Правителство на промяната няма да има, по-вероятни са нови избори

Политиците ни не се държали адекватно
294
Правителство на промяната няма да има, по-вероятни са нови избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителство на голямата промяна със сигурност няма да има, убеден е  Милен Любенов, преподавател в Катедра „Политология“ на Софийския университет, бивш секретар по вътрешна политика в Президентството между 2012-а и 2017 г.

Според него „това е показателно от спечелилата изборите партия ИТН – поведение, което трудно може да се анализира“.

Още по темата

"Кабинет може да има единствено ако ИТН има някакъв скрит дневен ред. Този кабинет да е съставен от БСП и под някаква форма ДПС. Аз изключвам при това положение ДБ и ИБГНИ да подкрепят това правителство, което в момента е предложено като състав. Това е единственият вариант за правителство, но това ще бъде правителство на подмяната и няма да е в никаква степен обществено приемливо. Аз очаквам пред едно такова правителство къс хоризонт. Но по-големият процент вероятност е да вървим към предсрочни избори“, коментира той пред БНР.

„На дневен ред все повече излиза тезата, че става дума за инженерингов политически проект, такъв е бил първоначалният замисъл на този проект. Другата хипотеза е, че през последния месец след изборите партията на Слави Трифонов е станала жертва на политическо рейдърство – това е всъщност и основният въпрос: кой взема решенията? Дали ги вземат създателите на партията или някой друг. Вчера и служебният министър-председател Стефан Янев постави този въпрос. Когато тези въпроси се поставят от такава висока трибуна, всички ние трябва да погледнем много внимателно на случващото се“, каза Любенов.

Бизнесът и политиката в България през последните години са в симбиоза – това, което наричаме с класическия термин олигархия, посочи преподавателят.

„Но след като става дума за политически проект, става дума и за политическо рейдърство“, посочи той.

Милен Любенов припомни случая с „България без цензура“ и Николай Бареков и изтъкна, че „на подобен тип рейдърство вече сме ставали свидетели“.

Запитан грешка ли е, че от ИТН не са заложили на приемственост от служебното правителство, той подчерта:
„За мен е изненада. Всички очаквания, или болшинството очаквания бяха такива – че част от служебното правителство ще останат и в редовния кабинет. Това сме го виждали с кабинета „Близнашки“. Кабинетът „Близнашки“ беше замислен като формула на бъдещо управление между ГЕРБ и Реформаторския блок. Не им стигнаха гласовете, имаше много сложна коалиция, но тогава част от служебните министри на Близнашки останаха във втория кабинет на Бойко Борисов. Да не се връщаме назад при кабинета на Стефан Софиянски, който си беше партиен кабинет на практика. Петър Стоянов назначи кабинет с представители на СДС, повечето от които останаха министри след това в правителството на Иван Костов. Съвсем закономерна е такава приемственост, още повече, че това служебно правителство виждаме се радва на подкрепата на 60% от българските граждани“.

Едни от най-харесваните министри – Кирил Петков и Асен Василев, имат положителната оценка на експерти от различни части на политическия спектър, допълни Милен Любенов.

„Хора, които са били канени в проектокабинета на Николай Василев, изведнъж станаха крайно неприемливи, дори станаха обект на атаки, които съвпаднаха като ден и час с атаките от ДПС“, каза той.

Според Милен Любенов обаче няма как целият състав на служебния кабинет да остане като редовен и би било проблем, ако партиите не предлагат кабинет.

„Това е бягане от отговорност на партиите. Партиите трябва да посочат лица и хора, които да следват определена програма – програмата на партиите, не програмата на президента“, посочи политологът.

„Странно е поведението на българските политици. Те не се държат адекватно“, обобщи Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление,като гледам кви ги върши Слави , започавам да мисля, че работи с ББ да го върне на власт. Явно нещо са се договорили
231
2
 
9
 
! Отговори
чалгопитек от еуропа преди 2 години
итн протакат и отлагат до последния момент. това са страхливци изплашени от провала. през това време България гори в пряк и преносен смисъл.
230
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ново избориии ? Тогава ще избера " Не подкрепям никого"
229
0
 
9
 
! Отговори
Компетентен преди 2 години
Добро утро на политолозите. Те чак сега разбраха, че политиците ни са абсолютно неадекватни. Хората в страната отдавна ги знаят тези прости неща. Доверието в парламента е около 7 %, а социолозите си мислят, че избраното от депутатите правителство ще е легитимно. Честото на вярващите в политическите и банкерски обещания !
228
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО ЧЕТА, КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ КОМЕНТАРИ ОТ ПРО_СТАЦИ, ТОЛКОВА ПО-СПОКОЕН СЪМ ЗА БЪДЕЩЕТО, ЗАЩОТО КАКТО Е КАЗАЛ КОНФУЦИЙ "ЩОМ ТЕ ПЛЮЯТ ЗАД ГЪРБА, ЗНАЧИ СИ МНОГО ПРЕД ТЯХ" и "НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА УБИВАШ КОМАР С МУСКЕТ". ТАКА, ЧЕ ДЕРЗАЙТЕ, БЕЗ СЕКУНДА ПОКОЙ.
227
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АХ, ЧЕ НЕЖНА ДУШИЧКА Е АДМИНА, ОТ КАЛЕКО АЛЕКО НА ГЕЙ ЛИ ПРЕМИНА?!
226
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е дойде времето и бакшишите да излязат 100% прави - "Ей, съсипаха я тая държава".Това което византийци, турци и англичани не успяха да направят , родното БКП/ДС и издънките ѝ успяха.
225
1
 
8
 
! Отговори
izh преди 2 години
До Л.ИвановКогато човек е злобен и неграмотен, не бива да го афишира публично. Това вреди на имиджа на фамилията, а тя вече не се пъчи с червена петолъчка на челото
224
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма Герб, БСП, ДПС, ИТН, ДБ или Наведи се - всичко е пряко или косвено свързано с Тошковото БКП Форевър! Ако не ги изтиржете те вас ще стържат - ФАКТ! :)))))))))
223
28
 
7
 
! Отговори
Л.Иванов преди 2 години
ГЕРБ протриват доволно ръце-ще си купят пак властта, и тогава жална ни майка- ще ни разстрелват капо кучета по улиците! Ето това ще бъде съдбата на по- голямата част от народа!
222
0
 
6
 
! Отговори
до ууу преди 2 години
Че то нивото им е под всякакви нива.
221
15
 
18
 
! Отговори
бе преди 2 години
Кой харесва това служ-ебно правителство? Само ни надуват главите с лъжи! Кой вдига нощния ток с 50%? Баба ми?Кой е надул цените на тока за промишления бизнес?Стрина уйна?
220
5
 
24
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Колега, преди да има разследване и яко раздрусване на виновниците трябва стабилно правителство, а не нов бардак със старите ***. Такива корумпета, като Бай Рашко инвестигейторът, Али Баба и останалитте разбойници, Вдигащият Юмруци, уличните кречетала и прочее за нищо не стават и нищо ново няма да донесат. Предложеното ново правителство със съответните участници в него съвсем не е за изхвърляне, но кукловодите НЯМА да позволят същото да стартира и по тези причини ще има нови избори.
219
22
 
13
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Партия ИТН категорично отхвърля досегашния 30 годишен политически модел сътворил олигархичния хайдуклък - ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАХА ЗА ПАРТИЯ ИТН !!!! Вижте каква съпротива се оказва на партия ИТН относно съставянето на правителство от този олигархичен хайдуклък !?!?!? АМИ ТАЗИ СЪПРОТИВА Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - всички пищят за нови избори ама НАРОДА БЪЛГАРСКИ вече ХВАЩА ВИНКЕЛА И НАКЪДЕ - КЪМ ПРЕЗИДЕНТСКО УПРАВЛЕНИЕ НОВА ПРОКУРАТУРА РАЗСЛЕДВАНЕ И СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ !!!!
218
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нормално 237...При арогантното поведение на Слави партиите още по-арогантно ще му покажат среден пръст......Избирателите му - СЪЩО! Хората разбраха за плановете му да върне НДСВ и задколисното ДПС!
217
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един вид , белия кон е готов и остава само Борисов да се върне с него .
216
0
 
9
 
! Отговори
Селянин с колело преди 2 години
Любенов,назови нещата с истинските им имена де,каква олигархия.Ако не сте чели,прочетете книгата на Желю Желев,лека му пръст.
215
3
 
23
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До Анонимен 232 Когато човек надскочи своето ниво на компетентност, както водачите на ИТН - винаги следва пропадане в дъното
214
1
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До 233. Баси колко си смешен с тези бакалски сметки. Едното няма нищо общо с другото. Даже не искам да ти обяснявам защо.
213
3
 
28
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
При арогантното поведение на Слави партиите още по-арогантно ще му покажат среден пръст.