С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път

Възнаграждението им се преизчислява на всеки три месеца
165
С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без "за" и "против" и с 13 гласа въздържали се временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание отхвърли предложението за намаляване на заплатата на народните представители, съобщи БТА.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" предлагаха народните представители да получават основно месечно възнаграждение, равно на една средномесечна заплата в обществения сектор, а не на три средномесечни заплати, както е в момента.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

Мария Капон /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация.

Надежда Йорданова /"Демократична България"/ посочи, че част от причините за този дебат е предисторията в 45-ото Народно събрание, където се опитали да внесат яснота в един текст и лидерът на ГЕРБ представил невярна интерпретация, но вместо да се извини, "вкарал този шум в тази дискусия".

Христо Гаджев /ГЕРБ/ отговори, че не е виновен лидерът на ГЕРБ за това, че е имало неразбория в предишното Народно събрание.

Крум Зарков коментира, че първото, което трябва да се направи, е заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването й на всеки три месеца.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.
Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според проекта на правилник един народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. Нека да е ясно за какво се сключват граждански договори и се харчат парите на данъкоплатците, коментира тя.

Отхвърлено беше предложението на председателя на парламента да се налага порицание на депутатите, които водят телефонни разговори в пленарната зала. Тя каза, че е говорила да се закупят таблети на народните представители, за да могат да следят по-лесно законите.

Ива Митева каза, че ще предприеме действия по отношение на ползването на автомобилите на Народното събрание и ще премахне диспечера през нощта. Коли през нощта няма да се ползват, ще се ползват само тогава, когато е необходимо за работата на Народното събрание, допълни тя.


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да сте опитвали да измъкнете кокал от устата на куче?
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствените които сами си определят заплащането, отпуските, ваканцуването и всички екстри, не е нормално. Щом за хората е 20 дни отпуска за годината, значи и за тях трябва да е толкова, не цял август не работят, за великден цял месец, за коледа и нова година също, това трябва да изчезне.
149
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Ахахахахахахахахха :))) Ха чиститу :)))
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама и дринк енд драйв с наши пари ли си правят някои депутати???Каква е тази глупост да имат транспорт през ноща? Каква работа имат тогава? Да ги закара някой до леглото като се нажмулят ли???
147
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Не е точно проблемът в размера на заплатите, а работа, кяото вършат !!!.... И няма наказания за несвършена работа или лошо свършена работа !!!
146
8
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Аз за по-малко от 10 000 нямаше и да стъпя в НС. И който се съгласи да работи за такива пари или е луд, или не знае за какво става въпрос.
145
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами нека взимат бре! Щом събориха Борисов, да взимат! Нали това беше целта. Затова беше шоуто. Да взимат!
144
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Тошко председателче СУВЕРЕНА нали все това повтаряте иска да намалите заплатите си бе брат. Иска също да сте 50 депутата не 240.И Тошко СУВЕРЕНА иска минимална заплата поне 1200 лева. На това наблегни Тоше иначе на следващите избори, ще гледаш парламента, ама отвън, не от вътре и ще си по къси гащета, не с костюм.
143
7
 
10
 
! Отговори
Веднага преди 1 месец
Всички на къра да копат бостаня на Резидента!
142
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами един бои на всички депутати и да работят без пари. Време е да се научат че всичко се наказва от народа!
141
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек, същите, че и по-зле! Заплаткити! Че и другите благинки! И ще последват същите истории, които слушахме за ГЕРБ! И така братя българи, да го начу.кам на себе си! Не на вас!
140
3
 
7
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Що така *** Миме,..?
139
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога ще ги намалят наполовина? Или лаянарите в парламента са много умни и решиха че няма нужда ли
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПАК НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ!!! ПРОБЛЕМЪТ Е В ПРОТИВОРЕЧИЕТО МЕЖДУ ДЕКЛАРАТИВНИЯТ МОРАЛ И ДЕЙСТВИТЕЛНОТО БИТИЕ НА НОВИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ, ПОЯВИЛИ СЕ КАТО ОТРИЦАНИЕ НА "СТАТУКВОТО". ЕТО, ЧЕ ДОСТИГНАХМЕ ДО ФИЛОСОФСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ, ЗА ОБЯСНЕНИЕТО НА КОЕТО НЕ Е НУЖЕН ХЕНРИ КАСНДЖЪР, А Е ДОСТАТЪЧЕН ПЛАМЕН НИКОЛОВ. НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ Е НАЯСНО КОЙ Е ЗАКОНЪТ, ВАЛИДЕН В ТАЗИ СИТУАЦИЯ. ЖОКЕР : "МАЛКИТЕ КАМЪЧЕТА ОБРЪЩАТ КОЛАТА"-НАРОДНА МЪДРОСТ.
137
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие ко очаквате при,толкова много лъжи и мълчание,но най интересна беше председателката на НС ,тя каза че Манолова не разбирала от тия неща ,е голем снех и оправдания заради 10 000 лв заплатки !!!
136
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааааа чакайти малку. Кой си избра Славчо да е първа сила? Кой? Сига ни ми ривети.
135
4
 
8
 
! Отговори
До 129 преди 1 месец
Вие що не го решихте проблема с ниските заплати за 12 г? А Граждани? За Европейско? Развитие? На България? А вярно, искате още 122 г с Бай Тошо 2 за да дръпнем? Колкото за 44 г с Бай Тошо ориджинал дръпнахме
134
0
 
5
 
! Отговори
МОН да к.у.р преди 1 месец
Излезте да гласувате,от вашия глас зависи дали аз ще съм народен представител,и после какво.ко ме интересува ти как си ,аз си получавам заплатата и си живея живота .другия път пак така.ела и ме хвани за ....
133
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те ако могат да върнат поне 10% от откраднатото в чекмеджетата, на всички нас може да се увеличат двойно доходите.
132
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само заплатите, а търтеите трябва да съкратят. 50, не повече от 60, за 7 мил БГ са достатъчни. Тези мързеливци и обирджии само за рушвети и крадене мислят, но не и за благото на страната