С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път

Възнаграждението им се преизчислява на всеки три месеца
165
С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без "за" и "против" и с 13 гласа въздържали се временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание отхвърли предложението за намаляване на заплатата на народните представители, съобщи БТА.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" предлагаха народните представители да получават основно месечно възнаграждение, равно на една средномесечна заплата в обществения сектор, а не на три средномесечни заплати, както е в момента.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

Мария Капон /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация.

Надежда Йорданова /"Демократична България"/ посочи, че част от причините за този дебат е предисторията в 45-ото Народно събрание, където се опитали да внесат яснота в един текст и лидерът на ГЕРБ представил невярна интерпретация, но вместо да се извини, "вкарал този шум в тази дискусия".

Христо Гаджев /ГЕРБ/ отговори, че не е виновен лидерът на ГЕРБ за това, че е имало неразбория в предишното Народно събрание.

Крум Зарков коментира, че първото, което трябва да се направи, е заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването й на всеки три месеца.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.
Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според проекта на правилник един народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. Нека да е ясно за какво се сключват граждански договори и се харчат парите на данъкоплатците, коментира тя.

Отхвърлено беше предложението на председателя на парламента да се налага порицание на депутатите, които водят телефонни разговори в пленарната зала. Тя каза, че е говорила да се закупят таблети на народните представители, за да могат да следят по-лесно законите.

Ива Митева каза, че ще предприеме действия по отношение на ползването на автомобилите на Народното събрание и ще премахне диспечера през нощта. Коли през нощта няма да се ползват, ще се ползват само тогава, когато е необходимо за работата на Народното събрание, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
17
 
! Отговори
Независим преди 2 години
Хора, не гласувайте за никого. Въобще не гласувайте. Дано тогава " Европа" се замисли, защо не гласувате, че в България нищо не се променя, само кражби и далавери, партиите нямат значение.
53
0
 
18
 
! Отговори
Въпрос от депутат преди 2 години
Ако дарявам на любовницата/любовника си добро дело ли е?
52
0
 
27
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Алчността на некадърника-депутат е пословична. Депутати от всички партии са обединени щом стане дума за заплати. Нали "Съединението прави силата". На всеки 3 месеца иначе политически противници, тунеядците от всички цветове стават все по-силни и единодушни.
51
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само класически популизъм от най-чист вид е намаляването на заплатите на депутатите и намаляването на субсидиите на партиите, то е и широко отворена врата за корупция и схеми.
50
0
 
10
 
! Отговори
До края на деня: преди 2 години
Ще стане 3:0, защото някъде там в някое министерство Пламенчо ще паркира кадър на НДСВ - интересно ми е кой!
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз мога да получавам 10 000 на месец и да дарявам по свое усмотрение за добра кауза. ------////----- Ми като можеш, що не го прадиш ?
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44Има хора дето са вечно в политиката, играят с този който им дава, та какво се учудвате на фарса "намаляваме си заплатите", само нагоре.....хахахаха :))
47
2
 
11
 
! Отговори
Много ви е до преди 2 години
Много ви е до декември. Какви скромни хора! В тая завладяна страна ни трябват скромни хора за народни представители не мислите ли? Сложете ги на учителски стартови заплати!2:0
46
2
 
18
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
Суверенът така реши
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всичките тия изедници бял камък сянка да им прави.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всичките тия изедници бял камък сянка да им прави.
43
0
 
17
 
! Отговори
O каква изненада... преди 2 години
И имунитет и тлъсти заплати, записваш ли си Пламене пак се почва старата песен на нов глас.....Резултата: 1:0 Дъки:Депутати
42
0
 
13
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
Прав си...аз за тоя мажоритарен вот все се чудя колко е мажоритарен обаче? Хора , а не партии, ама то тия хора не идват ли аджеба от некви партии в крайна сметка? Все някога някак са били партийни...тоест това Мажоритарно само така му се казва май.
41
0
 
28
 
! Отговори
С ЯЙЦА И ДЪРВЕ преди 2 години
НИЕ ЗНАЕХМЕ- ЦИРКЪТ Е ОГРОМЕН ЗАПЛАТИТЕ НЕ СИ НАМАЛИХА НО И НАШИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЯМА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ- МИСТЪР МУСКУЛ ПЛАТИ ЛИ 1 500 000ЛВ ДАНЪК КЪМ НАП...
40
0
 
36
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Преди всички най-важни проблеми в държавата, първо решиха въпроса със своите пари.
39
0
 
28
 
! Отговори
Славчо,Славчо,Славчо преди 2 години
Щеше да ги намалиш тези на 100,не ги намали.Щеше да въведеш мажоритарен вот,да избираме хора,а не партийни мижитурки,не го въведе.Щеше да намалиш партийната субсидия,не я намали.Щеше да намалиш заплатите,не ги намали.Щеше да не говориш с партиите на статуквото,говориш с БСП,една от тях и дори гласиш да назначаваш нейни хора за министри.Кажи нещо,което си обещал да направиш и си го направил.Лесно плюеш по фейса,но я вземи едно огледало и сепогледни в него,дали не си като наплютите от тебе.
38
0
 
41
 
! Отговори
Дядо Георги преди 2 години
Преди изборите г-жа Митева се закани да премахне служебните автомобили на депутатите- "чувствувала се крайно неловко когато и отваряли вратата на автомобила". Сега обаче прави "козметика " на това обещание. Питам защо да гласуваш за хора които лъжат?
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам работят по приоритети.
36
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 36Майчето е симпатяга, може да се вози в S-класа, виж за Караянчева съм против, дори Вожда й е нарече......знаете какво :)) Дори като те отстранят от ръководството на ГЕРБ да ръкопляскаш като гламава на бисерите на Вожда....явно Бокича също не е харесва :)
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали народа им е работодател, как така те ще си измислят колко да вземат. Не ходят на работа, не свършват нищо, по цял месец са в отпуск за коледа, великден и лятото, еееее нещо им идва в повече. Заплатата им трябва да е не повече от три минимални, а не да ми слагат средни.