Кризите се трупат, изкушението кабинет на всяка цена е голямо

Политиците трябва да забързат действията си, смятат експерти
Обновена: 18 авг 2021 15:08 | 18 авг 2021 15:03, Петя Славова
21

Политическата ситуация у нас се изостря, но се изострят и кризите пред България. Това притеснение изрази вчера президентът Румен Радев след втория кръг консултации за съставяне на правителство. Необходимо ли е да се създаде кризисно правителство или ще продължаваме да се справяме с кризите на парче, отговорите дават Даниел Киряков и Любомир Аламанов от Центъра за анализи и кризисни комуникации в студиото на "България сутрин".
Още по темата

"Определено ни трябва правителство, което да се справи с всяка ситуация, която в момента ни връхлита. До онзи ден не говорихме за Афганистан, не говорихме за данните от коронавируса. В един момент ще се окаже, че сме пропилели ценно време и сме закъснели за важни неща. Дори и да бъде с ограничен хоризонт, бъдещото правителство трябва да има ясна посока и цели. За целта трябва да има комуникация и диалог. Лидерите обаче имат много силно его, водещите фигури се показват от дивата или Facebook, отсъства реалния контакт. Не искат да си говорят пряко, което създава усещането за някакъв вид задкулисие", заяви Даниел Киряков.

Според него, ако политиците не са забързат с необходимите действия по актуалния дневен ред на обществото, особено свързаните с пандемията, в следващите 1-2 седмици ще се повтори ситуацията от миналата година, когато хората няма да са готови за нова вълна.

"Изкушението на всяка цена да се направи правителство, защото се трупат кризите, е много голямо. Остава въпросът, ако се направи правителство на всяка цена, дали то няма да стане обект на атаки през следващите месеци и да се създаде по-голяма несигурност. В съвременния свят кризите идват толкова често и бързо, че живеем в непрекъснато състояние на няколко кризи едновременно. Ако ще се отива към избори - да се отива по-скоро, ако ще се прави правителство - да не се бави. Нито болестта, нито миграцията и финансовите проблеми ще чакат", коментира Любомир Аламанов.

Той  изтъкна, че забавянето на редовното правителство се отразява и върху държавната администрация, която блокира.

"Цялата държава е замръзнала и администрацията на смее да направи нищо без работещо правителство. Тук институциите са свикнали да чакат политическия лидер, който да им казва какво да правят. Това е показателно на какво ниво са останалите институции и каква голяма нужда от реформи има", подчерта Любомир Аламанов.

Анализаторите коментираха и кадрите с насилие на полицаи над протестиращи.

"Има институционален произвол в България. Има насилие на институциите над гражданите. Оказа се, че парламентът е институция, където гражданите могат да бъдат чути. До скоро това бяха само медиите. НС казва много ясно, че прокуратурата не си върши работа", заяви Аламанов.

"Когато съдебната система не си е свършила работата преди 13 месеца, на преден план излезе НС с активни депутати, които направиха така, че записите да станат публични. А канейки жертвите в НС, показаха, че може да има някакъв вид граждански контрол", добави Даниел Киряков.

Той коментира  пред Bulgaria ON AIR и казусът с двойното гражданство на Кирил Петков.

"Този въпрос се повдига 3 месеца след като Кирил Петков стана министър. Никой не може да отрече работата, която той свърши. Списъкът е доста дълъг, съответно и засегнатите хора не са малко", отбеляза Киряков.

"Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков има няколко измерения. От една страна, ако има нарушен закон, това трябва да се изправи като форма. Подобни казуси имаше с Георги Пирински, със Симеон Сакскобургготски. Вменяването на вина за едно малко нещо, макар и да е факт, не променя другия огромен факт на нещата, които са се случвали. Факт е, че Петков спря много финансови кранчета, от което някои хора много ги заболя", заяви Любомир Аламанов.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
До Изчегъртайте--- Колко "напред" със задни крачки ще се върне....Нали гледаме словоблуството на новите парламентаристи.Жалка картина,смешна,грозна,жалка,некомпетентна,алчна....
17
0
 
2
 
! Отговори
Изчегъртайте този, преди 1 месец
До Изчегъртайте , който искаше да изчегъртва, а се оказа некадърен едно правителтво да предложи, да узакони и да има вече ред с ново избрано такова и работещо ! Явно друга ви е била целта - да оглозгте до край добре подредената ни държава и да изчезнете...
16
0
 
3
 
! Отговори
ИЗКУШЕНИЕТО Е ГОЛЯМО преди 1 месец
....ДОКАТО РАДЕВ ПОЛУЧИ ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА -----ПОСЛЕ , ПРАВИТЕЛСТВОТО САМО ЩЕ ПАДНЕ ДО 1-2- м....ХА,ХА,АААААААААА....А, КИРО -КАНАДЕЦА И А.ВАСИЛЕВ , МОЖЕ И ЗА КАНАДА ДА ГО ДУ ХНАТ. ....ДА МУ МИСЛИ ТОЯ---ГДЕТО ЩЕ МУ ПОДПИШЕ ЧЕКА ЗА БЮДЖЕТА, ЩОТО ПОСЛЕ МНООООГО СЪД ГО ЧАКА......
15
2
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
Е хайде време е да съставите правителство В противен случай е подигравка с хората Нали много ви е грижа за народа за децата на България!
14
0
 
2
 
! Отговори
До 12 ти преди 1 месец
Шегуваш ли се или да?
13
0
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
А за България кога??? Нима не осъзнават дебилните пишман политици колко са жалки в очите на всички българи, трудещи се честно за едната мизерна заплата
12
0
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
Защо държавата замря, администрацията не работи?!? Защото се НАЗНАЧАВА от силните на деня!!! Как се иска нов морал и политика като яхаш стари, порочни практики, уреждаш си СВОИТЕ ХОРА на сладки позиции въпреки, че са некомпетентни, калинки, но наши калинки!!! Нужно са ясни правила и относителна независимост при назначения по административни и обществени институции, защото всяка нова власт чегърта старите та да седнат новите диванета, които работят само за лична и на нашата партия полза, а за Бъл
11
1
 
7
 
! Отговори
До Любомир Аламанов преди 1 месец
"Внушаването на вина за едно малко нещо" - това са вашите думи! Нима господинът мисли, че нарушаването на върховния закон в РБългария Конституцията е "едно малко нещо". Ако е така, това говори много за вашата личност и Центъра, от чието име правите анализи!
10
1
 
3
 
! Отговори
питане ! преди 1 месец
А ФЪФ България има ли експерти в политиката ?
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега като бутнахте Борисов по-добре ли живеете?
8
7
 
6
 
! Отговори
Кризите се трупат преди 1 месец
Съзнавате ли че единствено ние сме оцелели без да сме ваксинирани по 2-3 пъти и се явяваме трън в очите на много влиятелни господа, които искат да наложат световна диктатура. Трябва им правителство да я утвърди.
7
13
 
3
 
! Отговори
Изчегъртайте преди 1 месец
Изчегъртайте герб за да тръгне България напред
6
1
 
12
 
! Отговори
До 3 и 5 преди 1 месец
Няма нужда от коментари на ниско образовани работници на автомивка и в селското стопанство.
5
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ГЕРБ са най голямото зло". Мариета Николаева, селскостооански работник, Малага
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния комунистически "експерт"...
3
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всеки друг ще е по добре от Бойко Борисов" Станислав Стоянов, работник в автомивка. Манчестър.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кризите в България са два основни вида. Привнесени от вън - например COVID, мигранти, възможен военен конфликт. И създадени вътре в страната, основно през последната една година и основно от г-н Радев, няколко подгонени олигарси и глутница озверели за власт "демократи".
1
0
 
23
 
! Отговори
Умен анти ГЕРБ преди 1 месец
Ама аз мислих че като не управлява Бойко и всичко ще е супер