Стефан Янев посети Старосел: Държавата трябва да е при хората

Премиерът призна, че и да поискаме помощ по въздух, може и да няма кой да ни я даде
Обновена: 5 авг 2021 18:04 | 5 авг 2021 18:00, Красимир Ангелов
75
Стефан Янев посети Старосел: Държавата трябва да е при хората
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да е при хората, затова съм тук в Старосел, където е обявено частично бедствено положение заради разразилият се вчера пожар, заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде БТА.

"За съжаление ситуацията не е никак радостна, защото има хора, които са загубили не само имуществото си, но и до голяма степен живота си. В тази връзка държава ще направи всичко където и както е възможно, за да помогне, но по правилата които съществуват и според възможностите, които държавата има", посочи Янев.

То посочи, че ще бъде използван както Фондът за бедствия и аварии, така и възможностите на бюджета. Където е възможно ще се финансира по социални програми за подпомагане на отделни пострадали хора, така и където е необходимо да се възстановява и инфрструктурата.

Още по темата
Всички тези хора, на които къщите и имуществото са изгорели са преживяли голям стрес и много от тях имат нужда от психологическа помощ. Затова от утре на тяхно разположение ще има двама психолози от ВМА, които да им помогнат за тяхното психологическо възстановяване, отчете премиерът.

В село Старосел той беше запознат със ситуацията от главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

По данни на пожарната изгорели са шест къщи и 2 000 декара земеделска земя, от които 750 декара борова гора.

Ситуацията, като цяло е под контрол, има един проблемен участък в местността Гарванов камък, където са насочени доброволци и екипи на пожарната. Докато има слънце ще има и напрежение, коментира комисар Николов.

Стефан Янев изрази мнение, че България трябва да има собствен капацитет да гаси пожари по въздуха, защото в сегашната ситуация може и да се окаже невъзможно да се търси помощ с такава техника отвън.

"Единствената ни възможност е да търсим такова съдействие по механизма на ЕС за координация за гражданска защита. Аз го казвам като възможност, но дали ще има нужда да го поискаме зависи от оценката на обстановката. Дали някой ще може да ни предостави такава помощ е друга тема – виждате какво се случва в Гърция, Турция и Италия", отбеляза Янев.

В Старосел остава да дежурят три противопожарни екипа и две водоноски, а в близкото село Кръстевич, къде вчера също горя пожар, два екипа и една водоноска.

Кметът на община Хисаря Пенка Ганева каза, че е предоствила на хората документи да си подготвят, комисия ще описва щетите и след това ще подадем заявления във Фонда за бедствия и аварии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
13
 
! Отговори
5ку преди 2 години
Българинът е умен народ. На всяка простотия - по една мъдрост: "Сетила се Мара да се побара" - служебний премиере, да беше отишъл преди да се запали каквото и да е? Да видиш хората, да решиш, да промениш нещо в живота им и в мястото им на живеене, да изградиш.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще помогне държавата...колкото помогна на наводнените къщи в бургаско,колкото помогна на пострадалите от земетресението в перник и стражица 1986...хората още чакат помощта на държавата.от умрял писмо.
17
6
 
15
 
! Отговори
НСО преди 2 години
Янев, имитираш Бойко Борисов...Ама да знаеш баце е пожарникар. Баце нямаше да гледа като теб, той щеше да хване маркуча, да покаже как се пръска. Той за разлика от вас зане каво означава " Хвани маркуча".. и непосяга към гащите на шофьора си.
16
5
 
15
 
! Отговори
другарю янев преди 2 години
е кой ти каза че ти си държавата бе еднодневка ? и имаш ли усещането че те подслушват ?
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сети се накрая да отиде... чакаите да ви реши проблемите
14
5
 
6
 
! Отговори
За Военен режим сме! преди 2 години
За нов Пиночет.Защото кражби станаха безчет.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разходки след като пожарът вече е потушен,разходки след като водата от наводнените къщи вече се е отдръпнала...и затова нещо българският данъкоплатец плаща милиони за разни калинки пиарки,които мъдрят всяка една крачка на министъра и всяка една негова дума.
12
3
 
5
 
! Отговори
5ку преди 2 години
Преди беше: какво да направим да не се случи еди какво си (план и евентуално действие ) за всичко в живота. Сега: какво евентуално ще направим (често: "като цъфнат налъмите"), след каквото се е случило.
11
1
 
4
 
! Отговори
Бог,Родина,Семейство преди 2 години
Основите на силна държава!
10
2
 
6
 
! Отговори
5ку преди 2 години
Само днес. ПИАР. Утре се оправяйте сами. Всички правят очички, после 'кучета ни яли', до следвашите избори.
9
6
 
17
 
! Отговори
Професор преди 2 години
Изтървахме Бойко - Изтървахме България! Край на 1300 годишната ни Държава! Такива личности като Генерал Борисов се раждат веднъж на всяко столетие. Всеки народ си има такъв. Англичаните Чърчил, Американците Буш, Руснаците си имат Путин. Турците Ататюрк. Вече няма смисъл от нищо.
8
2
 
12
 
! Отговори
Нещастник преди 2 години
Копирате Борисов но не ви се получава.Той щеше още вчера да бъде там.Докладват ви какво пишат хората във фийсбук и сайтовете и бързате да се докарате. Селски номера
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с какво стигна до Старосел? С джип или с междуселския автобус? Що така бе, нали беше кофти да се ходи по селата?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..не му стига голямата пенсия ами още драпа за власт и пари...е заради такива като него в българия не останаха млади хора да потушат огъня и да извадят възрастните хора от горящите им къщи...
5
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю и Чашков са виновни. Отидоха курбан горските, пилота и офицера.... за сега.
4
17
 
6
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Ето това е премиер на България!! Заедно с народа в най-тежките моменти. А не като диктатора Борисов в луксозния джип с климатик и скъпи напитки предаващ от Севда ТВ през интернет.Затова и Българите подкрепят служебния кабинет! Те виждат кой е с тях и кой ги използва.
3
2
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ДА ДАВА ПО 60 МИЛИОНА НА ГОДИНА НА ЕДИН ТЪРТЕЙ ( АХМЕТ ДОГАН ) И НЯМА ТАКЪВ НАРОД ДА ГАСИ ПОЖАРИ СЪС ПЛАСМАСОВИ ПРЪСКАЧКИ. ЗАКРИВАЙ
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** пенсионер се сети да посети старосел едва,когато хората без никаква помощ от държавата сами с голи ръце потушиха пламъците и той отиде да се разходи да види...
1
6
 
19
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Държавата трябва да е при хората. Борисов добре го умееше това! Вие какво? От него ли се учите?