Ще има ли гласуване на проектокабинет в НС? Събира се Председателският съвет

Пламен Николов оттегли по лични причини кандидатурата си за премиер
Обновена: 11 авг 2021 08:56 | 11 авг 2021 08:45, Елка Василева
33
Ще има ли гласуване на проектокабинет в НС? Събира се Председателският съвет
Снимка: архив, БГНЕС

Председателският съвет на Народното събрание се събира тази сутрин, след като по-малко от 24 часа преди официално обявеното гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Пламен Николов стана ясно, че изобщо няма да бъде внесен в парламента.

Предложението за кабинет беше оттеглено от лидера на партията Слави Трифонов, след като "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" отказаха подкрепа.

Пламен Николов оттегли по лични причини кандидатурата си за премиер.

Още по темата

На влизане в сградата на парламента тази сутрин председателят на ПГ на ИТН Тошко йорданов каза: „Предатели не се подкрепят, а иначе отговорността е тяхна, имаше възможност да има кабинет, те можеха да се държат партньорски, те се държаха като предатели, отговорността е тяхна. С предатели човек не може да е партньор“, заяви Тошко Йорданов, цитиран от БНТ.

Сега ще видим на председателския съвет как си представят нещата, каза на входа пред парламента председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Той потвърди, че е съгласен с мнението на експерти конституционалисти, според които трябва да има публично изявление на президента, че смята процедурата за неуспешно приключена. "И аз така мисля, но нека видим на председателски съвет ще се реши", каза Иванов.

"С нас никой нищо не е обсъждал, ние сме имали свои обсъждания, но институционално не е имало никакви обсъждания с нас. Сега очаквам да научим какво си представят колегите", коментира още той.

"Ние дадохме формула, която е напълно възможна, просто изисква колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори, трябва да има преговори, ненормалните, както се прави в парламента. Все още се надявам, че здравият разум ще надделее там", заяви Христо Иванов.

"Ако не се реализира третият мандат, Конституцията го казва - избори. Но не бива да тласкаме страната, днес има над 800 души заразени", каза още съпредседателят на "Демократична България".

"Нищо не следва - ако искат, ще включат кабинета в дневен ред, ако не искат - няма. Ще водят някакъв спор не знам колко време, дали трябва да се гласува или не. Защо е необходимо това - не знам, както не знам защо им беше необходимо това в последния месец, но все пак го направиха, каза Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" на влизане в парламента.

"Кандидатът за премиер отива излъчен, подписва декларации да поема ангажимент, че ще състави правителство, че отговаря на изискванията за това. Тук не е иди ми - дойди ми, не сме на Женския пазар. Имаше 1000 индикации, че на някои хора това им е театър, кино, сценарий или поредно предаване", обясни тя.

"При всички случаи ще се създаде конституционен прецедент. Пише ли в Конституцията, че кандидатът внася кабинета при президента и президентът го внася в парламента за гласуване? Когато президентът е внесъл за гласуване кандидатурата на министър-председател и е издал съответния указ, какво става? Ние не сме на партиен конгрес", заяви риторично Дончева.

Според нея писмото за оттегляне на Пламен Николов има значение, но не довършва процедурата.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ. Ние идваме" заяви: „Ако има някой, който упражнява произвола, това са ИТН, защото те се опитват да извият ръцете на всички нас да работим за тях, а ние имаме наши собствени избиратели, наши собствени цели, наши собствени начини, които не са съвместими с демократичните им идеи“, каза Николай Хаджигенов .

"Аз искрено се забавлявам с това, че Тошко Йорданов говори от името на протеста, защото аз лично съм го виждал на протеста веднъж. Всъщност ние сме протеста, не те", продължи той.

Томислав Дончев от ГЕРБ беше лаконичен на влизане в парламента тази сутрин. "Какво ще се случи в общи линии е ясно. Както беше казано - време е за друго. Надявам се това време да отмине и да се върнем към времето на съзиданието", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите създават чудовища в политиката.
7
10
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Сетил се Радев за конституцията, ами аджаба нали сам той я наруши. Лицемер такъв.Избори 2х1 !!!!
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не разбирам, как като почне някаква политическа криза и йок, масово заразяване. Ама много голям политикант излезе тоя ковид бре! Писна ни от всички. И от стари и от нови. Вече и на бебетата им е ясно, че ковид скача когато му кажат политиците. ПИСНА НИ!
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е конституционен тупик. Следва конституционен ъперкът. След това конституционен нокдаун. Всичко това е благодарение на Румен Радев и неговия гуру Трифонов. Президента чалгар ще продъни държавата.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
личните причини на шнорхела са,ч е след масираната му рекламна кампания последните дни рязко е скочил интересът към предлаганите от него бански и джапанки на сергията в Орландовци и трябва да реализира стоката.
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проекто-кабинета е внесен при президента още в петък. Президента е издал указ. Не може просто ей така да се подаде декларация в последния момент и да се оттегли от кандидатурата си на Премиер. Това е нещо като самоотвод на Николов. Самоотвода не се гласува. Това е прецедент. Не може да се гласува според Конституцията. Това е казуистика. ИТН забъркаха голяма каша. Пандемията настъпва. Няма правителство. Накрая ще счупят държавата защото ИМА ТАКЪВ КОМПОТ И ТОЙ Е БОМБАЖ.
2
1
 
16
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Жабата се подредила сред конете и вдига крака и нея да подковат!
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно ТоШко, с предатели, никой не иска да си има работа! Затова ви пратиха в трета глуха, където вие мястото! Предатели-плагиати сте вие!