ГЕРБ представиха кабинета си, който остава само на хартия

Определиха политическата ситуация като абсурдна
Обновена: 20 авг 2021 09:12 | 20 авг 2021 08:58, Нели Христова
304

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки че ГЕРБ ще върне мандата веднага, след като той бъде връчен от президента Румен Радев, от парламентарната група предстаниха своя проектокабинет.

ГЕРБ първа, след проведените избори за 46-то Народно събрание, заяви, че ще бъде в опозиция. Месец преди съставянето на 46-тото Народно събрание, а дори и година преди това, всички други се обявяваха за алтернатива и опозиция на партия на сатуквото ГЕРБ, както ни определяха. Така председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова откри пресконференцията на парламентарната група.

Още по темата

"От няколко дни наблюдаваме изключително странна ситуация, която можем да кажем, че е гранична или идентична с различни определения и диагнози. Самообявени за алтернативни партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Бяхме свидетели на едноседмичен цирк, който се разиграваше с липсата на министър председател, номиниране на министри, оттегляне в последния момент.

Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само политическа партия ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава, защото сега се чувства липса на управляващи, а наплив за опозиция. Видно е, че първата и втората политическа партия вече са в опозиция, макар че "Има такъв народ" излъчиха и получиха подкрепа за председател на Народно събрание.

Излъчиха и получиха подкрепа за председатели на най-важните ресорни комисии. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ. Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият в изборите не желаят да управляват, а петите и шестите желаят да получат мандат и да съставят правителство. Считаме, че договорките на тъмно трябва да приключат в българската политика. До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председател на Народното събрание или за отделните комисии. Защото, колкото и да отричат сговор по между си, то е очевидно, че всички останали партии извън ГЕРБ добре са сметнали кои и колко комисии в НС. Стигна се до парадокс, че ГЕРБ, със своите 63 народни представители, беше изравнена с партиите с по 30 и получи само 4 комисии", заяви още тя.

Съставът на проектокабинета бе оповестен от номинирания за министър-председател Даниел Митов.

Вицепремиер - Томислав Дончев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи - Румен Христов

Вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева

Министър на финансите - Кирил Ананиев

Министър на правосъдието - Радомир Чолаков

Министър на отбраната - Христо Гаджев

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Александър Иванов

Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева

Министър на образованието - Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов

Министър на културата - Любен Дилов-син

Министър на околната среда - Ивелина Василева

Министър на земеделието - Десислава Танева

Министър на транспорта - Росен Желязков

Министър на икономиката - Жечо Станков

Министър на енергетиката - Делян Добрев

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев

Министър на туризма - Деница Николова

След представянето на проектокабинета, Томислав Дончев заяви, че политическата ситуация е абсурдна.

"Да говорим за възможна коалиция между третата, четвъртата и петата политическа сила по никакъв начин не отразява демократичната логика. Има абсолютен дефицит от политическа отговорност от страна на т.нар. партии на промяната", каза той.

По думите му, в доброто старо време политическите сили се състезаваха да спечелят повече подкрепа, а сега се състезават кой най-много да прецака другия.

"Невъзможност да се води диалог има, а това не е само политически проблем. Караме различни групи от българското общество да не могат да водят диалог. Ние поставяме под въпрос фундамент на демокрацията. Затова освен всички политически цели, които сме обявили, за мен основна политическа задача през следващите месеци е да се търси начин за обществен консенсус и възстановяване на политическия диалог", каза още Дончев.

Номинираният за премиер Даниел Митов коментира, че когато се говори за третия мандат, той не вижда кой би могъл да го реализира и затова най-вероятно страната отново отива на избори.

Председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова допълни, че доказателство за задкулисните договорки е разпределението на постоянните комисии в парламента.

"Сега и ДПС лекичко се промъква с председателите на две от най-важните комисии в НС - тази за регионално развитие и тази за икономиката", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
2
 
4
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
айдук до айдука майно льо
245
3
 
2
 
! Отговори
Дурак Блят преди 2 години
Бля=бля.. до кога ще плащаме на тия нищоправци?
244
3
 
0
 
! Отговори
Карикатура преди 2 години
Може ли 10 разлики между Томислави и Слави?
243
4
 
2
 
! Отговори
АБЕ преди 2 години
Томислав Дончев не мисли ли да си намери работа в тоя живот или тука от народа ще го дундуркаме до 120 годишна възраст? Единствения читав човек в ГЕРБ, ама по-мързелив и от вожда... СМЯХ В ЗАЛАТА ЕЙ!
242
2
 
2
 
! Отговори
...:дядо Еби:... преди 2 години
:D току що прехвърлих снимките в "статията" и видях Деса Тъпoто как се е нагласила - готова е за власт ХАХАХХАХАХАХ ще падна
241
3
 
2
 
! Отговори
:D преди 2 години
Боко е дрЪт мошенник. Браво на него, че още се намират балами, които да му вярват. ЕВАЛАТА БУЦИ!
240
2
 
1
 
! Отговори
Боко Пенсионера преди 2 години
Колко ти е пенсията дядо Буци? КАЖИ БЕ КАРИКАТУРО
239
2
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 2 години
Байдън не харесва Бойко Борисов. Защото е близък с Ердоган. Това е причината и Боко тиквата излезе в пенсия. Всичко ли трябва да ви обяснявам?
238
2
 
4
 
! Отговори
Агент Будала, ДС преди 2 години
Абе, агент Дани Митов подготвен ли е да управлява или Тиквата тепърва ще го подготвя?
237
2
 
2
 
! Отговори
Боко Карикатурата преди 2 години
Идваме да управляваме. Няма по-подготвени от нас. Били сме на уроци в ДС. Хехехе Аз съм БОКО ТИКВАТА - най-простия човек в държавата. Проблем има ли?
236
2
 
4
 
! Отговори
USA преди 2 години
ТИКВАТА ЦАР НА ПРОССТАЦИТЕ !
235
1
 
3
 
! Отговори
БАХТИ ТИКВАТА преди 2 години
Тая карикатура до кога точно ще се подиграва с нас? Че вече започва леко да дразни... БББААААХХХТИ ТЪПАТА КАРИКАТУРА НА ДИКТАТОР
234
1
 
2
 
! Отговори
Работодател на ТИКВА преди 2 години
Тиквата няма да му се доверя да ми гледа и кучето. Тоя некъдърник нищо не е построил в живота си. Къщичка за птиченце не е правил, нито къщичка за кученце. Абсолютен НЕКЪДЪРНИК!
233
1
 
0
 
! Отговори
Грешен съм преди 2 години
В тоя живот съм допускал грешки. Една от тях е, че гласувах за ИТН. Но слава на Бога! Никога не съм гласувал за комунистите от ОПГ ГЕРБ, ОПГ ДПС и ОПГ БСП
232
2
 
5
 
! Отговори
ХАХАХАХАХ преди 2 години
Най-хубавото на тая "новина" е, че боко няма да види власт никога в живота си повече - никой няма да му даде власт. Аз дори не бих му дал власт да ми пази пежото пред блока. Толкова е некъдърен тоя. И това е АБСОЛЮТЕН ФАКТ. БЕЗСПОРЕН ФАКТ. НЕОСПОРИМ!
231
0
 
5
 
! Отговори
Ей Тъпи ГЕРБАЛЮГИ преди 2 години
Любен Дилов трябваше да го направите министър-председатек и смеха щеше да е на 100% гарантиран.
230
1
 
6
 
! Отговори
Леле Мале преди 2 години
Министър на културата - Любен Дилов-син :D Ей тука леко се напиках от смях
229
1
 
4
 
! Отговори
Хахахах преди 2 години
Боко тиквата е събрал простотията на нацията и е готов да ни управлява ПАК - ХАХхахахаххахахахаххах .. ще припадна!
228
1
 
4
 
! Отговори
Карикатура Министър преди 2 години
Махнете го тоя очилаткото, че ако му забия един ще припадне. А томи дончева, само трябва да си сложи едни обеци и ще заприлича на Славена Трифонова. АМАН ОТ ТИЯ ГАДОВЕ! АМАННННН!!
227
2
 
6
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
И кво от това? Герберска простотия!