Радев: България се нуждае от иновативно здравеопазване

Фокусът трябва да е върху професионалното развитие на медиците
63
Радев: България се нуждае от иновативно здравеопазване
Снимка: Прессекретариат на президента

От младите медици, избрали да останат да работят в България, зависи в голяма степен възможността за провеждане на реформи в българската здравна система. Като нация няма как да постигаме амбициозни цели без ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие млади специализанти по медицина. На срещата бяха обсъдени  предизвикателствата пред професионалната реализация на младите медици в България и начините на решаване на проблемите, допълват от прессекретариата на държавния глава.
 
Като основни недостатъци бяха идентифицирани ограничената възможност за специализация, условията на труд и ниското възнаграждение, които демотивират дипломиралите се лекари да се реализират в българската здравна система. Държавният глава отбеляза инициираните от служебното правителство промени в нормативната уредба, засягаща специализацията на младите лекари в България. Румен Радев посочи, че очаква промените да направят по-привлекателни условията за работа на  медиците, които започват своята кариера у нас.
 
По думите на Румен Радев водещ приоритет в работата на бъдещо редовно правителство трябва да бъде увеличаване на възможностите за специализация на младите медици с активното участие на държавата. В момента едва 20% от завършващите лекари могат да започнат специализации „държавна поръчка“.
 
Проблемът със значителните диспропорции във възнаграждението на различните позиции на медиците в общински и държавни здравни заведения също трябва да бъде решен, подчерта президентът. Румен Радев посочи, че въвеждането на електронно здравеопазване и електронна здравна карта ще допринесе за повече справедливост и яснота в системата. „Необходимо е да се работи за по-добро прогнозиране на нуждите и по-голяма предвидимост в кариерното развитие на младите медици, за да получават те по-качествено обучение, както и последваща реализация в болничните заведения у нас“, заяви президентът.
 
На срещата със специализантите беше обсъдено и неравномерното разпределение на човешките и технологични ресурси в здравната система, което затруднява достъпа до качествено здравеопазване в голям брой населени места в страната. В разговора с държавния глава младите лекари изразиха мнение, че университетите също трябва да се включат активно в осигуряването на следдипломна квалификация на студентите по медицина. По думите им трудът на специализантите е от ключово значение за ежедневното функциониране на здравните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: медициРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
28
 
! Отговори
Боклук преди 2 години
Лозунги,лозунги,лозунги!Прах в очите!Лъжец болен за власт!Гнус ме е от този
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, кажи на хората днес как Ердоган те отряза за мигрантите, които вече са напълнили всички мигрантски центрове по границата!?
10
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РеалносттаГрижат се за вас, за да имате кого да плювате, да овлажните езичетата, че от лиз..-то Д-то на Борисов са ви пресъхнали езиците.
9
5
 
27
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Защо ли напоследък всеки ден започна да се появява фигуранта???
8
3
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ.. преди 2 години
ОТ МЛАДИ ВОЕННИ ОФИЦЕРИ, НЕОБРЕМЕНЕНИ С КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОТЕКЛО, ВЪЗГЛЕДИ И ДЕЙСТВИЯ...... ЯСНО ЛИ Е, ГАДЕВ..??.......... О С Т А В К А..!!!!
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата на генералската хунта е в Stand by модус - страната гори, строителството пътната мрежа е спряно, ваксинацията на населението е в застой, "черната кутия" на армията е в неизвестност, цари политическа инфантилност и международна изолация за блокиране на Северна Македония към ЕС !
6
3
 
28
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Каква мъка те мъчи б уле ,Нане ? Мъката ще я усетят тия които са гласували за вас! Като ни удари пандемията,като блокира държавата, като скочи бизнесът за високите цени на тока, като си платят хората парното, като излязат на улицата за хляба си ..., тогава Фигурантът Радев и чалгаджийката клика ще видите какво е протести,а не "хепънинга" миналото лято,платен от Черепа!
5
0
 
25
 
! Отговори
От тук нататък, преди 2 години
през ден-два,Радев ще излиза по медиите,където дълбокомислено ще реди слова(кой ли ще му ги е писал?)как лошото е много лошо,но доброто с негова помощ може да стане много добро.Нещо като комедиите по време на соца-предъвква се някаква злободневна тема,за да могат хората да видят,че партията знае за язвите в обществото,а щом знае,добрите партийни величия ще ги отстранят и ще накажат виновните.Предизборната кампания започна и всеки ПиАр ход е задействан.А опонента му Славчо кога ще започне?
4
30
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ахде герберастията яко крадлива....Излейте си мъката...))
3
4
 
33
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Защо спряхте и саботирахте ваксинациите бе Фигурант ? Ти, и твоите "невнятни" служебни бъдете виновни за новата вълна ! Защо личните лекари спряха да ваксинират? Трябваше Фандъкова, и други кметове да организират зелени коридори и пунктове за ваксинация, а Кацарчо бил зает да ..."чегърта"!
2
1
 
25
 
! Отговори
Вълчо Кумчев преди 2 години
Маси Байката,то няма никакво здравеопазване чак пък иновативно! Мухахахахаа
1
3
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю и Чашков са виновни. Отидоха курбан горските, пилота и офицера.... за сега.