Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела

Искането за изслушването му – нарушаване разделението на властите
Обновена: 16 авг 2021 07:44 | 16 авг 2021 07:44, Елка Василева
307
Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела
Снимка: архив, БГНЕС

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

Още по темата

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, каза още Гешев.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви още Иван Гешев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
10
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Изслушайте Като се нахлуе в президентството с въоръжени мутри, всички знаем :)
185
17
 
11
 
! Отговори
Изслушайте преди 2 години
Фатмако с юмручето.Той знае как се правят пучове.
184
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом няма право на информация по конкретни дела, как си разхождаше каскета на определени акции паказани и публично по телевизията. По време на акциите не научава ли информация?
183
5
 
16
 
! Отговори
дребна подробност преди 2 години
гешката е наградил и преместил в личната му гвардия единия бияч, та лееекичко е свързан с престъпленията лично.
182
6
 
19
 
! Отговори
мак преди 2 години
Този е главен прокурор, а няма право да контролира конкретни дела, както казва. За какво тогава ни е главен прокурор? Или надзирава само такива дела, които са удобни на него и шайка в оставка?
181
15
 
13
 
! Отговори
В преди 2 години
Аржентина и Бразилия Главния прокурор уволнява Президента. Тук Фигурантинът се прави на интересен, но след 2-3 месеца става следствен.
180
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да. А иначе като чете СРС-та по медиите няма нарушение на закона а? Този трябва да си ходи колкото може по-скоро. След което в пандиза, където му е мястото.
179
6
 
19
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Ако разкриванете на сведенив по неприключили дела е престъпление , значи ли това , че Каскета е згазил закона , като пусна по медиите СРС-та със запис на Президента
178
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко дела има за блудство по чл.149 ал.3 и 4 от НК за гаврата с момичето? Колко дела по чл. 130 ал.2 има за биещите? Това са въпросите към Гешев, както и какво пречи на делата да стигнат до съда, след като има записи с видими лица на тях, както и лесен за проверка списък на личния състав пред МС на 10.7.2020. Това какво общо има с даване на информация по конкретни дела?
177
3
 
12
 
! Отговори
за снималия момичето преди 2 години
също така същия чл.149 от НК (4) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1996 г.) За блудство наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години:1. ако е извършено от две или повече лица;
176
3
 
8
 
! Отговори
за снималия момичето преди 2 години
(2) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) За блудство наказанието е лишаване от свобода от две до осем години, когато е извършено:1. чрез употреба на сила или заплашване;2. чрез привеждане на пострадалия в безпомощно състояние;3. чрез използване на безпомощното състояние на пострадалия;
175
1
 
6
 
! Отговори
хихихи преди 2 години
Не могат над година при налични записи с видни лица да пуснат дело по НК? Чл. 131. (1) За причиняване телесна повреда: 2. (изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) от длъжностно лице, от представител на обществеността, от полицейски орган при или по повод изпълнение на службата или функцията му; 4. до три години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 2.
174
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев дръж се, че ако се предадеш ще разсипят и окрадът държавата безскрупулно. На всичкото отгоре и ще изкарат от затворите всичките олигарси. Скоро ще изметем метежниците и хунтата на Радо шишарката. После може и да го разследващ на спокойствие.
173
11
 
14
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
Гешев трябва да се арестува от ДАНС и НСО - той е човека прикриващ Престъпления , Убийства и Грабежи в България .
172
10
 
9
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен Напротив, законно е. Незаконно беше разбойко да си назначава гл.прокурор, два пъти. Това го имаше само в сесесерето.
171
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно незаконно и некоституционно е Президент и вътрешен Министър да искат оставка на Гл. прокурор. Това чудо го няма никъде по Европа, а тука стана цирк Рашков. И кой го вика в Народното събрание, др. т.н.адвокат Хаджигенов, който беше на първа линия и замерваше полицаите с камъни и яйца. Такъв позор България не помни.
170
7
 
15
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Те го викат да отговаря на принципни въпроси, а не да дава подробности от делата. Първо се пита как той още на другия ден след протестите направи изявление, че не е имало полицейско насилие, например. Как е разбрал толкова бързо? Щом 1 година не му стига да разследва, как за един ден направи заключение?
169
6
 
14
 
! Отговори
Кьовеши преди 2 години
Чакам да свършат разследванията на Кьовеши. Тя е професионалист.
168
14
 
14
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 години
Този с какво е полезен за обществото? Че арестува битови престъпници по селата - с това ли?
167
7
 
9
 
! Отговори
Експертен Кабинет преди 2 години
Абе сглобете един експертен кабинет за 5-6 месеца, да оправите законодателството, от там нататък си правете избори колкото искате.