Съществува ли шанс при трети мандат да има съставено правителство?

Много са станали "червените линии" в този парламент, коментират специалисти
12 авг 2021 12:15, Петя Славова
107

След много трудности и перипетии Народното събрание одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер. Какво следва след политическата и конституционната криза?
Още по темата
Очевидно по-скоро няма да се реализира този втори мандат. Какво ще се случи с третия мандат - там е възможно той да бъде реализиран, да се постигне консенсус. Ако мандадът бъде връчен на БСП, шансът да е реализиран са минимален. Това каза за "България сутрин" социологът Геновева Петрова.

Според нея, ако се има намерение за това служебното правителство да се направи нова политическа формация, това би било неуспешен ход от страна на президента Румен Радев.

"Ролята на президента е не просто сформиране на правителство при решаване на политически кризи. Говорим, че той е страна в тази ситуация. Още нещо - това не повишава общественото доверие в парламента. Чува се не на последно място, че единствената алтернатива е друга форма на управление - когато ценността на парламентарната демокрация отслабне, естествено ще се потърси другата алтернатива. В момента нашите политически формации са слаби", коментира Геновева Петрова.

Можем да четем този ход като това, че Борисов има хора, с които да управлява. Това посочи за Bulgaria ON AIR социологът Калоян Велчев.  
    
По думите му "червените линии" и в този парламент са станали много.

"Виждаме смяна на позиции и резки промени. Самият премиер Стефан Янев е фигура, която е близка до президента Румен Радев. Не е подходящ момента за нов политически проект, не вярвам да го видим преди президентските избори. Немалко от фигурите в служебния кабинет заявиха, че биха се оттеглили от политиката", допълни Калоян Велчев.

Той е на мнение, че настроения за президентска република са много опасни.

"В момента имаме достатъчно силна президентска институция", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.