Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи

Ако съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат по-бързо
153
Смяната на лева с еврото носи както позитиви, така и негативи
Снимка: Pixabay

Въвеждането на еврото в България има и позитиви, и негативи, ако то съвпадне с период на потребителски подем, цените ще растат в по-голяма степен. Това обясни във Фейсбук рубриката на правителството „Властта говори! Открито“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него най-големият риск ще бъде за най-уязвимите групи.

Още по темата

„За тези, които трябва да информираме добре – хора в отдалечени населени места, по-възрастни хора, за които това преминаване към еврото може да бъде някакъв вид шок, т.е. те може да не са подготвени за това. Ще им трябва информационна кампания, мониторинг на цените, така че когато се случи преизчисляването фирмите да не злоупотребяват по някакъв начин“, каза Пеканов, цитиран от БНР.

Вицето съобщи, че няма определена конкретна дата, на която Планът за възстановяване и развитие на България да бъде внесен за одобрение в Европейската комисия.

По думите му обаче това трябва да стане в обозримо бъдеще.

В момента се вземат предвиди критиките на парламентарните групи към Плана за възстановяване и развитие.

Пеканов смята, че не е добре следващо правителство да започне наново да пише план.

„Едно забавяне обаче извън рамките на тази година, може би може да бъде по-проблемно от гледна точка на бюджета. Същото обаче бих казал, дали ще са през декември или през януари макроикономически не е толкова голям проблем, но е проблем за бюджета. Ние трябва да вървим тук по някакъв кратък срок и тук е моят апел към парламентарните групи – те да мислят за плана, защото има отворени точки, които само те могат да зададат как бъдат решени, особено в сферата на върховенството на закона“, каза той.

В Плана за възстановяване не е разписано кога ще се затворят въглищните централи. Това не е от компетентността на служебно правителство. Дебати досега не са водени.

„Не е редно ние да дойдем и за няколко седмици да решим. Затова в плана е залегнало създаване на Комисия за енергиен преход, която да създаде два-три сценария за въглищните региони и за въглищните централи следващите 10-20 г. Да ги даде на парламента и до даден период НС да вземе решение какво ще се случва в бъдеще“, посочи Пеканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: средстваевроПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като обикновен Бг , каква ще ми е файдата от Еврото - никаква по ,,- скоро ще ми се стопят и стотинките що имам
128
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само във едно съм сигурен,че ще бъде БГ Заплати и Евро Цени !!!!
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Евро вместо Лев ,а утре ЕС може да пойска Латиница вместо Кирилица !
126
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зависи как го погледнеш.ако оставиш улицата да командва - резултата ще е никакъв или късата клечка.
125
4
 
5
 
! Отговори
Леле преди 2 години
Леле колко ПроСотовати хора има в този форум, лелее.И най обичам, като някой каже : Тия и Ония съсипаха земеделието Примерно. *** кой ви спира да си отидете на село и да си гледате земеделие бе другаре. Просто вече живеем в пазарна икономика и хората избраха да работят неща различни от земеделието.
124
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 141 Така е, съгласен съм! Не е само Хърватия от бившите републики на Югославия. Черна Гора отдавна въведе еврото. При това самосиндикално, на своя глава, без да пита никого! И като ги гледам, не се оплакват.
123
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-бързо въведем еврото толкова по-добре за населението на България. Или какво, Хърватите влезнаха след нас в ЕС, а искате преди нас да въведат еврото, или да чакаме македонците и те преди нас да въведат еврото. Само ние останахме във валутен борд, който е спирачка за икономиката ни, а еврозоната ни гарантира премахване на борда.
122
5
 
4
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Споко ! Суверенът не трябва да се притеснява за еврото ! То така и няма да бъде въведено. Фигурантът вече е договорил с Москва да натоварят 50 трилиона рубли на самолети и да ги пращат в България. Спестените пари на суверена в банките ще могат да се разменят за рубли от 1-ви януари 2022 г. Фигурантът е поръчал и 200 000 подаръчни торбички. За най-богатите българи - по един шнорхел и едни плавници - все пак криза е .
121
3
 
9
 
! Отговори
Журналистиката преди 2 години
е ударила дъното, както много неща в България, за жалост. Като прочетох заглавието реших да прочета, защото това е едно от най-важните макро икономически решения за страната, по който има остър недостик на качествени дебати. И какво прочетох ? По малко от 1/3 по темата(няколко изречения) без субстанция, останалите 2/3 по съвсем друга тема... Ако искате да се оправи страната, вършете си работата съвестно, независимо дали сте журналисти, съдии, политици, доктори, митничари или събирачи на смет !!!
120
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни
119
6
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Е добре де - къде са позитивите? В тая дрънканица пише, че има позитиви, ама какви са? Или нищо не е писано за позитиви, щото няма, ама да изглежда, че има.
118
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
същите ПРЕДАТЕЛИ извикаха и мутрите,и оня *** желю,и парцаливците от "сдс",там и другите нароили се мераклии за забогатяване..Изиграха ни много лошо,много лошо!..А хората "ПОДСКАЧАХА" по площадите и крещяха "кой не скача е червен" В ПОДКРЕПА на точно тия набързо пребоядисали се ЧЕРВЕНИ...Изобщо,трагедия!..Жал ми е за нашия хубав,макар и малко глуповатичък народ...Но,1300 години сме оцеляли,ЩЕ МИ СЕ да вярвам,че ще оцелеем още..
117
6
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До ЛЕВ ЗА РУБЛА..."българолюбците" бяха и са просто СЛУГИ н "Двама господари"!..Курса на валутите се определя от ИКОНОМИКАТА на всяка страна!..Е,след като ЧИРАЦИТЕ на Ран и Ът БАТЪРДИСАХА..тоест УНИЩОЖИХА по техна заповед икономиката ни,какъв искаш да е курса?....Вината е основно на ПРОДАЖНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ в бкп,които на бърза ръка,заради СОБСТВЕНОТО СИ ЗАБОГАТЯВАНЕ съсипаха и икономика,и земеделие,и всичко,градено с толкова труд от българина..ВИНАТА Е НА ПРЕДАТЕЛИТЕ!!!..Това трябва да се осъзнае
116
11
 
4
 
! Отговори
логиката преди 2 години
Негативите са винаги , само за народа !Защо Англия не иска еврото , ЗАЩО ТАМ ИМА ДЪР-ЖАВ - НИ - ЦИ а празни кратуни и ТИКВИ !
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финансовите катаклизми се случват обикновено в петък...
114
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една трета от нас работят в ЕС. Идват си, сменяват евро, плащат такси. Сега няма такси. Идеално. Пенсиите и обезщетенията за безработица от ЕС също са в евро и мошенници използват това да точат НОИ. Идеално е.
113
6
 
7
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
А кои ли имат интерес за еврото - ПОЛИТИЦИТЕ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ , ЗАЩО !Защото ще имат ВЕЧЕ достъп да крадат и от ВАЛУТНИЯТ РЕЗЕРВ , ЗА СЕГА НЕ МОГАТ !
112
9
 
5
 
! Отговори
не ми се смята ... преди 2 години
Някой знае ли , че вносът на стоки в България е ''само'' 93% ... а икономиката на една държава ОПРЕДЕЛЯ лева /за България / , спрямо еврото .По предварителни проучвания , 1 евро ще варира към 6 до 9 лева ...и ако един пенсионер взема пенсия от 300 лева , то в евра ще бъде 50 евра и то на макс ...
111
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврото е нула с такива пи рати начело като Борисов, Меркел, Макрон.
110
9
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Единствено негативи носи.