ГЕРБ представиха кабинета си, който остава само на хартия

Определиха политическата ситуация като абсурдна
Обновена: 20 авг 2021 09:12 | 20 авг 2021 08:58, Нели Христова
304

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки че ГЕРБ ще върне мандата веднага, след като той бъде връчен от президента Румен Радев, от парламентарната група предстаниха своя проектокабинет.

ГЕРБ първа, след проведените избори за 46-то Народно събрание, заяви, че ще бъде в опозиция. Месец преди съставянето на 46-тото Народно събрание, а дори и година преди това, всички други се обявяваха за алтернатива и опозиция на партия на сатуквото ГЕРБ, както ни определяха. Така председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова откри пресконференцията на парламентарната група.

Още по темата

"От няколко дни наблюдаваме изключително странна ситуация, която можем да кажем, че е гранична или идентична с различни определения и диагнози. Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Бяхме свидетели на едноседмичен цирк, който се разиграваше с липсата на министър председател, номиниране на министри, оттегляне в последния момент.

Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само политическа партия ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава, защото сега се чувства липса на управляващи, а наплив за опозиция. Видно е, че първата и втората политическа партия вече са в опозиция, макар че "Има такъв народ" излъчиха и получиха подкрепа за председател на Народно събрание.

Излъчиха и получиха подкрепа за председатели на най-важните ресорни комисии. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ. Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият в изборите не желаят да управляват, а петите и шестите желаят да получат мандат и да съставят правителство. Считаме, че договорките на тъмно трябва да приключат в българската политика. До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председател на Народното събрание или за отделните комисии. Защото, колкото и да отричат сговор по между си, то е очевидно, че всички останали партии извън ГЕРБ добре са сметнали кои и колко комисии в НС. Стигна се до парадокс, че ГЕРБ, със своите 63 народни представители, беше изравнена с партиите с по 30 и получи само 4 комисии", заяви още тя.

Съставът на проектокабинета бе оповестен от номинирания за министър-председател Даниел Митов.

Вицепремиер - Томислав Дончев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Румен Христов

Вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Министър на правосъдието - Радомир Чолаков

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева

Министър на образованието - Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов

Министър на културата - Любен Дилов-син

Министър на околната среда - Ивелина Василева

Министър на земеделието - Десислава Танева

Министър на транспорта - Росен Желязков

Министър на икономиката - Жечо Станков

Министър на енергетиката - Делян Добрев

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев

Министър на туризма - Деница Николова

След представянето на проектокабинета, Томислав Дончев заяви, че политическата ситуация е абсурдна.

"Да говорим за възможна коалиция между третата, четвъртата и петата политическа сила по никакъв начин не отразява демократичната логика. Има абсолютен дефицит от политическа отговорност от страна на т.нар. партии на промяната", каза той.

По думите му, в доброто старо време политическите сили се състезаваха да спечелят повече подкрепа, а сега се състезават кой най-много да прецака другия.

"Невъзможност да се води диалог има, а това не е само политически проблем. Караме различни групи от българското общество да не могат да водят диалог. Ние поставяме под въпрос фундамент на демокрацията. Затова освен всички политически цели, които сме обявили, за мен основна политическа задача през следващите месеци е да се търси начин за обществен консенсус и възстановяване на политическия диалог", каза още Дончев.

Номинираният за премиер Даниел Митов коментира, че когато се говори за третия мандат, той не вижда кой би могъл да го реализира и затова най-вероятно страната отново отива на избори.

Председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова допълни, че доказателство за задкулисните договорки е разпределението на постоянните комисии в парламента.

"Сега и ДПС лекичко се промъква с председателите на две от най-важните комисии в НС - тази за регионално развитие и тази за икономиката", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
12
 
11
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Томислав Дончев е станал като ''вожда'' си , жалко че не беше такъв !
185
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Герб и ДПС: Кирил Петков е с поставени шпионски мисии от вражеска Канада.1. В Канада от десетилетия липсва корупция.А) Подозирам, че Петков се е опитвал да открадне от България.2. Канада се бори с почти несъществуваща престъпност.Петков е имал мисия да изнесе нелегално Герб в Канада. 3. В Канадската конституция е написано"Всеки гражданин на Канада, има право на стремеж към щастие"Затова канадските власти са вербували човек от държава, която е в челните редици на нещастните нации.
184
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков!!! Това е човека, ако искаме Промяна, а не Подмяна!!!!!!!
183
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харесвам служебното правителство. Това е правителство, което не е избрано срещу 50 лв., кебапчета, заплаха от уволнение, страх от мутрите и т.н.Такова работещо Правителство не сме имали от цели 30 години. Зад тях застават огромен брой хора от народа. Ако се върнат Герб или някои от новите партии, рискуваме младите, образовани, интелигентни хора, да напуснат страната. Рискуваме българите да станат малцинство в собствената си Родина. Карадайъ каза, че всички сме турци.......Помислете и за това!
182
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казва комшийката, искам си времето, когато децата ходеха два пъти на море...Единия път с нас и другия на лагер. Времето когато стояхме с отключени врати. Времето когато селата се изпълваха с деца. Всяко населено място с лекар, линейка и аптека. Профилактични прегледи-задължителни. санаториуми за белодробни болести сред природата-безплатни. С една дума, когато в България се почитаха работливите хора, а не далавераджиите. Когато хората бяхме хора. Това беше, когато Бойко беше още охрана....
181
9
 
5
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 2 години
То е ясно защо не могат да се разберат. Вождистки Партии, които без лидера си са никои. ИТН и ГЕРБ особено, както и ДПС. Затова по-добре Президентска република да има само един Вожд.
180
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокоен съм, че всички крадци и продажници са си чисти българи с изключение на някои с турско-българско гражданство!!!
179
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Томислав Дончев има някакви видими проблеми с психиката. Винаги когато говори, очаквам във всеки един момент да се разплаче.Всички останали стари мдобре познати мутри от Герб, също не успяват да скрият злобата си и на изкривените им физиономии ясно личи, колко е болезнено да се разделиш с власт и много пари.....
178
5
 
6
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
Изброените са за ЦСЗ , минимум за по 40г. !
177
10
 
11
 
! Отговори
Ле-ле , преди 2 години
Някои са направили мазало с предварително написани постове! Бързат да отписват най-голямата партия в България! Борисов никога не е бил " диктатор"! Няма диктатор два пъти да е подавал оставка и хората пак него да избират! А и който плаче над чужд гр*об, знае се ...сам пада в него!
176
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Борисов изтече. Българите мразим комуниста Борисов.... Да, времето му изтече, диктатор или не, политиците са проекция на обществото, те не са паднали от Марс, каквито сме ние - такива и те. В БГ няма още гражданско общество, уви. Но няма да стане така, един да вика мразим, друг - който ме мрази под мен да лази и обратното. Всеки да направи своите компромиси и да продължаваме. А за виновните - има прокуратура, съд, затвор.
175
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен до Илиана преди 2 години
Явно си младо момиче , което нито е преживяло това ,което е описано , нито познава съвременната история. Вярно е , че имаше доста убийства , но те не бяха по времето на ГЕРБ, напротив ГЕРБ разкриха отвличания за откуп и убийсгва, а що си отнася до фалитите на банки , те бяха през миналото хилядолетие когато ГЕРБ не съществуваше.Само до 1997 г. са емигрирали 500000 души , що се отнася до безнаказани убийства фалити, вилнееща мафия- това го имаше но не по времето на ГЕРБ. Гнусните лъжи не вървят!!
174
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО К.ПЕТКОВ
173
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро Петков =министър председател
172
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крил Петков не е българин за да бъде премиер. Той е международен измамник.
171
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИлианаТо мафията сте вие от новите партии, къде откраднахте 2 млрд за два месеца, кога е бил такъв грабеж в историята на България?
170
4
 
19
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Имали случаи, комунистите да дойдат на власт и да не са треснали държавата! Аз помня...Луканова зима, Виденова зима, пирамиди, обири на банки, пладнешка приватизация, инфлация, дългогодишни заробващи енергийни договори, заменки за милиарди...! И същите тези, сега мячат срещу ГЕРБ! На какво разчитат, на слаба памет, или да няма оцелели след техните управления!
169
15
 
6
 
! Отговори
Илиана преди 2 години
Да, ще има много трудности, не може така лесно да се потуши мафията и герб, защото те разполагат с много пари. Това са обаче нашите пари, от нашите данъци. Затова трябва да се борим срещу тях и обезателно трябва да спечелим. Но трябва да се убедим, защото това е най-важното. Искам Борисов, тона Биков, Пеевски, Доган, Костов, Цветанов, Желязков, Божков и т н. Всички ТЕ ДА СА В ЗАТВОРА. Там където им е мястото!!! И така ще стане! Успех, здраве и късмет на всички честни българи!
168
13
 
5
 
! Отговори
Герб на хартия преди 2 години
Всички от герб трябва да ги направят на хартия да си бършат хората дътатА.
167
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки нормално мислещ човек на момента в който резидента пося омразата и токсичните партии които се пишат за промяната се появиха му е ясно, че вървим смело към четвърта национална катастрофа.