Хаос в Афганистан - хиляди бягат, какво ще е бъдещето на жените?

Президентът Гани напусна страната
Обновена: 16 авг 2021 10:34 | 16 авг 2021 09:52, Нели Христова
229
Хаос в Афганистан - хиляди бягат, какво ще е бъдещето на жените?
Снимка: БГНЕС

Афганистанците се събудиха в един нов свят, в който държавата им вече е под контрола на талибаните. Президентът Ашраф Гани напусна страната, а народът му видя в тази стъпка нищо повече от бягство. Той беше наречен "страхливец" в социалните мрежи и е критикуван за неуспеха му да се справи с талибаните през предходните месеци, тъй като те бързо напреднаха в поемането на контрола над страната.

Снощи Бисмила Хан Мохамади, министър на отбраната, отправи в Twitter жестока критика към Гани. Това стана само три часа след като той увери афганистанския народ, че Кабул ще бъде защитен от силите за отбрана.

"Вързаха ни ръцете зад гърба и продадоха родината... по дяволите богаташа и неговата банда", написа той в Twitter. Неговият туит е харесван повече от 20 000 пъти.

Много афганистанци също се опитват да напуснат страната. Хаос се породи на летището в Кабул, тъй като американските войски продължиха да стрелят във въздуха.

"Тук се чувствам много уплашен. Чуват се много изстрели във въздуха", казва свидетел пред AFP.

Появиха се няколко видеозаписа на хора, които тичат по пистите на летището и се опитват да се качат на самолетите.

Има съобщения, че американските полети, превозващи дипломатически персонал извън страната, са с приоритет, което предизвиква гняв у местните и води до още хаос и объркване.

"В залата за заминаване цареше хаос, след като хората казаха, че бордни  карти се отпечатват тайно за служители и видни хора, които се появиха на летището", разказва един от свидетелине на хаоса.  "Видях трима бивши депутати, няколко заместник -министри и някои известни личности да се редят на опашка. Някои дори нямаха резервация. Чакахме почти осем часа, докато персоналът на летището не започна да напуска бюрата си - първо гишетата за регистрация, а след това бюрата за миграция и паспорти ... различни слухове създадоха хаос. Някои избягаха от летището, а някои се втурнаха към гейтовете. Никой не беше в нито една от кабините за проверка на паспорта и вратите за сканиране с QR бяха унищожени. Нямаше проверка за сигурност преди да стигнете до гейта."

"Минахме и видяхме, че големите стъклени врати между гейта и самолетите са счупени. Хората хукнаха към последния самолет. Изглежда, че първият самолет, който беше наш, беше запълнен от служители и излетя, и имаше втори полет, на който хората започнаха да се качват. По-скоро почти се тъпчеха. Върнахме се назад и видяхме много пътници, които просто седяха под самолета близо до пистата. Хората бяха шокирани и не знаеха какво да правят, тичайки от един самолет до друг. След това тръгнахме към изхода, за да се качим в колата. Въоръжени мъже в цивилни дрехи охраняваха летището. Хората бяха много отчаяни, някои тичаха към летището, някои бягаха. За да попречат на хората да влязат на летището, пазачите откриха огън във въздуха. Когато излизах, във имаше човек, който стреляше във въздуха. На няколко минути по пътя от летището видях няколко полицейски автомобила, оставени сами на пътя с отворени врати. Все още чувам спорадични изстрели и хеликоптери", добавя той.

Твърди се, че няколко цивилни граждани са били убити при стрелба от страна на американските войници, докато са се опитвали да се качат на самолетите без визи и паспорти.

 

Една жителка на Кабул, студентката Айша Хурам е написала в Twitter, че се е събудила днес от викове и стрелба пред прага на дома си. Тя казва, че хората, представящи се като бойци на моджахедите, "са обикаляли от дом на дом и са взимали колите и вещите на хората", но избягали, когато чули, че талибанските войски наближават.

Талибаните през изминалия час отново повториха, че са наредили на бойците си да оставят афганистанските цивилни на мира. И по-специално - при влизането си в Кабул талибаните се опитаха да представят своето по-умерено лице.

Ден след като талибаните завзеха контрола над столицата на Афганистан и обявиха победа, улиците на Кабул са празни и пусти. Десетки магазини за килими и бижута, както и малки кафенета на главната улица в града затвориха. Собствениците на фирми казват, че са предприели стъпките за да защитят стоките си. Някои се притесняват откъде ще дойдат следващите им клиенти.

"Аз съм в пълен шок. Талибаните ме плашат, но най-лошото е, че президентът Ашраф Гани изостави всички нас в тази ситуация", казва един собственик на магазин пред Ройтерс. Жителите споделят, че правителствените офиси са празни, а районът на посолството недалеч от летището в Кабул е напълно пуст, като дипломати и семейства напускат страната.

Талибаните заявиха, че хората скоро ще могат да възобновят ежедневните си дейности и един от лидерите заяви пред Ройтерс, че "нормалният живот ще продължи по много по -добър начин".

 

За много жени в Афганистан подобен развой на събитията означава само едно - мечтите им са разбити. Една от тези жени е Зеб Ханифа. Тя започва кариерата си като PR консултант и писател през 2013 г., след като завършва колежа си в провинция Балх.

Първата й работа "й дава крила да лети", спомня си тя, добавяйки, че е била горда, когато е пътувала до друга държава сама, със спестените си пари. Това е момент на гордост и за майка й, тъй като тя никога не е стъпвала извън родния си град.

Зеб казва, че следващите няколко години са били невероятни за нея, тъй като е била повишена и е научила нови умения. "Сякаш майка ми преживяваше мечтата си чрез мен. Но тя имаше постоянен страх да не стане нещо нередно - израснала е в конфликт. Тогава не я разбирах, но сега го разбирам."

Ханифа планирала да заведе майка си на първото й пътуване в чужбина, когато настъпва пандемията от COVID-19, а сега не е сигурна, че такава възможност ще се появи отново.

"Счупена съм. Не съм сигурна дали някога ще мога да работя или да правя всичко, което исках да направя. Има толкова много млади жени като мен - мечтите ни се разбиват. И надеждите ни за по-добро бъдеще бързо избледняват. "

Талибаните обещаха, че всички цивилни граждани ще имат своите права под техния контрол, но анализаторите се питат - колко дълго ще спазят това обещание, особено щом става дума за жени и деца. Една снимка, появила се в социалните мрежи, се превърна в метафора на надеждата и страха. На нея се виждат как няколко млади  момичета отиват на училище в първия ден, в който Афганистан е под контрола на талибаните.

Много афганистански граждани казват пред BBC, че следващите няколко месеца ще бъдат трудни, тъй като несигурността е голяма. Те не знаят дали нещо толкова просто, като да изпратиш детето си на училище, ще бъде възможно или не.

Във видеоклип, направен само преди седмици, се виждат хиляди хора, разселени и бягащи към столицата Кабул, докато талибаните превземаха други райони на страната. Това са хора, които имат домове и работа, но са принудени да оставят всичко след себе си.

Една жена, чиито синове са в армията, каза, че само бедните са били принудени да се бият, докато политиците са гледали. Тя призовава президента Ашраф Гани да им помогне, но той вече напусна страната.

Едно 10-годишно момиче се явяваше на изпити, когато талибаните нападнаха. "Избягахме от войната, за да дойдем тук“, каза тя и добави, че някои от членовете на семейството й са убити. "Искам да се върна в моето село ... пожелавам си по-добро бъдеще."

Някои от градовете, превзети от талибаните по-рано, вече са останали празни.

Насим Джавид казва, че се мъчи да разпознае любимия си град. Сега повечето предприятия и магазини са затворени, а хората са се затворили в домовете си. "Това е тревожно чакане за нас и страхът от непознатото ни обзе", споделя той. По думите му Мазар е бил един от най-либералните градове в страната и се притеснява за младите хора, израснали с много свободи като кино, музика и достъп до образование.

"Ще бъде особено трудно за младите жени. Познавам толкова много студенти по медицина, които биха били отлични лекари, но сега не знаят как ще завършат образованието си", казва той.

Той също така казва, че е чувал и съобщения за бунтовници от талибаните, разграбващи имоти и разказва как талибаните отнели скъпата кола на неговите роднини, като просто ги накарали да слязат от нея насред оживен път.

Джавид казва, че подобни инциденти го плашат, тъй като "вече не може да спи от дни".

Афганистанският министър на образованието Рангина Хамиди заяви пред BBC, че тя ще продължава да работи - и няма да се откаже от борбата за образование на жените.

"Засега е спокойно. Аз съм у дома си и предполагам, че мога да кажа, че се чувствам относително в безопасност - колкото и да не съм в безопасност", казва тя за предаването Newshour в неделя. Тя казва, че е твърдо решена, че дъщеря й и други афганистански жени ще имат образование. "Искам тя да има бъдещето, което съм предвидила за нея и което е предопределено да има. Ако преживеем това, разбира се, ще направя всичко и всичко по силите си, за да продължа да се боря - не само за нея, но и за милионите дъщери, които имам късмета да нарека мои дъщери."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се, на някои коментиращи женомразци, абе те дъщери имат ли? Защото всеки баща иска света да е по-добро и сигурно място за дъщеря си ако имат такава.Женомразците се крият зад анонимни профили, защото казаното от тях е престъпление и го знаят-призиви за унижение, убийства и насилие. Потенциални убийци, които да се чудиш,че жена (която те така мразят) ги е раждала.Иначе здрави семейства щяли да изграждат, върху постеля от страх и женомразие.Жалка работа
194
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
208, мъж съм, а както е известно на всички, мъжът разрешава правата на жената, ако си ги е заслужила. "Свободният свят" никога не е бил свободен, а днес е толкова зависим от благоволението на кукловодите налагащи НСР както никога до сега. Не се знае, дали тези дето са били по клоните не са били по-щастливи от днешните, попаднали под игото на "демокрацията"! 209, на воля мъжете трепят жени и тук, когато им презлее от феминизъм. Не аз, а Афганистан скоро ще приприпка при нас за да станем нормални!
193
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не, този просто трябва да припка към Афганистан, защото там на воля ще трепе жени или най-малкото ще ги държи под ключ може директно социален министър да го направят. Защото тук просто няма да му се отвори парашута. Изразявам се кротко, защото ще ме изтрият.
192
2
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Какъв си ти, че да ми казваш какви права имам! Що не се завреш някъде и да спреш с отровните си приказки! Добре, че свободният свят не бръсне за нищо подобна пап.лач като теб, то иначе по клоните щяхме да сме, а ти щеше да си заобиколен от двайсет майм.уни. Но пък щеше да си безкрайно щастлив!
191
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
204, не само в България, навсякъде в Хр. свят трябва да се вкарат нормални жени, които да раждат деца на мъжете и да се грижат за дома и семейството. Феминистките да останат без мъже, докато изпукат, за да не се налага мъжете да прилагат същите методи към жените и при нас, както в Афганистан. Това просташко равенство м/у половете измислено от лудия Маркузе, по-гаден и от Маркс принуждава мъжете да трепят вироглави жени, въобразили си, че ще се гаврят с мъжете, чрез по-големите си женски права!
190
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
205, да не си се надрусала? Женската свобода зависи от мъжкото благоволение. Нито хляба нито ножа е у жените, никога не е бил и никога няма да бъде! Мъжете винаги са били достойни, те са изградили този свят и той е мъжки, не е женски! И правилно си подчертала, никой няма право да се бърка в чужди работи, както случая в Афганистан. Щом мъжете там не искат да еманципират жените, никой не може да ги принуди. Сега жените там ще бъдат наказани, за да си знаят мястото без права, които не им се полагат
189
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой има право да се бърка в чужди работи?И вярно ли е представено всичко?Жените имат право на своята свобода навсякъде и завинаги.Оказва се,че в тях са и хляба, и ножа.Но има ли достойни мъже?
188
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
197, кого ще мразиш ти ***, и къде се намираш, че се държиш така просташки и вулгарно. Гледай я ти, щяла да мрази мъжете?!? Де шамари де! Такъв език на омразата е наказуем. Според закона, за език на омразата трябва да бъдеш съдена, казах!
187
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хей, 198, анонимната, спри да гледаш феминистични холивудски филми! Там жените бият беизпощадно мъже, само дето мъжете нещо не се стряскат и при нас, и пребиват бабаитести жени. Чети статистиката колко жени има пребити, че и убити от мъжете си от началото на годината. Тези женски бойни групи дето си ги фантазираш са само в главата ти. Че и в Либия ги имало?!? Ще ги има на куково лято. Там законите са шериат и мъжете ще очистят всяка жена дръзнала да се прави на мъж. Афганистан да ти е за пример!
186
1
 
8
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
Бъдещето ще е като миналото, нищо ново под слънцето и в Турция е така от стотици години, но и в някои части на България където се изповядва култа към рогатия лунен демон и педофила мемет.!.
185
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попитайте младите мъже, които ги изоставят. Посланикът на Афганистан у нас, каза, че младежите бягали от Афганистан, защото не искали, да станат пушечен месо за талибаните. Жените брои ли, някой? Те не са ли, пушечно месо за талибаните? Статистиката сочи доста голям процент престъпност в ЕС, извършвана от авганистанци, за съжаление.
184
3
 
3
 
! Отговори
Ситуацията: преди 2 години
Американците (демократите!) са се разбрали с Китай и затова се изнесоха. Целта е Индия! С нея китайците имат стар конфликт - даже се стигна наскоро до сблъсък на границата където индийските граничари им омлатиха специалните части. Сплотяват коалиция с Пакистан (който има спор с Индия) Китай и сега и Афганистан. Не случайно го наричат Чайна Джо - човека в бялата къща. Индия и Япония са проблем за коминтерна.
183
6
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До всички нащракали минуси на анонимна - в Израел и Либия има военни групи само от жени, и то доста добри. Доста жени се оправят добре и без вас, много трудно ви е да признаете. Спрете се с това принизяване на жените, защото живеете в цивилизована държава. Ако не ви харесва, може да се махнете от тук, то от подобни и полза няма. Една част от тук живеещите мъже са буквално със средновековно мислене и наистина пр.азни кра.туни.
182
9
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Ти какво искаш радостно да се заключа с двайсет чаршафа, да не обеля дума за нищо и да се радвам как някой ме храни и приравнява с животно!? Нещо ама много, много си се объркал!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Щом ме мразят, и аз мразя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
181
4
 
7
 
! Отговори
E нали преди 2 години
искаха да са свободни и сами да се управляват??? Какво стана сега? Май са държава съставена предимно от главорези.
180
2
 
7
 
! Отговори
Ето преди 2 години
какво представлява "Религията на Мира"....
179
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква я свършиха американците там...никаква. Малко контрабанда с опиум и това беше.
178
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, какво злобно изказване и то от жена. Ама хич няма обиди и език на омразата. А мен ме остракираха тук модовете, явно женски, за дето предсказах победата за талибаните и какво ще последва заради женска наглост, като тая жена, дето на всяка цена щяла да се съпротивлява на талибаните, и тази от коментар 180.
177
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изоставени от американските приятели.... сефте.
176
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идвайте в България афганци.Тук ще ви приемем като наши братя.