С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път

Възнаграждението им се преизчислява на всеки три месеца
165
С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без "за" и "против" и с 13 гласа въздържали се временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание отхвърли предложението за намаляване на заплатата на народните представители, съобщи БТА.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" предлагаха народните представители да получават основно месечно възнаграждение, равно на една средномесечна заплата в обществения сектор, а не на три средномесечни заплати, както е в момента.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

Мария Капон /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация.

Надежда Йорданова /"Демократична България"/ посочи, че част от причините за този дебат е предисторията в 45-ото Народно събрание, където се опитали да внесат яснота в един текст и лидерът на ГЕРБ представил невярна интерпретация, но вместо да се извини, "вкарал този шум в тази дискусия".

Христо Гаджев /ГЕРБ/ отговори, че не е виновен лидерът на ГЕРБ за това, че е имало неразбория в предишното Народно събрание.

Крум Зарков коментира, че първото, което трябва да се направи, е заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването й на всеки три месеца.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.
Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според проекта на правилник един народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. Нека да е ясно за какво се сключват граждански договори и се харчат парите на данъкоплатците, коментира тя.

Отхвърлено беше предложението на председателя на парламента да се налага порицание на депутатите, които водят телефонни разговори в пленарната зала. Тя каза, че е говорила да се закупят таблети на народните представители, за да могат да следят по-лесно законите.

Ива Митева каза, че ще предприеме действия по отношение на ползването на автомобилите на Народното събрание и ще премахне диспечера през нощта. Коли през нощта няма да се ползват, ще се ползват само тогава, когато е необходимо за работата на Народното събрание, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте опитвали да измъкнете кокал от устата на куче?
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствените които сами си определят заплащането, отпуските, ваканцуването и всички екстри, не е нормално. Щом за хората е 20 дни отпуска за годината, значи и за тях трябва да е толкова, не цял август не работят, за великден цял месец, за коледа и нова година също, това трябва да изчезне.
132
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ахахахахахахахахха :))) Ха чиститу :)))
131
0
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Не е точно проблемът в размера на заплатите, а работа, кяото вършат !!!.... И няма наказания за несвършена работа или лошо свършена работа !!!
130
8
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Аз за по-малко от 10 000 нямаше и да стъпя в НС. И който се съгласи да работи за такива пари или е луд, или не знае за какво става въпрос.
129
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нека взимат бре! Щом събориха Борисов, да взимат! Нали това беше целта. Затова беше шоуто. Да взимат!
128
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тошко председателче СУВЕРЕНА нали все това повтаряте иска да намалите заплатите си бе брат. Иска също да сте 50 депутата не 240.И Тошко СУВЕРЕНА иска минимална заплата поне 1200 лева. На това наблегни Тоше иначе на следващите избори, ще гледаш парламента, ама отвън, не от вътре и ще си по къси гащета, не с костюм.
127
7
 
10
 
! Отговори
Веднага преди 2 години
Всички на къра да копат бостаня на Резидента!
126
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами един бои на всички депутати и да работят без пари. Време е да се научат че всичко се наказва от народа!
125
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек, същите, че и по-зле! Заплаткити! Че и другите благинки! И ще последват същите истории, които слушахме за ГЕРБ! И така братя българи, да го начу.кам на себе си! Не на вас!
124
3
 
7
 
! Отговори
Е преди 2 години
Що така *** Миме,..?
123
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще ги намалят наполовина? Или лаянарите в парламента са много умни и решиха че няма нужда ли
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПАК НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ!!! ПРОБЛЕМЪТ Е В ПРОТИВОРЕЧИЕТО МЕЖДУ ДЕКЛАРАТИВНИЯТ МОРАЛ И ДЕЙСТВИТЕЛНОТО БИТИЕ НА НОВИТЕ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ, ПОЯВИЛИ СЕ КАТО ОТРИЦАНИЕ НА "СТАТУКВОТО". ЕТО, ЧЕ ДОСТИГНАХМЕ ДО ФИЛОСОФСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ, ЗА ОБЯСНЕНИЕТО НА КОЕТО НЕ Е НУЖЕН ХЕНРИ КАСНДЖЪР, А Е ДОСТАТЪЧЕН ПЛАМЕН НИКОЛОВ. НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ Е НАЯСНО КОЙ Е ЗАКОНЪТ, ВАЛИДЕН В ТАЗИ СИТУАЦИЯ. ЖОКЕР : "МАЛКИТЕ КАМЪЧЕТА ОБРЪЩАТ КОЛАТА"-НАРОДНА МЪДРОСТ.
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие ко очаквате при,толкова много лъжи и мълчание,но най интересна беше председателката на НС ,тя каза че Манолова не разбирала от тия неща ,е голем снех и оправдания заради 10 000 лв заплатки !!!
120
4
 
8
 
! Отговори
До 129 преди 2 години
Вие що не го решихте проблема с ниските заплати за 12 г? А Граждани? За Европейско? Развитие? На България? А вярно, искате още 122 г с Бай Тошо 2 за да дръпнем? Колкото за 44 г с Бай Тошо ориджинал дръпнахме
119
0
 
5
 
! Отговори
МОН да к.у.р преди 2 години
Излезте да гласувате,от вашия глас зависи дали аз ще съм народен представител,и после какво.ко ме интересува ти как си ,аз си получавам заплатата и си живея живота .другия път пак така.ела и ме хвани за ....
118
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ако могат да върнат поне 10% от откраднатото в чекмеджетата, на всички нас може да се увеличат двойно доходите.
117
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само заплатите, а търтеите трябва да съкратят. 50, не повече от 60, за 7 мил БГ са достатъчни. Тези мързеливци и обирджии само за рушвети и крадене мислят, но не и за благото на страната
116
3
 
18
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
А МОЖЕШЕ ДА ГИ НАМАЛЯТ С ПО 2-3 ЛЕВА,ЕЙ ТАКА ОТ КУМОВА СРАМАнякой да е забелязал срам в наш депутатин,някога,и аз не съм
115
10
 
11
 
! Отговори
А Ко искате бе? преди 2 години
Само Ганчу може да му дойде в главата, хора на управленски позиции да вземат колкото пенсиониран военен. Даже в градски транспорт търсят шофьори с повече от 1500лв. Даже при нас има текучество при подобни заплати, а стартовата за студент с компютри от ТУ е кум 1000 за пробния период, когато само помагаш за нещо. Вие искате както през социализма, но даже тогава не бяха равни заплатите, уууу...