Рашков: Прокурорка е спряла преписката за боя на площада, не видяла нарушения

Гешев назначил за охрана един от полицаите от кадрите с насилие
Обновена: 17 авг 2021 11:14 | 17 авг 2021 11:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Едва четирима полицаи са наказани след проведени три проверки от СДВР във връзка с насилието над протестиращи на юли миналата година.

"Прокуратурата е останала повече от една година длъжник на обществото, а наказанията са несъразмерни", отсече МВР шефът Бойко Рашков.

Според него тези полицаи "ни орезиляват пред света“, а не само възмущават българите.

Той определи поведението на униформените като зверско изтъпление.

Рашков коментира, че един глас от снимащите протестиращи, най-отчетливо е казвал: "Убиват го, убиват го, убиват го", като е наблюдавал случващото се зад колоните.

"Не случайно са влачени зад колоните, явно са разчитали, че там камерата няма да работи с оглед да се предпазят от отговорност, голяма грешка. Записът е съхранявал в НСО и на 17 юли той е изискан от СДВР и е получен от НСО в СДВР, т.е. всичко е било известно още тогава. Сега чувам, че някой е крил една година тези материали, този запис е бил в МВР в едно негово поделение и трябва този, който е бил министър на вътрешните работи да каже бил ли е крит записът или не", отсече той.

"Насилие е било упражнено и полицаите не са надхвърлили малко правомощията си, а поведението им граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към млади хора възмущава всички. Подобни случаи досега у нас не е имало", настоя МВР шефът.

Още по темата
"На кадрите се вижда, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат не като хора на земята, някои не мърдат, има един за който се твърди, че е загубил съзнание, юристите знаят, че това е средна телесна повреда и ако това е вярно и е установено с експертиза, къде е наказанието спрямо НК?", риторично попита вътрешният министър.

А наказаните са четирима - един за 2 години лишаване от право за повишение, друг за една година и двама са наказани с порицание.

Според Рашков наказанията не са достатъчни и заради това от вчера той е сформирал комисия, която да ги преразгледа.

„Единият обаче в началото на годината е преминал в Бюрото по защита към главния прокурор, явно Гешев, виждайки как се справя с побойщата на площада е пожелал точно той да го охранява“, коментира той.

Освен това нито един от полицаите биячи да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

"Междувременно преписките са подадени в дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на вътрешния министър, това означава, че този който е бил министър по това време е знаел за тези кадри. Дирекцията е пратила преписка към прокуратурата, а преписката е прекратена от прокуратурата и това е направено от прокурорка, която в момента вече е член на Европейската прокуратура", обясни още втрешният министър.

Той добави, че образувани дела срещу полицаите няма, но дела срещу пострадалите, т.е. които са протестирали мирно и са били влачени зад колоните, има.

"Извършени са и проверки за журналиста Димитър Кенаров и то независимо от това, че имаше представено съответно медицинско удостоверение, че той започна да съди МВР, за тока което са му причинили и освен това в този случай МВР се е опитало да попречи всячески на гражданския протест, по който Кенаров е поискал обезщетение заради нанесените му травми. За Николай Дойчинов, фоторепортер от агенция Франс прес, случаят е ясен- насилие, счупена камера, отвеждане на районното и накрая кой е виновен – дежурният офицер, който не бил съставил правилно документите", каза Рашков.

Според него проверките на СДВР са повърхности, не са установени всички участвали в побоя служители, възникват съмнение относно вида и тежестта на наказанията за четиримата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
17
 
14
 
! Отговори
малко им е боя! преди 2 години
щом сме на страната на нарр-команн-че-та, погазващи всякакви закони, тая страна не отива на добре.........
82
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз също не виждам нарушения, виждам агресия срещу полицията.
81
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя е прокурорката кажете или я махнете !?!?
80
9
 
9
 
! Отговори
АМЕРИКА НАД СИЧКО преди 2 години
НА ГЕШЕФ СЕСТРА МУ Е ТАЯ !
79
8
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
ohohoho Герб мафиотка .
78
3
 
3
 
! Отговори
АМЕРИКА НАД СИЧКО преди 2 години
КИТАИ Е НОВИЯ МАДАМ СОБСТВЕНИК НА АФГЪНИЗТАНСКИЯ СЕХ !
77
6
 
10
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 години
Тая ще некоя лека прокурорка - дава дупето за някой лев отгоре.
76
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик "Абе, Дамаджанов, какво стана с доказателствата, дето до вечерта преди месец щеше да дадеш, че Борисов е подслушвал алкохолици като теб :)))" Откакто е започнал черната си ПР кампания Рашков вече на три пъти се заканва, че ще "дава доказателства". Досега не е дал НИЩО.
75
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА БЪДЕ УВОЛНЕНА НЕЗАБАВНО! ОТКЪСНЕТЕ ПИПАЛАТА НА ОКТОПОДА, ТЯЛОТО САМО ЩЕ СИ УМРЕ.
74
16
 
15
 
! Отговори
you преди 2 години
Само разни нехранимайковци и безработни висшисти на протестите.Един нормален не присъства там.Само бой ги оправя такива.Като го попиташ за какво протестира и той не знае ,ама да е сред навалицата,смут да всява.И аз да бях полицай ,да плюят отгоре ми ,да ме замерят и обиждат няма да стане .Бой до напикаване!!!
73
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ СЪВЕТНИК НА ХУНТАТА ЕЛЕНКО БОЖКОВ ИЗВЪРШИ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ КАТО СПРЯ ТОКА НА МЕТРОТО ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2020Г- КАК Е НАКАЗАН ТЕРОРИСТА И КАКВА ПРИСЪДА Е ПОЛУЧИЛ.
72
7
 
9
 
! Отговори
Ганьо зеленият чорап преди 2 години
Комуниста е безсмъртен!
71
12
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Дамаджана, дамаджанааааа.... ти си мойта Рамаяна. Само теб обичам аз и целувам във захлас :)))) Това Дамаджанов го пее вечер като се напие като талпa. Абе, Дамаджанов, какво стана с доказателствата, дето до вечерта преди месец щеше да дадеш, че Борисов е подслушвал алкохолици като теб :))) Тресе те яко шизофренията. Първо с него се захвана, доникъде не стигна, сега протестите ти станаха нещо мания....ахахахахаха. Типичен неврастеник
70
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76. "Рашков разкатава мафията! Голямо браво!" Ухаааа. А Путин е най-красивия мъж в Русия! :))))
69
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина работят за отвличане на вниманието,като няма с какво да претоплим някоя стара и загоряла манджа! Сега зора е се се намери нещо, каквото и да е за Гешев,че им е голям трън в з... ника!
68
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков разкатава мафията! Голямо браво!
67
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо така вият трoловете на муътрите. Истината боли, нали?
66
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 63/67 "А ЗАЩО НЕ БИХТЕ ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТЪРИ, А ТИЯ НЕВИННИ ДЕЦА?М?" "Невинните деца" раздават шутове и песници по полицаите при задържането им. Сега е момента най-накрая да гледаш и ти видеото.
65
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДНЕС ТАЛИБАНИТЕ СА ОБЯВИЛИ АМНИСТИЯ ЗА УМНИ И КРАСИВИ, ПРИЗОВАВАТ ГИ ДА РАБОТЯТ В ДЪРЖ, АДМИНИСТРАЦИЯ! СЛЕДОВАТЕЛНО ТАЛИБАНИТЕ СА НА ПО- ВИСОКО ИНТЕЛЕКТУАЛНО НИВО ОТ МУТРИТЕ! ТЕ ГОНЯТ УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ ОТ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ЩОТО ИМАЛИ ГРАЖДАНСТВО. АМА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ,Ч Е И ТОВА Е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА!
64
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ КИРИЛ ПЕТКОВ Е НЕЗАКОНЕН, А ТИЯ *** ЙМУНИ СА ЗАКОННИ??? ЯСНО Е ЧЕ СТЕ НА СТРАНАТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ МУТРИ!