Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност

Ако не стане, служебният кабинет ще е с вързани ръце, обяви президентът
Обновена: 16 авг 2021 20:16 | 16 авг 2021 20:00, Красимир Ангелов
318
Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравната и мигрантската кризи ще доминират обществения ред през есента. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната, за да могат обаче тези пари да достигнат до болниците, до граница, до пенсионерите, Народното събрание трябва да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Не постигнахме консенсус, заяви президентът Румен Радев след заседанието на през днешния ден.

Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в НС. Аз обаче считам, че това е въпрос, касаещ националната сигурност, категоричен е държавният глава.

Още по темата
Той посочи, че ако 46-тото Народно събрание бъде разпуснато без да актуализира бюджета, няма да има средства за медиците, няма да има средства за програмата 60/40, няма да се изплаща месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст и няма да има средства за границата. Освен това по думите му МВР ще бъде в невъзможност да покрива разходите за издръжка и персонал, няма да се изплаща пълния размер на енергийните помощи.

"Няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност", заяви Румен Радев и продължи:

"В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на свой гръб", подчерта той.

Държавният глава коментира и темата за полицейското насилие след публикуваните кадри за бой над протестиращи по време на протестите миналото лято.

"Полицейското насилие над цивилни граждани е акт, който заслужава вниманието на цялото общество. Аз приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание по темата, както и решението на служебния министър на вътрешните работи да провери досегашните проверки за разследването на този случай.

В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност", заяви Радев.

По думите му на всичко случило се трябва да се реагира като демократично общество, "което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните права на гражданите".

"През септември очакваме посещение на мониторинговата група за демокрация към Европейския парламент. България трябва да отстои своята репутация като европейска демокрация, в която гражданите могат да разчитат на върховенството на закона. А не тази репутация да бъде поставяна под въпрос. Отговорността за насилието трябва да се реализира в съответствие със закона", завърши президентът Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
18
 
! Отговори
Любов моя преди 2 години
Този трябва да го екстрадират в африка.там да дава акъл на някое племе как да лови риба от река нил.
231
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукав, злобен, алчен човек е пРезидента! Увълчен вече, а сигурно винаги е бил такъв! Ненаситен за власт! Нефелен!
230
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте ли колко е сламен този човек ,почва да заплашва с националната сигурност и утре като нищо ще обяви война на парламента щото не му дават пари
229
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много скъпо това чегъртане бе?!
228
1
 
24
 
! Отговори
Морж преди 2 години
Прегладнелите комонисти си играят с страха на хората говорят приказки от типа национални катастрофи национална сигорност безпаричие глад мизерия спиране на пари фалити спиране на пари бюджети.явно за това са сложени да здухват хората и да ги заплашват и компрометират.те само това могат това им е репертуара и жалкото съжествуване на гърба на хората с държавни средства в хода на пандемия.
227
0
 
30
 
! Отговори
Joe преди 2 години
Кво стана ,бе? Самоизчегъртахте се нещо,а? Зелен чорапогащник :-)
226
1
 
20
 
! Отговори
Съгласен с 230 преди 2 години
Бойко направи голяма грешка с това, че предложи Цачева за президент и сега сърбаме покарата му. Как може да предлага една жена, която е неизбираема по много причини? Сега руснаците, чрез КЪрнелия ни набутаха този да му гледаме г р о з н а т а жена и да му слушаме г л у п о с т и те. МИЛИАРД и 200 МИНИОНА искат да им дадем за неясни харчове. Народе мисли когато гласуваш!
225
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога вече ГЕРБ никога вече комунизъм!
224
1
 
27
 
! Отговори
РАДЕВ, ОТКАЖИ СЕ..!! преди 2 години
ОТ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ.. В ИМЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ
223
1
 
19
 
! Отговори
Селяка преди 2 години
Много се перчи но си личи,че страх го гони и точно в неговия стил се опитва да прехвърли вината върху Партиите.Специалисти казват,че инфлацията гони 45%.Тая пресъхнала уста днес говори много.
222
1
 
21
 
! Отговори
Манго джери преди 2 години
Молявисе даите ми един милиярд че страната ще фалира няма какво да ям да ги откраднеме.забележете българи този хора какво говорят за кризи за безчаричие за катастрофи за смърт за национални катастрофи.не ти трябва да си психолог че да ги разпознаеш крадливите комонисти.толкова много искат пари че са готови да ни продадат за жълти стотинки за 2 лева.
221
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решетниковия президент откъде накъде се занимава с бюджета. Той непрекъснато си превишава правата.
220
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това същество открито работи против България!
219
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе, пилоте, нали уж си "ас"! Управлявай сега! То с пари всеки го но може! Но ти можа (и за съжаление успя) само да ни разделиш! В това си пръв и с това ще те запомним - пРезидента разединител! А за много българи ти вече си НИЩОТО! Лошото е, че за останалите ти 2 месеца ще днесеш още куп беди с пастмината си!
218
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖеничкиГледам вече сте се настрани от страх и давате извънредни пресконференции, кашата дето вие забъркахте явно е доста голяма.
217
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега другаря си вика ех и аз да си имах едно такова шкафче макар и нарисувано
216
1
 
15
 
! Отговори
До Смятай преди 2 години
Ти като си антигерберска калинка, доволен ли си от горната статия? Имаме прогрес вече нали.. ама май анти прогрес се получава.. :)
215
0
 
17
 
! Отговори
Румцайс(Румбурак) преди 2 години
Преди време Митко СМС-а обясняваше при Цветанка Ризова как се решавали кризи. Ами дойде му времето да ги решите. Обличайте рубашките, хващайте се за ръце, слизайте в мазето на "Дондуков" 2 и започвайте. Зимата зове.Бабо мравке где така,тичам Румба за храна и т.н.
214
16
 
1
 
! Отговори
Смятай преди 2 години
Тази вечер пълно с герберски калинки....явно нямат скътани пари...за летни вечеренки и дремят в коментарите.....
213
1
 
19
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Не е народа зад Радев, това са машините за гласуване,които Радев е настроил и соц.агенции, на които им се плаща.Ако идете на село ще видите за кого гласуват хората. Редник Радев 5 крачки пред строя ходим марш!