Държавата ще плаща 75% от заплатите на затворените бизнеси

Остава и мярката 60 на 40
59
Държавата ще плаща 75% от заплатите на затворените бизнеси
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство предлага една нова мярка в кризата - 75 на 0, която ще се прилага към всички затворени бизнеси и там ще се покрива 75 процента от осигурителния доход на засегнатите лица, като ще се поемат 75 процента от осигурителните вноски от страна на работодателя. 

Още по темата

Тази мярка е разширена с включването и на самоосигуряващите се лица, съобщи социалният министър Гълъб Донев, цитиран от БТА.

Всички мерки, с изключение на мярката 60 на 40, която и сега се прилага, ще бъдат приложени на трети и четвърти етап от здравния план, свързан с пандемичната обстановка.

Донев отбеляза, че всички тези мерки са инкорпорирани в етапите на плана за управление на здравната криза.
Мярката 60 на 40 ще продължи да се прилага така, както и в момента - при спад в оборота с 30 процента, подпомагането от страна на държавата ще бъде 50 на сто от осигурителния доход на осигурените лица и съответно 50 процента от осигурителните вноски за здравно и социално осигуряване на вноските, плащани от страна на работодателя, каза вицепремиерът.

Очакваме одобрение и подписване на споразумение с Европейската комисия по отношение на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", от където евентуално ще бъдат насочени допълнителни средства по мярката "Запази ме" и "Заетост за теб", каза още Донев. По думите му тези мерки са в подкрепа на бизнеса, особено "Заетост за теб", където се субсидира заетостта на безработни лица, които на практика са наети отново на работа за определен период от време. Обикновено досега това се е прилагало за шест месеца.
Ще продължи да се прилага и патронажната грижа за хора над 65-годишна възраст и за хора с увреждания, които са в невъзможност сами да се обслужват. Продължаваме и мярката за подпомагане на родителите с деца до 14-годишна възраст, когато се наложи затваряне на училищата и преминаване към дистанционно обучение, и трябва родителите да вземат неплатен отпуск, каза още социалният министър.

Всички мерки, които са планирани и имаме готовност да задействаме на всеки един етап от усложняването на епидемичната обстановка, ще бъдат в подкрепа на българските граждани, в подкрепа на бизнеса, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Нищо няма да затворят, защо пари, няма, а и в богатите страни също няма. А в страните от третия свят като нашета пълна с *** политици, при нов опит всички ще ядът здрав бой, а и имотите няма да спасят от обиезумели граждани.
54
0
 
4
 
! Отговори
A стига бе! преди 2 години
Стига ми харчихте парите! Един бизнес като се затвори се отива на борсата! Какви осигуровки, какви 75% !!!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи е педварително решено, че ще ни затворят септември
52
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кой ше плаща Урсула или балъците :)))
51
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
75% осигуровки ба кви заплати :)))
50
2
 
6
 
! Отговори
пейо преди 2 години
значе сега вземам 1500 лв в казино крупие съмако ме затворите ще ми давате 800 лв докато си лежа на дивана е че ногава нека има пандемия век и веков
49
1
 
8
 
! Отговори
бедния бг преди 2 години
нека преведа на нормален език - за ченгетата + 650 лв за всеки месец към заплатката НА ВСЕКИ! докато има локдаун, на учителите дето ще,, работят'' от тях - пълна заплатка отново.. За нормалния човек - в къщи без пари и най вероятно без работа след масовото съкращение което следва след всяка,, вълна''. Ако не сте разбрали - пари за простолюдието отново няма да има :)
48
0
 
6
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Олигарсите и близките на партията само какви пари ще си засмучат от тези мерки!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малкия изкара година и нещо само. На 10 е. Може да с еорпави,
46
0
 
3
 
! Отговори
Давай преди 2 години
Европо,че парете свършват!Ние ще освояваме!
45
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не е разбрал-това са мерки които ще влязат в сила само ако се затвори държавата,и то в най-висока степен.Разбира се това е краен вариант.Той е взаимстван от останалите страни в ЕС,САЩ.Канада.Така че моля гербаджийските *** да не реват,ако това е комунистическо значи ЕС,САЩ,Канада са комунистически държави.Значи ГЕРБ и ДПС като откраднаха във времето около 30 млрд.от държавата не беше проблем,но сега ако Правителството даде средства на бизнеса в случай на нужда става огромен проблем,а?
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не искам моите данъци да отиват за неработещи хора! Искам моите пари да идват пак при мен, при моите деца и моите родители! РЕФЕРЕНДУМ!!!
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ КРИЗА НЯМА ДА ИМА АКО НЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ, ТАКА ЛИ???
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е издал заповедите за умните мерки да плаща от неговия си джоб.
41
3
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
.....ще се поемат 75 процента от осигурителните вноски от страна на работодателя....... ......Хахахахаааааа, тази идиотия кой я измисли? Като не работиш и приходите са 0.00 лв., от къде ще извадиш останалите 25% бря? От касичката мейби? Не. Всички в бюрото по труда на мига. Балами няма :))))))))))))))))))))))))))))))
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ЧИНОВНИЦИТЕ В ОБЩИНИТЕ ЩЕ СИ НАМАЛЯТ ЛИ ЗАПЛАТИТЕ
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЯ ПАРИ СПОРЕД ВАС ОТДЕ ИДАТ
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какви са тия затворени бизнеси сега, че помощите продължават. Кой го измисли това бе със спиране на работа ще борим вирус
37
1
 
22
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 2 години
Стадото не е просто заспало, то явно е в Кома! Поробването ще е на невиждано ниво!!
36
2
 
13
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Дори да ни забранят да излизаме от вкъщи, никой няма да излезе на протест. Отдавна вече не е ценно да живеем, а да съществуваме, независимо на каква цена... просто да изстискаме още малко, ако ще и 5 години да не си показваме носа. Забраняват свижданията на терминално болните. По-добре да изкарат 10 дни отгоре, отколкото да видят близките си преди да си отидат. Отврат. Ненормалните хипохондрици първи ще се залостят по мазетата и ще са доволни, а такива са много... уж отговорни и загрижени.