В МРРБ имало проект за космическо наблюдение на дупките по пътищата в България

Фирми са се съгласявали да работят, като знаят, че няма пари, каза Виолета Комитова
Обновена: 1 авг 2021 14:07 | 1 авг 2021 14:05, Анисия Иванова
93
В МРРБ имало проект за космическо наблюдение на дупките по пътищата в България
Снимка: БГНЕС

В МРРБ е бил изготвен проект за космическото наблюдение на дупките по пътищата в България. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие архитект Виолета Комитова.

"Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България не е шега. Това е проект, за който два пъти се одобрява поръчка. Аз съм я прекъснала за втори път тази поръчка. Компания твърди че има специални права да прихваща сигнала от спътниците, които летят над страната ни и чрез специална технология наблюдава състоянието на пътищата. След което предложението беше да ни информират къде има дефекти. Обществената поръчка е на стойност 8 милиона лева. Смятам, че няма нужда от подобно нещо. В регионалното министерство ежедневно постъпват сигнали от граждани и от медиите и можем да правим това наблюдение напълно безплатно”, разказа Комитова.

Регионалният министър коментира и обвинението на бившия премиер Бойко Борисов, че финансовият министър е „взел пари от строежа на АМ „Хемус” и ги е написал като излишък”. По думите й в АПИ е имало пари, които били предвидени за целево изграждане на скоростния път.

"По време на служебното правителство бюджета правеше трансформации, за да осигури средства месец по месец за пенсионерите, тъй като беше недопустимо тези надбавки да се спрат. Трябваше да се осигурят и пари за медиците на първа линия. Нямаше възможност да се актуализира бюджета заради липса на НС, се търсеха свободни средства, които към момента не са необходими по тяхното  предназначение, за да се решават други социални проблеми. Такъв е случаят с парите, предназначени за АМ „Хемус”. Както вече знаете там има 70 процента предварително дадени пари, а е изпълнено строителство – около 13 на сто. Тоест там може да се строи и без тези пари, тъй като средствата вече са дадени авансово”.

„При бюджет от 382 милиона лева чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни дейности за 2,9 милиарда лева, които са разделени в две календарни години. Възниква въпросът защо в област, в която имаме нужда от много текущи ремонти на пътища, защо възлагаме толкова много дейности, без да имаме финансиране. Има парадокс при АМ ”Хемус” – там няма фронт за строителство по Лот 4, 5 , 6, 7, 8 и 9, но сме дали предварително средствата. А при текущите ремонти е точно обратното  - има фронт за строителство, но няма пари. Този начин на управление е най-големия парадокс. С парите от „Хемус” е могло да си осигурим пари за текущите ремонти” посочи регионалният министър.

По думите й всички фирми, занимаващи се с текущ ремонт, са спечелили договорите чрез обществена поръчка. "Възлагани са дейности, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има договор, примерно за 20 милиона лева да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава допълнително задания на хвърчащи листи за още 200 милиона лева за допълнителни ремонти. Но тези средства не са разрешени по договора за обществената поръчка", посочи Комитова.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дупки вън !
15
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Дупки запълваме всякакви за 100 евро парчето :))
14
1
 
11
 
! Отговори
457 преди 2 месеца
Тази първа ли ще лети в космоса?
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То на Луна-та няма такива кратери като тук! На тая ''пътищата'' са точно като след бомбардировка.
12
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Коя е тая лелка и за какво се бори?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То нЕма толкова спътници бе хора, колкото дупки има у назе.
10
4
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 2 месеца
90% от улиците и тротоарите в София са не с дупки, а с кратери! Виждат се с просто око. Госпожата кметица от години разкопава столицата, но ефект нулев.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля, че точно от това имаме нужда! Вече съм убеден, че България е експериментална "държава", в която се проучва определен вид овче население колко точно гаври може да издържи!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За това са били космонавтите! А-хааа! Му за кво да плащате 8 мил, освен ако не са обещани и нарочени, кат получавате безплатни сигнали от гражданите, както си и признавате?! Усвояването продължава, ама в други джобове явно!
7
10
 
7
 
! Отговори
TRACE GROUP N.MIHAIL преди 2 месеца
WТая доцентка Комитова ми е колежка от УАСГ- срам и позор! Отклонила 2 милиарда от фонда за аутобан ХЕМУС та да ги даде на пенсионери!? Ми нали Асенчо с големите очи с ПЕЦОВ СПЕЦОВ по укрити данъци...събрал в повече 2 милиарда от подобрена събираемост!? Защо тях не даваш за пенсии..Ами посягаш на магистралите!? Сега ХЕМУС с какво ще го строим- с голата ти крадлива *** ли???
6
6
 
5
 
! Отговори
не преди 2 месеца
космонавта е крадливата червена уроспия КОМИТОВА,щяла да си наглежда къшите за гости
5
0
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 месеца
Еййй,това от...дупки пари да правиш си е...голяма работа.Който го е измислил,сигурно има 2(два) доктората по...философия на дупките и дебели...връзки с някоя Бокова калинка,отговаряща за дупките.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чак от космоса ли се виждат дупките? Къде спи ЮНЕСКО?
3
2
 
16
 
! Отговори
За 8 млн преди 2 месеца
И ще ги запълвам от космоса.
2
0
 
13
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 месеца
Ам чи къ?Той Хъбъл за чий фърчи там горе?!?
1
3
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
А космонавта кой е очилатия Нанков ли :)))