Две партии в НС предлагат увеличение на прага за регистрация по ДДС

БСП иска лекарствата от позитивния списък да се облагат със ставка от 9% вместо настоящите 20%
1 авг 2021 21:45, Анисия Иванова
110
Две партии в НС предлагат увеличение на прага за регистрация по ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от "Демократична България" и от "Изправи се.бг! Ние идваме". Двете коалиции имат идентични мотиви, но предлагат различни нови по-високи прагове.

В момента задължителната регистрация по ДДС идва с оборот от 50 хиляди лева годишно, което според експертите е твърде нисък праг и сериозна административна тежест пред бизнеса. Две политически сили припознават тази теза. Едната е "Демократична България", а  един от вносителите на законопроекта е депутатът Мартин Димитров.

"Това означава обороти над 4 хиляди лева на месец. Ами, то кой няма 4 хиляди лева на месец оборот. Това налага горе-долу всички да се регистрират.", коментира той пред БНР.

Затова предложението на "Демократична България" е за праг от 166  хиляди лева годишно, обясни Димитров като препрати към европейска директива, която става задължителна през 2024 година.

Същевременно Мария Капон от "Изправи се.бг! Ние идваме" е  един от вносителите на праг от 200 хиляди лева, число, което е обмислено и от "Демократична България". Ще се стигне ли до позитивен развой?

"Аз видях такава воля в срещата, която имахме с "Има такъв народ" по политики, затова, че те декларираха, че това е една и от техните цели. Разбира се, при тях е 100 хиляди лева задължителната регистрация оборот, така че ще трябва да стигнем до някаква точка на кипене, при която да можем да направим това увеличение на прага", каза Капон.

И Капон, и Димитров са убедени, че негативен ефект върху фиска няма да има, позитивен - най-вероятно да, категоричен е Мартин Димитров: "Подобряването на контрола в по-големите компании ще доведе до по-добра събираемост не само с ДДС, но и с останалите данъци."

Междувременно от БСП са внесли други промени в Закона за ДДС, според които медикаментите от позитивния списък се облагат с деветпроцентна ставка вместо настоящите 20 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
марлин да обиколи малко България за негова сметка и да види кой няма 4000лв оборот на месец, как все стоите на хладно в кабинетите и мислите глупости, поне вземи официалната статистика, направи си един анализ и тогава говори. За какво им се на депутатите заплати, като уж отиват за полза роду и имат толкова много превилегии и възстановяване на средства
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да бе направете го 1 милион, заради не регистрираните по ддс, влизат само 10% от печалбата им под формата на данъци, според мен не трябва да има фирма в бг която да не е по ддс. Собствениците на фирми трябва да осъзнаят, че липсата на ддс регистрация сериозно им стопява приходите. Аз лично ако не са по ддс не търгувам въпреки че съм дребна риба
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чекайте малко да се изясним, има ли вече правителство и премиер, изключвам служебното, че вече и закони предлагат....:))) Ако е така, значи в България всеки може да си развява байряка :))
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като спечелят изборите да предлагат Сега имат само 13 депутата. ДБ имат 34. Нямат моралното право да се правят на победители и да говорят като победители. Понеже идват трети избори в момента правят предизборна кампания. Усещате ли, че няма да има кабинет на Трифонов? ИТН не искат да управляват при идващата политическа криза и пред здравната криза с 4-та върна на Ковид пандемията. Те са антиваксъри. Как ще управляват в пандемия, която според тях не съществува?Правят си гаргара с България.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сричащият депутат от Симитли влиза в НС, колко ли е платил баща му?