Държавата ще плаща 75% от заплатите на затворените бизнеси

Остава и мярката 60 на 40
59
Държавата ще плаща 75% от заплатите на затворените бизнеси
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебното правителство предлага една нова мярка в кризата - 75 на 0, която ще се прилага към всички затворени бизнеси и там ще се покрива 75 процента от осигурителния доход на засегнатите лица, като ще се поемат 75 процента от осигурителните вноски от страна на работодателя. 

Още по темата

Тази мярка е разширена с включването и на самоосигуряващите се лица, съобщи социалният министър Гълъб Донев, цитиран от БТА.

Всички мерки, с изключение на мярката 60 на 40, която и сега се прилага, ще бъдат приложени на трети и четвърти етап от здравния план, свързан с пандемичната обстановка.

Донев отбеляза, че всички тези мерки са инкорпорирани в етапите на плана за управление на здравната криза.
Мярката 60 на 40 ще продължи да се прилага така, както и в момента - при спад в оборота с 30 процента, подпомагането от страна на държавата ще бъде 50 на сто от осигурителния доход на осигурените лица и съответно 50 процента от осигурителните вноски за здравно и социално осигуряване на вноските, плащани от страна на работодателя, каза вицепремиерът.

Очакваме одобрение и подписване на споразумение с Европейската комисия по отношение на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", от където евентуално ще бъдат насочени допълнителни средства по мярката "Запази ме" и "Заетост за теб", каза още Донев. По думите му тези мерки са в подкрепа на бизнеса, особено "Заетост за теб", където се субсидира заетостта на безработни лица, които на практика са наети отново на работа за определен период от време. Обикновено досега това се е прилагало за шест месеца.
Ще продължи да се прилага и патронажната грижа за хора над 65-годишна възраст и за хора с увреждания, които са в невъзможност сами да се обслужват. Продължаваме и мярката за подпомагане на родителите с деца до 14-годишна възраст, когато се наложи затваряне на училищата и преминаване към дистанционно обучение, и трябва родителите да вземат неплатен отпуск, каза още социалният министър.

Всички мерки, които са планирани и имаме готовност да задействаме на всеки един етап от усложняването на епидемичната обстановка, ще бъдат в подкрепа на българските граждани, в подкрепа на бизнеса, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
14
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Поискахте комунизъм - ето Ви комунизъм.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворят ли пак самоубийствата ще надвишат починалите от Ковид.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сичкото маала ще се регестрира самоосигуряващ
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво затваряне ей!Да са се ваксинирали не ме интересуват!Яяя ги виж ти?!Аз ше се боцкам а те не,че мен да ме затварят.От къде на къде?!Затворят ли пак емигрирам край!Продавам всичко и изчезвам!Никога няма да се върна и една стотинка няма да пратя тук!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, да, депутатите ще плащат. Министрите и те. Ще продават хотелите си и ще плащат на затворенитр бизнеси. Нали така?
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не! Отказвам да съм вол на мързели! Няма да уча и бачкам, за да може някой да се .... и да е кълка върху кълка!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и сега ще се окаже че половината хотели по морето изведнъж разбираш ли не работили, слабо било, няма бизнес. Скапана държава, честно загубвам всяка надежда че това блато ще се оправи някога
8
5
 
8
 
! Отговори
Маргинал преди 2 години
Да ме затворят и да ми плащат?Това няма да го повярвам докато не се случи!Комунисти да ми дават пари?Хахахахаах!Какви ги пишете тука бе?!Те само взимат бе!Само лъжат и крадат,а аз само внасям!Една стотинка не ми е дала държавата на мен!!!!
7
0
 
22
 
! Отговори
Добре преди 2 години
стига държавата да може да издържи финансово? Колко време може да си позлови плащането на заплати на хора които не работят и не плащат данъци насреща? Притеснявам се че служебното правителство може да няма дългосрочен план.
6
2
 
9
 
! Отговори
Неработещ бизнес преди 2 години
Прекрасна новина!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С парите на работещите.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пари откъде?
3
1
 
10
 
! Отговори
арбайт махт фрай преди 2 години
Така ще стигнем Китай?
2
1
 
21
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Откъде-накъде?
1
1
 
41
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Да бе, държавата! Кажете си го направо - ние ще го плащаме това, редовните данъкоплатци. Що ли не ви е...