Гешев е в отпуск, едва ли ще се яви пред правната комисия утре

Народните представители искат да го извикат на всяка цена в НС
18 авг 2021 18:00, Нели Христова
78
Гешев е в отпуск, едва ли ще се яви пред правната комисия утре
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е в отпуск и вероятността да се яви пред правната комисия утре, е минимална. Това, че обвинител №1 е в платен годишен отпуск се разбира от писмата, изпратени до председателя на временната комисия за полицейското насилие по време на протестите адвокат Николай Хаджигенов.

Те са подписани от заместник на главния прокурор, а не лично от Иван Гешев, пишат от "24 часа".

По-рано днес, само три часа, след като оглави комисията по конституционни и правни въпроси нейният председател Андрей Михайлов беше поредният, който изпрати писмо до главния прокурор. В него той поиска Иван Гешев да отиде утре на заседание на комисията, за да обсъдят дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка с полицейското насилие от миналото лято.

Преди ден пък парламентът поиска до 20 август, тоест до петък, главният прокурор да внесе доклад за дейността на прокуратурата във връзка с полицейското насилие по време на протестите.

Явно, в желанието си на всяка цена да извикат Гешев в парламента и, ако не го стори, да го атакуват с искане за отстраняване, самите народни представители изпадат в противоречие, коментираха магистрати.

От една страна трябва да се яви утре в правната комисия, а от друга - до петък да напише доклад. Как става това, чуди се юрист.  

Самият Гешев обясни в изявление пред пред БТА в понеделник, , че изслушване на главния прокурор по конкретни дела, е нарушение на принципа на разделение на властите. Освен това има трайна практика на Конституционния съд, която не позволява парламентарен контрол върху работата на магистратите по конкретни дела.

Той обясни още, че по закон няма право да се интересува и да събира информация по  дела.

Юристни припомниха, че има решение на КС от 2017 г., в което точно е казано, че народните представители нямат право да изискват информация за разследвания.

Според анализ на върховната прокуратура член 24 от правилника на парламента е противоконституционен и много е вероятно да бъде атакуван пред КС.  

Въпросният текст гласи, че най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи.

В същото време източници от парламента казаха, че депутати от "Демократична България"  и "Изправи се БГ! Ние идваме" имали готовност да внесат декларация, с която да осъдят поведението на Гешев, ако той не отиде в парламента и да го обвинят, че нарушава конституцията. Това пък можело да стане повод правосъдният министър отново да внесе искане до ВСС за отстраняване на главния прокурор.

По този въпрос обаче вече има питане до КС можели министърът да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор.

"Това поведение на народните представител става обидно. Те явно са си поставили за цел всеки ден да се занимават само с Гешев и да търсят всевъзможни начини да го обвинят, че нарушава конституцията и законите на страната и на това основание да искат неговото отстраняване ", коментира висш магистрат.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мирише ми на пърлен каскет...
62
1
 
5
 
! Отговори
до 63 преди 2 години
Какви зандани, бе пич, всички обвинени от каскета са си вкъщи - провери. Обвиненията падат едно след друго, някой от тях вече съдят прокуратурата в Страсбург. Гешев през цялата си кариера няма нито един осъден. Отделно, че европейските заповеди на каскетурата са невалидни. Обвини Прокопиев в консултация, смях... Обвини Боршош в покупка на кола, смях... Иначе първата работа - да поиска да живее в Бояна, ремонтче за 300 бона, ново туарегче... това му беше на Гешев първата работа...
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали Каскета е 5-6 месеца в отпуск като оня шефа бившия94937 на ДАНС напролет?
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари чшаервена тролска кремълска гмеж, на амбразурата. Колко трябва да сте абдали да нападате единствения в БГ които вкара мафията по занданите? Всички комунисти под земята - табела в Мини Перник
59
2
 
4
 
! Отговори
Нагло! преди 2 години
Много хагло е това!
58
3
 
5
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Демек Каскетон се крие. Значи е уплашен.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въй! Преработи се човечеца...
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой иска да се яви?Ами да ,прокопиевокостовската партия на олигарсите и далаверажиите и хаджиманоловото мафиотско шоу на забегналия в горещия оазис на богатите пушещ пура,а и на някой други с италиански *** и резидентатури.И изобщо не се крият,щото го дават " протестъри" ,най "голямата "партия с едва 5% сбирщина от 3-4 други.
55
2
 
3
 
! Отговори
Джаба преди 2 години
Струва ми се доста тъмен - има ли роднини сред *** в - авганистан
54
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
По- добре да излезе в постоянен отпуск. Няма да се разбере отсъствието му.
53
2
 
7
 
! Отговори
Има си хас преди 2 години
Гледа замечтан, с поглед нежен, и ми мина мисъл, дали не е обратен ***- пасивен Медерас* ?!
52
15
 
7
 
! Отговори
Респект ! преди 2 години
Орден за Гешев, импийчмънт за Радев, оставка на неправителството, павета за со росоидите !
51
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След отпуската сигурно ще излезе и в майчинство, само и само да се скрие, като всички останали гербаджийски подметки..
50
3
 
1
 
! Отговори
Станка преди 2 години
Стисни *** Ванка, зорлен да прдна !
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
следва операция на менискус, взема пример от вожда си как да си бие камшика безнаказано и безотговорно, когато трябва да отговаря за престъпното си безхаберие и некомпетентност. Трябва да бъде изчегъртан час по-скоро, иначе нищо добро не чакайте от съдебната система и гешефтатурата.
48
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскета в Дубай ли ще кара отпуската? С Делянчо, на плажче... идилия.
47
6
 
5
 
! Отговори
бай Ставри, СЦЗ преди 2 години
Ванка, що *** излъга ? Повече от месец Ви паза, най-хубавата килия , за теп и за Бокича, на легло перЦон и половина, както ти ми каза !
46
5
 
18
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Каскета започва пинизите на боко тиквата.Шефе и аз се праим на луд ама ти ме минаваш.Разговор между бойчето и каскета
45
5
 
13
 
! Отговори
Гледаш го преди 2 години
Гледаш го нищо човек, ама ербап- престъпник ! Просто, Ваньо Гешеф, пишман-мильоцйонерин .
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главните прокурори на Щатите ходят с най- голямите Магнуми. АКо те тресне половин а не цял куршум от магнум си доле разкъсан обезкървен и о сран. Прокурорите на Щатите са героите на техния живот. Същото е и със съдийте. Това са администраторите на Конфедерацията които обвиняват по закон и съдят по закона. Грешки стават, но държавата възмездява хора по погрешка пратени в затворите. У нас Боре, обвинява-суди-наказва