Рашков: Прокурорка е спряла преписката за боя на площада, не видяла нарушения

Гешев назначил за охрана един от полицаите от кадрите с насилие
Обновена: 17 авг 2021 11:14 | 17 авг 2021 11:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва четирима полицаи са наказани след проведени три проверки от СДВР във връзка с насилието над протестиращи на юли миналата година.

"Прокуратурата е останала повече от една година длъжник на обществото, а наказанията са несъразмерни", отсече МВР шефът Бойко Рашков.

Според него тези полицаи "ни орезиляват пред света“, а не само възмущават българите.

Той определи поведението на униформените като зверско изтъпление.

Рашков коментира, че един глас от снимащите протестиращи, най-отчетливо е казвал: "Убиват го, убиват го, убиват го", като е наблюдавал случващото се зад колоните.

"Не случайно са влачени зад колоните, явно са разчитали, че там камерата няма да работи с оглед да се предпазят от отговорност, голяма грешка. Записът е съхранявал в НСО и на 17 юли той е изискан от СДВР и е получен от НСО в СДВР, т.е. всичко е било известно още тогава. Сега чувам, че някой е крил една година тези материали, този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва този, който е бил министър на вътрешните работи да каже бил ли е крит записът или не", отсече той.

"Насилие е било упражнено и полицаите не са надхвърлили малко правомощията си, а поведението им граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към млади хора възмущава всички. Подобни случаи досега у нас не е имало", настоя МВР шефът.

Още по темата
"На кадрите се вижда, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат не като хора на земята, някои не мърдат, има един за който се твърди, че е загубил съзнание, юристите знаят, че това е средна телесна повреда и ако това е вярно и е установено с експертиза, къде е наказанието спрямо НК?", риторично попита вътрешният министър.

А наказаните са четирима - един за 2 години лишаване от право за повишение, друг за една година и двама са наказани с порицание.

Според Рашков наказанията не са достатъчни и заради това от вчера той е сформирал комисия, която да ги преразгледа.

„Единият обаче в началото на годината е преминал в Бюрото по защита към главния прокурор, явно Гешев, виждайки как се справя с побойщата на площада е пожелал точно той да го охранява“, коментира той.

Освен това нито един от полицаите биячи да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

"Междувременно преписките са подадени в дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на вътрешния министър, това означава, че този който е бил министър по това време е знаел за тези кадри. Дирекцията е пратила преписка към прокуратурата, а преписката е прекратена от прокуратурата и това е направено от прокурорка, която в момента вече е член на Европейската прокуратура", обясни още втрешният министър.

Той добави, че образувани дела срещу полицаите няма, но дела срещу пострадалите, т.е. които са протестирали мирно и са били влачени зад колоните, има.

"Извършени са и проверки за журналиста Димитър Кенаров и то независимо от това, че имаше представено съответно медицинско удостоверение, че той започна да съди МВР, за тока което са му причинили и освен това в този случай МВР се е опитало да попречи всячески на гражданския протест, по който Кенаров е поискал обезщетение заради нанесените му травми. За Николай Дойчинов, фоторепортер от агенция Франс прес, случаят е ясен- насилие, счупена камера, отвеждане на районното и накрая кой е виновен – дежурният офицер, който не бил съставил правилно документите", каза Рашков.

Според него проверките на СДВР са повърхности, не са установени всички участвали в побоя служители, възникват съмнение относно вида и тежестта на наказанията за четиримата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
8
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Прокуратурата трябва да се третира като престъпна организация, тя трябва да бъде разгромена !!! Прокуратурата от години умишлено бойкотира правораздаването - и далеч не е само този случаи. Огромен брой членове от НК изобщо не се прилагат, въпреки, че се нарушават непрекъснато - пример са масовите хъxpeшки престъпления, включително незаконно строителство, заграбване на чужди имоти, незаконно присъединяване към ВиК и ел-мрежата. Резултатът го виждаме: незаконни гета, генератор на тежка престъпност
142
8
 
9
 
! Отговори
пинко преди 2 години
Много важно,цялата държава гние и умира с това да ни занимават!
141
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОИ СА ТЕРОРИСТИТЕ В ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ- ХРИСТО, ХАДЖИТО, КОСТИНБРОДСКА, ОНЯ С БЕСИЛКИТЕ И КОВЧЕЗИТЕ, ДРУГИЯТ С ИЗТЕКЛИТЕ ОТ АЛКОХОЛИЗЪМ ОЧИ- ТЕ СА В НС- НАМЕРИ В ИНТЕРНЕТ СНИМКИ НА ДЕЯНИЯТА ИМ И СЕ ПОРАДВАЙТЕ- ТЕ ВСИЧКИ ЦЕЛЯХА СЪЗДАВАНЕ НА ОПАСНИ СИТУАЦИИ, ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ- СВАЛЯНЕ НА ГЕРБ.
140
4
 
17
 
! Отговори
ТЕРОРИСТИТЕ СА В НС преди 2 години
20 ЮЛИ 2020Г КАМЪНИ С ПРАШКИ, ПАВЕТА, ГОРЯЩА СЛАМА, ЛЕТЯЩИ ПАВЕТА СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ СЪВЕТНИК ЕЛЕНКО БОЖКОВ СПРЯ ТОКА В МЕТРОТО И АСТРАШИ ЖИВОТА НА ПЪТНИЦИТЕ В МОТРИСИТЕ- В ЦЯЛ СВЯТ ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНО ОПАСНО ДЕЯНИЕ С ЦЕЛ ПОСТИГАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ- СЕ НАРИЧА ТЕРОРИЗЪМ....
139
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Чашков говори, първо гледайте слънцето къде е. В смисъл, може да е обърнал няколко чашки преди това.
138
11
 
8
 
! Отговори
до 144 преди 2 години
Явно защитаваш биячите, но със смешни аргументи. Налице е престъпление, което се преследва по общия ред. т.е. независимо дали ще помагаш на полицията и прокуратурата--ТЯ Е ДЛЪЖНА ДА РАЗСЛЕДВА... А НЕ ДА СИ ИЗМИВА РЪЦЕТЕ С " АРГУМЕНТ" ПОСТРАДАЛИТЕ НЕ СА МИ СЪДЕЙСТВАЛИ. Затова и правилно Хаджигенов пита-- ако лицето вследствие на побоя почине---по прокурорската логика--бияча, убиец е невинен! Неслучайно тази честна прокур..орка е наградена с Европейска прокуратура. На ход е Кьовеш
137
4
 
8
 
! Отговори
България плаче преди 2 години
Полицията в България смело прикрива нагло корупционни схеми за источване на десетки милиарди годишно по ясно отработени нагло престъпни схеми през министерства и ведомства по"оперативни програми" и "еврофондове".Напомняме че полицията се издържа само с ограбвани милиарди от БЪлгарския народ.НАд 65 % от БЪлгарите НЯМАТ доходи за оцеляване. НАд 35 % нямат никакви доходи а престъпниците на власт крадат милиарди организирано
136
1
 
7
 
! Отговори
София Плаче преди 2 години
МНого да се внимава. Полицията в България след 1944 година се командва предимно от подставени на власт чужди шпиони и агенти.След 1989 година охранява нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии и техните нагло престъпни началници. НА народа БЪлгарски са нанесени щети за трилиони живи долари .Ликвидирани са милиони работни места. Народни предприятия са стотици милиарди са подарени на подставени престъпници. Ограбват се природните богатства вкл злато,сребро безжалостно
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колега, стига с тези многоточия. Не може де се разбере какво искаш да кажеш. Стигнах до четвъртото многоточие и изгубих смисъла на изречението ти. Ако толкова държиш да се изкажеш вземи Значение на думите в българския език и си избирай каквито думи искаш или са ти потребни.
134
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Прокуратурата по Конситуция е пазител на Държавните интереси...ама на книга...демек ще бранят всеки,ще бранят България,те бранят мафията и престъпниците,разпродаващи животите на предците ни,нашите и ...децата ни продават..Вятър ечи....Братя...или предаваме...Апостола и Заветите му...Чиста и Свята...няма да ставам съучастник в престъпления срещу Народа ми...а ти?Бог да пази България!
133
7
 
8
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
И какво се оказа? Хаджигенов всъщност е възпрепятствал правосъдието и той е спрял преписката... Ами сега? Обяснението му е, че не иска да съдейства на МВР? Но защо не го каза това в началото е тръбеше, че една година нищо не се прави по този въпрос?Евтини провокатори. Сега вече в Парламента и пак същите ***
132
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокурорката да бъде отзована и да си се прибере в България.
131
11
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тя прокурорката много добре му отговори на този дерибей Рашков.Толкова беше неподготвен горкият днес в парламента,че беше жалка гледка-чудеше се какво да каже и повтаряше едни милиционерски разсъждения на свободна тема.
130
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ***, к.128 БОце и мин.Маринов толкова се "изплашиха", че на 2-и септември събраха спецполицаите от цяла България и тези от съдебната охрана и устроиха много по-кърава разправа, продължила от 22 до 12-1 часа през нощта. Мисля, че на протеста тогава беше и ексгл.секретар на МВР Радулов и без малко и той щеше да отнесе боя. Биха като садисти хванатите млади протестиращи. Тогава ББ отстрани мин.Маринов и го замести с Хр.Терзийски
129
2
 
4
 
! Отговори
много цирикате преди 2 години
дебарски *** това ви е за последно
128
4
 
7
 
! Отговори
абе цървул червен преди 2 години
няма ли кой да ти нарита мръсния крадлив комунистически ***
127
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая жена много добре е осъзнавала какво прави и хич не е имала чувство за дискомфорт, когато го е направила. Сега да се хванат мин.Рашков и адв.Хаджигенов и да изпратят клипа със зверствата на тези 12-15 полицаи начело с един ръководител на сектор плюс името на прокурорката, която е "смачкала" разследването и лъжите на ръководството на МВР и на ГЛавната прокуратура, че не са запознати с кпипа. Да се посочи и факта, че ГлПр цяла година бави нещата и виновната прокурорка вече е при г-жа Кьовеши
126
8
 
8
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
За награда я пращат за европрокурор?Безкрайна наглост и чувство за безнаказаност!Борисов , Гещшев , не чувствате ли какво отрицателно напрежение генерирахте вече в обществото?
125
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко,вкарай твоя адаш от Банкя Толупа в затвора.Там му е местото.Да трие наровете.
124
7
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
До ИстуканИли в банкянски чекмеджета! по пожарникарски!