Доц. Буруджиева: На кастинг се избира Мис, не политици

Слави Трифонов говори на хората като на зрители, смята Христо Панчугов
183

Политическата ситуация у нас все още остава неясна, днес предстоят поредните срещи между ИТН и партиите на протеста, проектокабинетът ще бъде представен и на БСП. Ще си стиснат ли ръцете политическите партии за съставянето на правителство в името на обществения интерес или политическите боричкания ще продължават?

Стискат си ръцете, но продължават битките между тях. Правилото е, когато сте си стиснали ръцете, да вършите нещо заедно, каза пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Татяна Буруджиева.

"Идеята с кастинг да влизаш в политиката е зловредна, при него задачата е да изберем някоя Мис, която да се поразходи, а в политиката е да дойдат субекти, които обаче да останат. Не отричам правото на ИТН да избира, но този, когото избират, ще трябва да работи с всеки друг, което не е маловажно", обясни тя.

Буруджиева подчерта, че политиците са в друга реалност и смятат, че говорят от името на три милиона души. Нищо не може да ги убеди в нещо различно.

"До всичко може да докара това поведение. Не е възможно да се прогнозира. Отново въпросът е дали това правителство ще може да работи, то ще има много къс хоризонт. Трудно е да бъде махнато едно такова правителство. Отделните политически сили ще продължават да се карат, но то ще падне от вътрешната си неспособност да върши работа. Ще продължават да работят като чиновници", заяви още политологът.

"Твърдението, че някой няма политически опит вече 3 години, откакто съществуват, не е оправдание. ИТН правеха само кастинги. Президентът каза ясно, че правителство трябва да има. Имаше изнервеност в петък в 17:00 ч. да се даде мандата. Нямаше обаче предвидимост. С този жест с даването на мандата Радев каза, че е нужно партиите да работят и да се договорят", обясни още доц. Татяна Буруджиева.

Липсват лидерски умения в тази ситуация. Липсата на визия и идея къде искаме да отидем, е в основата на проблемите, които наблюдаваме. Има опит да се управляват щетите, каза политологът Христо Панчугов за Bulgaria ON AIR.

Той настоя, че политиката произвежда решения, които касаят всички граждани.

"Нормалната политика изисква умения, има много по-дълбок смисъл. Когато един човек започне да обяснява, че премиерството е мениджърство, започвам да се питам в коя реалност живея. Слави Трифонов продължава да говори на хората като на зрители. Ако имаме съгласие по отношение на реформите, ще изисква носене на политическа отговорност", допълни той.

По думите му, когато гледаш на политиката като на шоу, няма да свършиш никаква работа.

"Хората очакват нормалност от правенето на политика. Вместо това получиха разочарование. Правителство ще имаме, но не защото едни хора ще се обединят, а защото никой не иска нови предсрочни избори. Това не е устойчива конструкция, трябва да видим фундаментална промяна", подчерта още Панчугов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари