Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела

Искането за изслушването му – нарушаване разделението на властите
Обновена: 16 авг 2021 07:44 | 16 авг 2021 07:44, Елка Василева
307
Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела
Снимка: архив, БГНЕС

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

Още по темата

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, каза още Гешев.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви още Иван Гешев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
256 Мая е завършила пълния курс право в УНСС, дори чак и Организация на труда. Но, защо не знае, че главният прокурор, няма право, да разгласява информация по текущи дела?
225
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мая черепова, която иска да се кефи от линча на Гешев и Борисов в парламента, няма откъде да знае, че законът не разрешава това. Нали е завършила право, с нещо, като Рабфаг в СССР.
224
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
Приключването на делата е работа на съда, а съда не си дава никакъв зор.Влаченето на дела по 10-15-20г. си е напълно заслуга на съда и Гешев няма никаква намеса.Отделно от това,ниските или никакви присъди са пак дело на съда,а прокуратурата може да си протестира колкото иска.Например на касапина Полфрийман прокуратурата искаше доживотна присъда,както е по закон-убийство и опит за убийство по хулигански подбуди.Съда му даде 12 г.,на всичко отгоре го пусна предсрочно.Е къде е тук Гешев?
223
3
 
5
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 2 години
Неприключилите дела се контролират от върховните съдилища, до излизане на окончателна присъда.А върховния съд е в ръцете на лозан панов,който е част от ДБ и служи на гнома и пинокио.Гешев няма право да оповестява каквото и да било,в противен случаи ще имат причина да го уволнят.Всичките празни приказки са за зомбиране на слабоинтелигентните протестъри.
222
4
 
11
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Голям срам и позор тоя каскет каренин. Типична тиква, като собствениците си.
221
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До До 248..прочети си пак написаното!...Силно се надявам,че НЕ некомпетентността ти ,а просто ...залитането ти по словосъчетания е комбинирало .."незавършени производства",.."невнесен обвинителен акт" и "невлезли в сила присъди""..Що се отнася до това,че "Немал право да изнася факти ,свързани с дадено разследване",тоя направо уби рибата!!..Та колко такива ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЛИЧНО ТОЙ извърши,нима забравихте?!
220
4
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Гешев! ТИ СИ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!
219
1
 
3
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
Роби сте и пак ще бъдете роби! Само имената на вашите господари ще се сменят.Пейте Скорпиънс и Васко Кръпката да ви олекне . 89 та пяхте вдигахте пръстчета за да можете свободно да ядете лъскави бонбонки и да си разказвате политически вицове . Всичко друго си остана същото с нови имена.Помислете над това .
218
1
 
3
 
! Отговори
До 248 преди 2 години
Гл.прокурор има предвид незавършили производства,преди да е издаден обвинителен акт,че не може да отчита пред НС неприключеното или невлезли в сила присъди от съда.Това са 3 инстанции.А методическите указания за работа се публикуват до всички прокуратури в страната и са служебни.
217
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
има и нещо друго,МНОГО ВАЖНО!..-:"Чл. 86.(1) Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения.(2) Законите и решенията на Народното събрание са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите."...Решенията на НС СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички,НИКЪДЕ НЕ Е СПОМЕНАТО.."Освен за главния прокурор"!!!!!!!!....Играйкат си с вас некои лъскачи,хора,играйкат си!...Ама що за същества сте бе?!?!
216
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На простите герберази това им харесва. Много добре знаят, че така само се мотаят делата, но си намигат - ский нашия човек как ги праи на маимуни! Другото е "написали сме 11 000 страници обвинение". Че кой нормален човек може да прочете 11 000 страници и да разбере какво си искал да кажеш? Ти ако искаш да свършиш работа, ще дадеш на 10 страници два факта, но истински. Това е чист саботаж на правосъдието.
215
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не иска доброволно, ще е доброзорно!
214
2
 
3
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
"Има такъв и*и*т" втори път си извъртяха наляво, не съсртавиха правителство, искат трвети избори за още сто милиона, а НС се занимава с глупости отпреди една година, като че ли е селсъвет, ако знаете що е това. А феновете им викт ура за Пинокио, който още си мечтае да свали Гешев и да направи още една подмяна (изчегъртване). И После ще разцъфтим напълно посред зима. Ура, другари, обърнахме лодката, сега да удавим оцелелите и да пеем дружно чалга-химни!!!
213
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Конституция на РБ:..-Чл. 126.(2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори....ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ?!?!..Тоя ОСЪЩЕСТВЯВА НАДЗОР И МЕТОДИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО!!!!...А в милиционерскатамукратуна това звучи така:.."Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати"Е?!..Той ли е луд,НАС ли прави на луди?!
212
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
на тоя "неприключилите дела" ще се влачат и сто години след като гушне букета!...Милиционер,какво искате?!Обаче наглостта му е БЕЗОБРАЗНА!..Прочетохте ли какво е изръсил?..-"Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати...?!?!?!Тоя лъскач е чул за Конституцията,но не си е направил труда да я попрочете..Ето какво пише там за него:-"чл. 126....л. 126."(2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и
211
5
 
2
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
Доганинстан се развива добре ! Магистрал паша Бойко не го мислете, никой не може да го пипне за нищо.Всичко е скрито и покрито .Старините му са осигурени с американците се е разбрал .
210
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Мутри, вън!
209
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа при Гешев
208
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е другаря мутра ОТ БАНКЯ? Що се сниши по ниско от тревата? Той нали все взема отношение? Но за Гешев МЪЛЧИ?? -:) Ейййй мутро комунистическа Борисов! ЗНАЕШ ПРЕКРСНО,ЧЕ ПАДНЕ ЛИ ТОЗИ ТВОЙ КОПОЙ ГЕШЕВ.Още на другия ден,при следващият реален Глав прокурор,ще те ПОТЪРСИ ЗАКОНА В БАНКЯ КАКТО Е ПО ЗАКОН!!!-:))
207
1
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тия плямпала ще се захванат ли най-сетне с някаква съществена работа ?!!