Рашков: Прокурорка е спряла преписката за боя на площада, не видяла нарушения

Гешев назначил за охрана един от полицаите от кадрите с насилие
Обновена: 17 авг 2021 11:14 | 17 авг 2021 11:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва четирима полицаи са наказани след проведени три проверки от СДВР във връзка с насилието над протестиращи на юли миналата година.

"Прокуратурата е останала повече от една година длъжник на обществото, а наказанията са несъразмерни", отсече МВР шефът Бойко Рашков.

Според него тези полицаи "ни орезиляват пред света“, а не само възмущават българите.

Той определи поведението на униформените като зверско изтъпление.

Рашков коментира, че един глас от снимащите протестиращи, най-отчетливо е казвал: "Убиват го, убиват го, убиват го", като е наблюдавал случващото се зад колоните.

"Не случайно са влачени зад колоните, явно са разчитали, че там камерата няма да работи с оглед да се предпазят от отговорност, голяма грешка. Записът е съхранявал в НСО и на 17 юли той е изискан от СДВР и е получен от НСО в СДВР, т.е. всичко е било известно още тогава. Сега чувам, че някой е крил една година тези материали, този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва този, който е бил министър на вътрешните работи да каже бил ли е крит записът или не", отсече той.

"Насилие е било упражнено и полицаите не са надхвърлили малко правомощията си, а поведението им граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към млади хора възмущава всички. Подобни случаи досега у нас не е имало", настоя МВР шефът.

Още по темата
"На кадрите се вижда, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат не като хора на земята, някои не мърдат, има един за който се твърди, че е загубил съзнание, юристите знаят, че това е средна телесна повреда и ако това е вярно и е установено с експертиза, къде е наказанието спрямо НК?", риторично попита вътрешният министър.

А наказаните са четирима - един за 2 години лишаване от право за повишение, друг за една година и двама са наказани с порицание.

Според Рашков наказанията не са достатъчни и заради това от вчера той е сформирал комисия, която да ги преразгледа.

„Единият обаче в началото на годината е преминал в Бюрото по защита към главния прокурор, явно Гешев, виждайки как се справя с побойщата на площада е пожелал точно той да го охранява“, коментира той.

Освен това нито един от полицаите биячи да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

"Междувременно преписките са подадени в дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на вътрешния министър, това означава, че този който е бил министър по това време е знаел за тези кадри. Дирекцията е пратила преписка към прокуратурата, а преписката е прекратена от прокуратурата и това е направено от прокурорка, която в момента вече е член на Европейската прокуратура", обясни още втрешният министър.

Той добави, че образувани дела срещу полицаите няма, но дела срещу пострадалите, т.е. които са протестирали мирно и са били влачени зад колоните, има.

"Извършени са и проверки за журналиста Димитър Кенаров и то независимо от това, че имаше представено съответно медицинско удостоверение, че той започна да съди МВР, за тока което са му причинили и освен това в този случай МВР се е опитало да попречи всячески на гражданския протест, по който Кенаров е поискал обезщетение заради нанесените му травми. За Николай Дойчинов, фоторепортер от агенция Франс прес, случаят е ясен- насилие, счупена камера, отвеждане на районното и накрая кой е виновен – дежурният офицер, който не бил съставил правилно документите", каза Рашков.

Според него проверките на СДВР са повърхности, не са установени всички участвали в побоя служители, възникват съмнение относно вида и тежестта на наказанията за четиримата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
6
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ами като ходят да протестират, ще ядат бой. Никаква полза от тези протести. Изборите не решават нищо. И 10 поредни предсрочни избори да имаме, няма нищо да се промени, а парите само ще отидат за избори вместо за пенсии и заплати.
122
3
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Кажи имена, бе пияницо! Имена, имена, имена! Иначе нищо не правиш!
121
8
 
4
 
! Отговори
до 129 преди 2 години
Ми да бяхте изкарали записа преди година, сега нямаше да ревете.ПП. Много новодошли герберчета не могат да понесат факта, че няма да намажат и те нещичко, оттам цялата тази истерия - изтърваха келепира.
120
2
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Според СНН, Дойче Веле, Брюксел и Вашингтон полицията няма право да малтретира протестиращи даже когато ги нападат! Справка - Украйна, Русия, Сирия, Либия, венецуела !
119
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ ЗА ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО ОТ НЕЩАТА КОИТО РАДЕВИТЕ ХОРА НАТВОРИХА
118
6
 
9
 
! Отговори
боклук преди 2 години
Ти като министър защо не поиска и второ изслушване в парламента - как биха,плюха,ръгаха и палеха полицаите ? Защо не си справедлив ?
117
1
 
9
 
! Отговори
Не лъжи преди 2 години
Милиционер такъв, жената разказа,че е призовала двама от '' жертвите '' да дадат показания , а те дори не са се явили. А я ти кажи шефа на биячите- Ангелчо ,ти после къде го назначи ?
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На прага на мигрантска криза ми зове да сме сринели цялата система на МВР. Абе много било лесно да си лигаво софиянче, живеещо в облаците, което си въобразява, че трябва да му се изпълняват всичките прищевки.
115
3
 
9
 
! Отговори
аз преди 2 години
До нн-------------когато протестиращите замеряха полицаите с павета, фекалии,урина, палеха слама тогава трябваше да изядат някоя и друга палка. Никой нямаше да може да каже и копче. Ама да млатят вързани и повалени хора това е неприемливо.
114
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЯТОТО НА 2020 Г СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА Е ДРЪПНАЛ ШАЛТЕРА НА МЕТРОТО И СПРЯ ТОКА - ТОВА Е ТЕРОРИСТИЧЕН ТАЛИБАНСКИ АКТ- ТОЙ КАКВО НАКАЗАНИЕ ПОЛУЧИ- ДАМАДЖАНКАТА С КОНФИСКУВАНИ ИМОТИ ЗА НЕЯСЕН ПРОИЗХОД НА ПАРИ.
113
9
 
19
 
! Отговори
нн преди 2 години
Няма лошо да се разнищи случая с протестиращите. Шепата протестиращи луднаха хората по онова време, то не бе затваряне на кръстовища, то не бе поругаване на МС, камъни , яйца, домати, слама и т.н. Рашков и Хаджигенев без да са гледали всички материали, съдят, колят, бесят, изкарват полицията демони, садисти, убийци и т.н. Искаме да видим и протестърите, те цвете ли са, вода ненапита ли са? Самият Рашков призна че не е гледал стотиците записи, а е изкарал само този и съди ли съди. Нека се види и какви мерки има вземати, какво е направено, малко ли е много ли е? Какво правим, ако протестърите, н
112
6
 
19
 
! Отговори
*/* преди 2 години
А за "полицаите" с боксовете,татусите ,брадите и фалшивите значки ,защо никои не попита бре.Снимките им още са там не са изтрити.
111
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков,пияна главоооо , възможно е протестърите да са били провокатори
110
21
 
16
 
! Отговори
всички помним преди 2 години
Само кьорав Рашко не е видал как "деца" с бухалки малтретира майка с невръстни дечица разбивайки колата и всички вандали с бомби и павета нападат НС или Призидентство трябва да понесат най строго наказание не да се отърват с малко бой.
109
6
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АКО НЯКОЙ МЕ УДАРИ И СТАНА И ГО СМАЧКА.М-В СЪДА СЕ ВОДИ -РЕТОРСИЯ-СКЪПИ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ МИЛИЦИОНЕРИ-ТАКА ЧЕ ПОЛИЦИЯТА -НАЦИОНАЛНА ПОДКРЕПА И ТНТ НЯМАТ ИМУНИТЕТ.ЩО БИЯТ ХОРАТА БЕ?
108
10
 
17
 
! Отговори
БИТИТЕ... БИТИ... преди 2 години
МАНОЛОВА, ХАДЖИГЕНОВ, БОЙКИКЕВ, БАБИКЯН,....... С 1О ООО ЛВ ЗАПЛАТА....................... НАЛИ ТАКА.....
107
12
 
13
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 2 години
Аз мисля ,че изобщо не е започвала проверка,за да се говори,че е "спряла" преписката.
106
26
 
16
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Само аз ли не разбрах, че всъщност камерите са били НСО, така че Рашков да не се прави на паднал от небето ,да се чуди защо не са станали "достояние" на обществеността! Ще им изгледаме и този селски цирк, и ще ги видим как те ще правят вятър на протестите които се задават! Дайте поне един милиард отгоре на Фигуранта Радев, че го е шубе как ще изкара зимата! И няма все ГЕРБ и Борисов да да им виновни, за собствената им некадърност!
105
11
 
19
 
! Отговори
Омерзен преди 2 години
До Парашутист Не ни пробутвайте тезата за изтерзаните от протеста полицаи - снимките са от 2-рия ден на протеста, а не от 122-рия. На втория ден, може да са неразположени и кисели от преяждане, препиване, прекопаване на лозето и т.н., а не от преработване.
104
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това означава, че ако прокурорката бъде пребита няма да има нарушение на правата и.