Радев: България се нуждае от иновативно здравеопазване

Фокусът трябва да е върху професионалното развитие на медиците
63
Радев: България се нуждае от иновативно здравеопазване
Снимка: Прессекретариат на президента

От младите медици, избрали да останат да работят в България, зависи в голяма степен възможността за провеждане на реформи в българската здравна система. Като нация няма как да постигаме амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие млади специализанти по медицина. На срещата бяха обсъдени  предизвикателствата пред професионалната реализация на младите медици в България и начините на решаване на проблемите, допълват от прессекретариата на държавния глава.
 
Като основни недостатъци бяха идентифицирани ограничената възможност за специализация, условията на труд и ниското възнаграждение, които демотивират дипломиралите се лекари да се реализират в българската здравна система. Държавният глава отбеляза инициираните от служебното правителство промени в нормативната уредба, засягаща специализацията на младите лекари в България. Румен Радев посочи, че очаква промените да направят по-привлекателни условията за работа на  медиците, които започват своята кариера у нас.
 
По думите на Румен Радев водещ приоритет в работата на бъдещо редовно правителство трябва да бъде увеличаване на възможностите за специализация на младите медици с активното участие на държавата. В момента едва 20% от завършващите лекари могат да започнат специализации „държавна поръчка“.
 
Проблемът със значителните диспропорции във възнаграждението на различните позиции на медиците в общински и държавни здравни заведения също трябва да бъде решен, подчерта президентът. Румен Радев посочи, че въвеждането на електронно здравеопазване и електронна здравна карта ще допринесе за повече справедливост и яснота в системата. „Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на нуждите и по-голяма предвидимост в кариерното развитие на младите медици, за да получават те по-качествено обучение, както и последваща реализация в болничните заведения у нас“, заяви президентът.
 
На срещата със специализантите беше обсъдено и неравномерното разпределение на човешките и технологични ресурси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено здравеопазване в голям брой населени места в страната. В разговора с държавния глава младите лекари изразиха мнение, че университетите също трябва да се включат активно в осигуряването на следдипломна квалификация на студентите по медицина. По думите им трудът на специализантите е от ключово значение за ежедневното функциониране на здравните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: медициРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите *** спазват заевта на диктатора Лойко. А имено: Работа, Работа, работа!! Работят и бълват кал, но нез да знаят защо..
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се нуждае от най-обикновено здравеопазване. Не може в 21 век да не се откриват травиални проблеми.Не може в 21 век да поставяш диагноза "сигурно е ковид", пък то камъни в жлъчката.
30
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОРИСОВ Е СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД РАДЕВ И МИЖАТУРКИТЕ -ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИДЕРИ !!!!!
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви пожелания изказва РАДЕВ всяка седмица ???То бива простотия ,но това е в повече.....
28
1
 
17
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Най-иновативно е отпускарското отсъствие на Кацаров и това при разгаряща се Ковид криза. В тоя сайт всяка втора новина е свързана с пРезидента, колко бил печен. Само дето държавата гори, а той си гъгне шапкарските клишета. Ама колко отворен се оказа в разговора със солта.шака си за назначението на Деса, това мошеничество било нищо, според "суперчестния" Радев.
27
18
 
3
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Гербави *** малко време ви остана. Скоро новия парламент ще приеме закон за защита на държавата! И всеки един гербав *** ще попадне под ударите му, като подривен елемент и теростична клетка заплашваща новата власт!! Ще ви проследяваме до всяка дупка където сте се скрили. След това следва товарене в микробус и повече никой няма нито да ви види, нито да чуе за вас. ГЕРБ трябва да бъде изчегъркан до корен и до кръв!!
26
2
 
21
 
! Отговори
Моля преди 2 години
Избраниците на Радев да си ходят. И финансовият, и икономическият.Единият осъден, че откраднал интелектуална собственост за милиони, а другият сключва държавна сделка облагодетелстваща олигарх, т.е. с чужда пита - помен прави, а се хили като зубър на отличен.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жалък страхлив фигурант
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еех, Радко, Радко..., дедово Фърчило!!!! Както сте я подкарали с този парламент, ще вземе да върнете Тиквата Винету във власта, на "бял кон"!
23
1
 
16
 
! Отговори
антибсп преди 2 години
Ми що не го оправи досега?
22
17
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Когато пуснат статия за Радев веднага по телефона се обаждат на гербавите *** и вижте какво става
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги направи те бюджетни и им дадете твърда заплата от 1000 лв ще останат само 80 годишни пенсионери .
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев е мъж под чехъл като всеки шапкар...а деса го чака с точилката вкъщи.
19
2
 
8
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
Да. Човечеството има нужда от Иновативна медицина. Но знаеш ли коя е тя??? Ко? НЬЕ! Щото аз знам и от 25 год. се лекувам с нея, вкл. и ковид!
18
24
 
4
 
! Отговори
БСП преди 2 години
България се нуждае от управници като президента генерал Румен Радев!! Не случайно президента се ползва с най-голямо обществено доверие. 76% от Българите одобряват и подкрепят президентската институция. Дано още много мандати Румен Радев е президент на България.
17
0
 
16
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 2 години
ХА ХА ХА! В НАЙ - НИСКО ИМУНИЗИРАНАТА СТРАНА В ЕВРОПА - БГ - НАЙ- НИСКА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ !!! МИСЛЕТЕ ИНОВАТИВНО!
16
3
 
18
 
! Отговори
Миии преди 2 години
И кое е иновативното, бе радев , ваксините ли?!? Общи лафове от социалистическо време! Не сме умрели още и помним! Думи без нищо!
15
1
 
15
 
! Отговори
по-зле е преди 2 години
планът на Слави за РОМИТЕ!НЕ е толкова млад; да не ПОМНИ!1. При ЖИВКОВ им даваха апартаменти;(те вкарваха кокошки, прасета,махаха железата от стълбищаталИмаше случай с качен КОН на 6.ти етаж2 НЕ с "ДАВАНЕ на стипендии и жилищар а с НАМАЛЯВАНЕ на РАЖДАЕМОСТТА!!!ДА се въведе термин"ОТГОВОРНА БРЕМЕННОСТ!!!На 80 години съм.РОМСКАТА лекарка да помни думите на О.УАЙЛД:" И колко жалко е да бъдеш мъдър,от мъдростта облага няма..А ромите имат бъдеще, ако мислят, учат, работят. А не чакат на
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев го уважавам като военен, обаче да спре с тези комунистически лозунги....хахахаха :)) Какво е това нещо "иновативно", нещо ново ли ще се случи в здравеопазването ? :)
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо няма оставки за двете жертви *** огъня в Сандански? Къде спят министерски съвет, МВР?