Пламен Юруков: България не се намира в политическа криза

Той похвали стратегическото решение на "Има такъв народ"
4 авг 2021 22:40, Нели Христова
36

На фона на политическите пазарлъци: утре е обявен ден на траур в Сандански, Петрич и Кресна след серия от опустошителни пожари.

"Работата на министър-председателя Стефан Янев е да се занимава оперативно с национални бедствия, вместо да наставлява как да се конституира новото правителство. Той излезе да дава съвети, вместо да излезе и да призове за помощ, да мобилизира страната за пожарите", заяви общественикът и член на НС на СДС Пламен Юруков в студиото на "Денят ON AIR".

Юруков отхвърли България да се намира в политическа криза и похвали стратегическото решение на "Има такъв народ" (ИТН) да не се влиза в пазарлъци за министри с другите политически сили.  

"От гледна точка на науката на преговорите - те го направиха по учебник, а от гледна точка на стратегията - беше правилна", смята общественикът.

Според него от ИТН провеждат последователна политика, а партията е съставена от хора, които "от години пишат и казват едни и същи неща". Едно от тези неща е и основната обща точка между партията и формациите, от които търси подкрепа ("Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", бел. ред) - закриването на Специализирания съд.

"Конкретно се предлага закриването на "извънредния съд", както наричам Спецсъда, след като и юристи, и адвокати обясниха, че работата му спокойно може да се поеме от други съдилища", изтъкна Юруков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че парламентарният контрол върху главния прокурор трябва да бъде затегнат, като бъде създадена специална комисия, която постоянно да следи работата му. Но допълни, че държавата трябва да може да предпазва главния прокурор.

"Главният прокурор трябва да може да бъде защитаван, защото той се бори и с престъпността. Ако един колумбийски картел реши, че тука иска да има свободен път и главният прокурор му пречи, цялата държавата трябва да може да го защити", отбеляза Юруков.

По думите му българското право е още в една тийнейджърска възраст, има много да се работи по него и затова трябва да има цялостен подход в съдебната реформа.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слава богу, че премиерът не е пожарникар и не ходи да гаси пожари. Има си хора за тази работа, за това им се плаща, когато няма пожари какво правят? Трябва да са в готовност за когато възникнат, за това им се плаща. Вие виждали ли сте да търсят кандидати за пожарникари с обяви, аз не съм виждал. Значи са доволни от заплащането си, има окомплектованост на тези служби и трябва да функционират.
10
0
 
8
 
! Отговори
Господин преди 2 месеца
Кафедалавераджията по едно време го турнаха за шеф на СДС-то.За кратко беше, защото усети, че в това няма келепир.Сега от кои е?Еййййй, влече го пустата политика момчето и това си е!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А на тоя какъв го дава, та разпределя кой какво трябва да прави?
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Специално за Янев е много прав, изказа се много неподготвен, неможе служебен Премиер, да дава "напътствия" и да всява разни внушения, все пак сме Парламентарна република, и не депутатите му дължат отговори, отчети и обяснениа, а той на тях, да не говорим за пожари, 4-та вълна ковид, бежански поток, вместо да се бърка в работата на Парламента да си гледа неговата
7
4
 
5
 
! Отговори
Ако беше Боко преди 2 месеца
Щеше лично да гаси пожарите.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България се намира в политическа яма. Яма която скоро ще бъде залята отгоре барабар с населението от един сатанистчалгар.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе да си кажем честно, всички от т.н. стариа партии са против ИТН в т.ч. и ДБ и Мая, да не забравяме че ДБ в основата си са хора на Командира, и доста дълго време крепеха Баце, а Командира има голям зъб на Слави, за Мая пък е излишно да коментираме нали именно тя беше от тези които ни обясняваха как Пеевски требе да е шеф на ДАНС, и в момента и двете формации са в небрано лозе, хем искат, хем не искат да си кажат, че целата патардия е за постове:) просто Слави е гърмян заек и им знае игрите
4
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Абе,аз ли нещо не разбирам.Този уж е от СДС,които са в коалиция с ГЕРБ,а се разсипва в похвали към чалгарите,колко умни стратези били тези не*щастници.Дали е на себе си или нещо е приел,че му се привиждат несъществуващи неща?
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИТН е смешка, да не казвам по обидни думи.
2
9
 
20
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Опитваш се да внушиш на хората, че не са в полит.криза?? Ти си геврек и скоро ще слезете и от там.
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прав е ! Кризата е творческа... ...в театрото...