Балтова очаква силен туристически сезон през август

Вече са обособени карантинни хотели
43
Балтова очаква силен туристически сезон през август
Снимка: БГНЕС

Това, че успяхме да възвърнем жизнеспособността на сектора, е много добре, коментира пред БНР служебният министър на туризма Стела Балтова.

По неокончателни данни за периода май-юли у нас е имало 2,2 милиона туристи. Най-висок е ръстът на чуждестранните туристи. Българските туристи са близо 100% повече спрямо миналата година.

Близо 1,5 милиона са българите, предпочели да почиват в страната ни. При чужденците на някои пазари отчитаме много високи ръстове – Чехия около 300%, Полша и Румъния по 200%, Украйна, уточни министър Балтова в предаването „Неделя 150“.

Най-вероятно и август ще е успешен за българския туризъм, ако успеем да запазим епидемичната ситуация, прогнозира Стела Балтова, като акцентира върху отговорността за спазването на мерките.

Тазгодишната ситуация с туризма у нас може да се окаже добър опит, за да може идната година българите отново да изберат страната като място за почивка, смята министърът на туризма.

„Ако продължим да работим в ситуация на епидемия, имаме вече и оперативен план как ще се развива ситуацията, включително с туристическия бизнес, когато се променя епидемичната обстановка. Здравните мерки трябва да бъдат обвързани категорично със социално-икономически мерки“, заяви още Стела Балтова.

Вече са обособени карантинни хотели – един за северната и един за южната част на Черноморието, посочи тя.

Само на едно място има поставен етикет „100% ваксиниран персонал“, през следващата седмица ще бъдат поставени още 2 такива стикера – в един хотел и за една туроператорска компания.

Балтова е на мнение, че трябва да има насърчителни мерки за ваксиниране от типа на ваучери или банкови карти, но те трябва да бъдат финансово обезпечени.

Относно присъствието на туризма в националния ни План за възстановяване и устойчивост министърът на туризма отбеляза, че в последната версия на плана туризмът е включен в няколко инвестиции и програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: моретуристипочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз нямм проблеми по нашето море. Всичко ми харесва. Да верно е има неща за оправяне ,но това не значи да плюем родината и хората там. Все пак сезона е само 2 месеца ... после има още 10.... Държавата трябя да бъде по активна в инфраструктурата , културния туризъм, минералните комплекси, басейни , чистота и услуги. Всичко е вързано .
28
0
 
1
 
! Отговори
закъснялото писмо преди 2 години
имаше еднатакава естрадна песен в началото на соца...
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 31 Може Господ да го е наказал с пpocта жена, ужас за мъжа в компания на приятелите му.
26
0
 
6
 
! Отговори
Жон Конър преди 2 години
Пак ли ни разделиха на почиващи в БГ и в чужбина?На ваксъри и анти ваксъри? На шопи и провансалци?Овча му работа
25
2
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Хе-хе, силен сезон, някои туристи били се увеличили 200-300 процента. Ама сравнено с миналата година, когато нямаше никой заради пандемията. Това звучи като вица за албанските танкове, които се увеличили със 100 процента - от 1 на 2.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен , 22 да беше спестил парите и да отидеш веднъш до тайланд да видиш на какво се казва почивка и туризъм , без свинята и децата
23
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Силен сезон да връщат милионите държавни помощи платени от Асан :)))
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
туризъм не е само ядене,пиене,спане и плаж ----/////------ Е, чакаме някой с голямо айкю да ни каже какво още е лятната почивка... Може ни четете Толстой или Бердяев, вместо да ядете кебапчета?
21
3
 
1
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 2 години
Много евтино на морето. Вдигнете малко цените.
20
3
 
6
 
! Отговори
морски преди 2 години
Персонала е преуморен от мутренската експлоатация.А повярвайте, бивши уволнили се полицаи са мутри.
19
4
 
7
 
! Отговори
До Христо преди 2 години
Аз съм почивал десетки,дори стотици пъти по български курорти и рядко съм имал забележки към обслужването.Интересно как така аз съм нямал проблеми,пък при теб е имало. Какво точно очакваш от обслужването-служителите са там да те обслужват,не да ти лижат ***.
18
5
 
6
 
! Отговори
от Стария Несебър преди 2 години
Шопи тарикати, пълно е градчето! Без вашите номера сме си екстра!!Отивайте в Гърция, там няма ковидни комари.
17
7
 
6
 
! Отговори
Христо преди 2 години
И миналата, и тази и останалите години няма да стъпя в български курорт. Почивам винаги в чужбина. Като се научат какво означава обслужване на клиенти, тогава мога и да си променя решението и да почивам в България. Всеки успешен бизнес модел е всъщност много ***, отличен продукт и отлично обслужване на клиенти, останалото като маркетинг и други неща са пълни пр.ос.то.тии.
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това лято три пъти ходих на почивка за по една седмица в България-на море,на планина и на спа курорт. И на трите места си прекарахме чудесно със семейството. А на м.изерниците им остава да плюят по форумите колко лошо било но курортите.
15
1
 
9
 
! Отговори
Време е преди 2 години
Време е хотелиерите да върнат помощите които им даде държавата
14
2
 
3
 
! Отговори
ваучермен преди 2 години
Бира + SEX + ваучеризъм => смело тръгвам на туризъм!!!
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АНГЛИЧАНИТЕ СА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ОРГАНИЗИРАНИЯ ТУРИЗЪМ...СЛЕД КАТО ТЕ СПРЯХА ДА ПЪТУВАТ ЗНАЧИ ИМА НЯКАКЪВ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ В ТОЗИ ОТРАСЪЛ И ТО НЕ Е САМО КОВИДА...ЖАЛКОТО Е ,ЧЕ БАЙ *** ПО СТАРА БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ ЩЕ ОСЪЗНАЕ НЯКОИ НЕЩА,НО КЪСНО И ПАК ЩЕ СЕ ЧУДИ ОТКЪДЕ МУ Е ДОШЛО...БЪЛГАРСКИТЕ ПАРВЕНЮТА НЕ ГЛАДАТ ПО ДАЛЕЧЕ ОТ НОСА СИ.НА ЕСЕН ПАК ЩЕ СИ ГОВОРИМ...
12
1
 
4
 
! Отговори
пожарите помогнаха преди 2 години
Особено в гърция, турция и сего в итолия-сицилия..........
11
0
 
7
 
! Отговори
ПИЛЦИТЕ преди 2 години
ТЕ СЕ БРОЯТ НА ЕСЕН!!!
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в този си вид туризмът е анахронизъм и отива към своя залез...защото след себе си води до тонове битова смет,огромни количества хранителни отпадъци,реки от *** вода,която се излива директно в морето.