В МРРБ имало проект за космическо наблюдение на дупките по пътищата в България

Фирми са се съгласявали да работят, като знаят, че няма пари, каза Виолета Комитова
Обновена: 1 авг 2021 14:07 | 1 авг 2021 14:05, Анисия Иванова
93
В МРРБ имало проект за космическо наблюдение на дупките по пътищата в България
Снимка: БГНЕС

В МРРБ е бил изготвен проект за космическото наблюдение на дупките по пътищата в България. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие архитект Виолета Комитова.

"Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България не е шега. Това е проект, за който два пъти се одобрява поръчка. Аз съм я прекъснала за втори път тази поръчка. Компания твърди че има специални права да прихваща сигнала от спътниците, които летят над страната ни и чрез специална технология наблюдава състоянието на пътищата. След което предложението беше да ни информират къде има дефекти. Обществената поръчка е на стойност 8 милиона лева. Смятам, че няма нужда от подобно нещо. В регионалното министерство ежедневно постъпват сигнали от граждани и от медиите и можем да правим това наблюдение напълно безплатно”, разказа Комитова.

Регионалният министър коментира и обвинението на бившия премиер Бойко Борисов, че финансовият министър е „взел пари от строежа на АМ „Хемус” и ги е написал като излишък”. По думите й в АПИ е имало пари, които били предвидени за целево изграждане на скоростния път.

"По време на служебното правителство бюджета правеше трансформации, за да осигури средства месец по месец за пенсионерите, тъй като беше недопустимо тези надбавки да се спрат. Трябваше да се осигурят и пари за медиците на първа линия. Нямаше възможност да се актуализира бюджета заради липса на НС, се търсеха свободни средства, които към момента не са необходими по тяхното  предназначение, за да се решават други социални проблеми. Такъв е случаят с парите, предназначени за АМ „Хемус”. Както вече знаете там има 70 процента предварително дадени пари, а е изпълнено строителство – около 13 на сто. Тоест там може да се строи и без тези пари, тъй като средствата вече са дадени авансово”.

„При бюджет от 382 милиона лева чрез допълнителни задания АПИ възлага допълнителни ремонтни дейности за 2,9 милиарда лева, които са разделени в две календарни години. Възниква въпросът защо в област, в която имаме нужда от много текущи ремонти на пътища, защо възлагаме толкова много дейности, без да имаме финансиране. Има парадокс при АМ ”Хемус” – там няма фронт за строителство по Лот 4, 5 , 6, 7, 8 и 9, но сме дали предварително средствата. А при текущите ремонти е точно обратното  - има фронт за строителство, но няма пари. Този начин на управление е най-големия парадокс. С парите от „Хемус” е могло да си осигурим пари за текущите ремонти” посочи регионалният министър.

По думите й всички фирми, занимаващи се с текущ ремонт, са спечелили договорите чрез обществена поръчка. "Възлагани са дейности, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има договор, примерно за 20 милиона лева да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава допълнително задания на хвърчащи листи за още 200 милиона лева за допълнителни ремонти. Но тези средства не са разрешени по договора за обществената поръчка", посочи Комитова.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
ACAB преди 1 месец
Заради последния подобен "проект", от който се източиха милиони Лиляна полежа малко в ареста.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де и Господ разбра за далаверите и гешефтите .Питам аз КОГА ЩЕ ИМА ДЕПУТАТИ,ХОРА ОТ ВЛАСТТА ЗАД РЕШЕТКТЕ ?ВСИЧКИ КОИТО САМО ИЗНАСЯТ ФАКТИ НО НЕ РАБОТЯТ В ПОСОКА ПРИСЪДИ И АРЕСТИ НА ТЕЗИ ДАЛАВЕРАДЖИИ ЗНАЧИ СА ИМ СЪУЧАСТНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия със сателита са от института за пътна безопасност
73
0
 
13
 
! Отговори
Космонавт преди 1 месец
Двама колеги , в орбита, съобщиха , че по пътищата на България се движели само хора с шнорхели и с плавници. Така ходели на работа.
72
0
 
6
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Уцелихме на Бабет, ама тя уцели на крадене! Честито ид-ти. Вие се правите на интересни, тя кешира.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не оправдава спирането на строежа на магистрала Хемус!
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комитова говори за корупция, а така и не обясни откъде са й двете вили на Черно море всяка по 200 000 евро?
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя дърт крокозъбъл на снимката да се маха, че ако се вдигнем всички барабар с Радев ще ви изметем!
68
2
 
3
 
! Отговори
червеева дупка преди 1 месец
Напоследък, дори извънземните избягват да кацат на територията, дали заради дупките или заради винетките, уфолозите все още нямат твърдо мнение по въпроса.
67
2
 
11
 
! Отговори
До 75 преди 1 месец
Парите на са от данъци, а от европрограми. Тази какво се прави на незнаеща.
66
1
 
6
 
! Отговори
От къдя, на къдя преди 1 месец
Ей, от къдя се намериха тези Асфалтонафти, бря, бря.
65
4
 
10
 
! Отговори
Автора преди 1 месец
Много умна. От такива ремонти на ремонтите спонсорираха и БСП и ДПС. Това ли ти наредиха. Спираш магистралата за да ремонтираш горския път. Дай тогава да не строим новия блок на Аец Козлодуй, а да ремонтираме всипки тецове, вецове и фотоволтаици, перки. Какъв ще е ефекта. Пари под масата и разпределение по обръчите от фирми равно на корупция. Подмяна, а не промяна.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква па е тая реставрирана лисица, бре?
63
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха, толкова са големи на тиквичко дупките, че се видат от космоса
62
6
 
10
 
! Отговори
Протестиращ преди 1 месец
Да питаме Прецедента няма ли да е по евтино да ги наблюдаваме от Грипени...
61
0
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Само не спирайте проекта за изпращане на северномакедонеца в Космоса, моля Ви!
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има смисъл, те само две неща се виждат от космоса с просто око - Великата китайска стена и великите бойково кратери по българските 'магистрали'.Въпросът е кого ще пуснат да ги наблюдаа от космоса -може някой от славеевите хора или евентуално някой северомакедонецосърбин.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 : Всички хора са по принцип добри, обстоятелствата ги карат да постъпват зле или правилно. Не съм казал че госпожата е лоша, аз я познавам като архитект.Тя просто не е подходяща за длъжността. Другото е една забавна хипотеза. Българите трябва да се учат да разговарят помежду си. Във коментарите тук има твърде много омраза. Това е жалко, но има логично обяснение и усещам, че ти го знаеш. Поздрави!
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Женската фигурантка, много приказки, нищо свършено. Ти и хемус спря ама го пусна след това
57
6
 
3
 
! Отговори
Payak преди 1 месец
От такива лелки има нужда България!