Отговори
Шопендар преди 2 години
Защото са пишман политици,марионетки,а не са професионалисти.работят на парче под нечия диктовка,ама нали народа плаща.политиката е занаят но и харизма,,от всяко дърво *** не става
19
1
 
10
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Отговорът е много елементарен: Защото в България няма политици и държавници.
18
1
 
1
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Защо не говорите истината.Защото ви е страх и всички ги слагате под общ знаменател и става каша и обърквате хората.На първите избори ГЕРП потърсила ли диалог-потърсиха,какъв беше отговора-чегъртане. Сега продължават упреците-ГЕРП да отстъпили, .и да подкрепяли чегъртачите?! Що.за безумие е това бе ,та тия са се самозабравили и то от 12 год. И продължават да дрънкат и да се правят на велики.Такива. трябва често да бъдат пляскани често по врата за да разберат,че няма да стане така
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всяка държавна длъжност в България се търси съответното образование и се гледа диплома. Само за професията политик, никой не търси образование и не гледа дипломи. Затова и политиците са ни шоумени, мутри, псевдобизнесмени, адвокати, ДС-агенти и всичко друго, но не и истински политици.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не са политици, а крадци. Крадците не преговарят. Искат всичко за себе си.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото нямаме политици.....Достатъчно сме лъгани, крадени и какво ли не....Вече всеки пътува и вижда, че това, което ни е обещано с влизането в ЕС, не е точно така. В смисъл изчезват милиарди предназначени за нас и виждаме едни хора в миналото свързани с престъпния свят, вече крупни бизнесмени .....Прокуратура, която не работи и с една дума клишето-Бананова Република. ЕС и САЩ ни свързват с корупция и кражби.Затова определено харесвам само отделни личности, но не и партии.
14
0
 
3
 
! Отговори
джоган преди 2 години
в 24ч ще обявим правителството
13
1
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Всички бягат като мухи без глави каквито са, не от Бойко. Ако не бяха мухи без глави, щяха да направят правителство а те не могат защото нв стават и показват за пореден път че освен Бойко и ГЕРБ всички други са смешници
12
0
 
3
 
! Отговори
джоган преди 2 години
аз раздавам порциите
11
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Защото в България няма политици!!! Нямат елементарно поведение и възпитание.
10
1
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Само 12 години хах, за копейкаджията това е провал. Не е като великите Путин и Лукашенко нали другарю по 20 и кусур години
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото секи дърпа чергата към себе си и чергата се скъса ;)
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Бойко може за това беше премиер 12 години ----///----- А защо можа само 12 години вашия Лойко, а вече втори избори буксува к сички бегат от него като от крастав?
7
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
А може би просто искат да провалят преговорите и да дадат мандата на ГЕРБ, защо решихте, че не могат да преговарят? Те просто не искат. Искат да са патерици на човека с парите, но ги е стам да си кажат от първия път - разтягат нещата, та после да имат оправдание, че от немай къде и се жертват за Родината...
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Бойко може за това беше премиер 12 години. Другите са инфантилни мишки еднодневки.
5
7
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не може да бъде цел в съвременна България да изчегъртваш нещо. ----////----- Върнете тогава дебелия комунист от Банки, да премести НС в Партийния дом. "Мрачни прогнози"... Кое му е мрачното, че нямашо да се състави правителство? По-добре никакво, отколкото с цената на 1000 компромиса. Тиквофилните "експерти", дето ги каните, защо не са политици, щом толкова разбират от политика и знаят да преговарят?