Кирил Петков освободи директора на Държавната консолидационна компания

ДКК освобождава четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот
Обновена: 20 авг 2021 19:55 | 20 авг 2021 19:51, Анисия Иванова
331
Кирил Петков освободи директора на Държавната консолидационна компания
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Кирил Петков издаде протоколи за освобождаване на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания, съобщиха от министерството.

Решението на министър Петков ще влезе в сила след процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагането му. Приложените Протоколи сами по себе си не изпълняват законовите разпоредби, посочващ още от Министерството на икономиката.

Още по темата

От 20 август Ясен Спасов е с отнет достъп до помещенията и активите на дружеството. Освобождаването на Спасов може да бъде валидно след датата на вписването му в търговския регистър.

Спасов има право да защити правата си по предвидения в закона ред, посочват от министерството.

Ден по-рано министър Петков поиска директорски оставки във ВМЗ - Сопот, както и на изпълнителния директор на ДКК.

От Държавната консолидационна компания съобщиха днес, че ще бъдат освободени четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот. Решението е взето от Съвета на директорите според критерий №6 от Закона за публичните предприятия, а именно „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения“.

Във връзка с решението ДКК открива процедура за четирима нови членове в Съвета на директорите на ВМЗ (един независим и трима представители на държавата).

„В резултат на проверка, назначена от ДКК ЕАД и препоръки от принципала ни министър Кирил Петков, установихме, че членове на Съвета на директорите на ВМЗ системно не изпълняват служебните си задължения. Липсва доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Открихме създадено напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността на ВМЗ“, коментира Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК.

Припомняме, че в своя публична позиция от 19 август ДКК пояснява:

„В писмо от 18 август 2021 г. ДКК ЕАД запозна министър Петков в подробности с казуса във ВМЗ, като поиска неговата подкрепа за разрешаването му. Ръководството на ДКК ЕАД е уверено, че със съвместни усилия и в резултат на предприетите вече мерки ще бъде постигнато благоприятно развитие според насоките на принципала“.

Съгласно законовите разпоредби освобождаването на членове от настоящия Съвет на директорите на ВМЗ ще влезе в сила в момента на вписване на новоизбраните в търговския регистър, като дотогава сегашното ръководство продължава да управлява и носи отговорност за дружеството, със съдействието на ДКК ЕАД и с препоръките на министъра на икономиката като негов принципал.

Ръководството на ДКК ЕАД подчертава, че независимо от консултациите с министъра на икономиката в качеството му принципал на холдинга, решението за освобождаване на членове на Съвета на директорите на ВМЗ е взето изцяло на базата на резултатите от направените проверки и в изпълнение на Закона за публичните предприятия. Оценката на независимия Съвет на директорите на ДКК ЕАД за работата на досегашното ръководство на ВМЗ е обективна, като министър Кирил Петков не е оказал политически натиск върху решението на ДКК ЕАД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който се е хванал с Радев, е оут след няколко месеца. Първо го отнесе Корнелия. После Христо Иванов, който ще бъде изместен от канадеца. Но и канадеца го чака същата съдба, след като бъде употребен. Радев е като радиацията. Убива бавно.
272
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо е нелегитимен..не можеш от другите да искаш да спазват закона.а ти да него спазваш. аз гласувах за ДСБ .но сега няма.
271
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясен Спасов естествено не се връзва на Киро Нищожното и не си дава ключовете от касата. Явно касата е голямата цел на Киро Харварда. Спасов знае, че ако си издаде ключовете от сейфа, после ще има да обяснява защо касата е ошушкана.
270
3
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 години
За някои бетонови кратуни най- якото е банкянското гражданство и симеоновското килийно училище. Но по това, кой вИе, става ясна работата. Аз, като един обикновен служител, защо съм доволен, а?
269
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е пич.Затова искат да го затрият
268
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
291 Много си заблуден. Петков е само един изпълнител на командите от Москва, през Радев. Скоро, ще си плати за това.
267
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ДКК
266
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
299 Киро не е никакъв инспектор, а най-обикновен тарикат учил в чужбина, защото родителите му са емигрирали преди 30 години. Върти бизнес и в България от 15 години, неуморно търси всяко нещо, което ще му донесе лесна печалба. Не подбира средства за това.
265
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хипер активните са само аутистите и добре платените продажници. До последно, той ще изпълнява командите на Радев и Решетников.
264
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инспектор Катани срещу La Piovra. Намери се един който се изправи срещу Октопода
263
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После ще трябва да им плащаме и обезщетения заради незаконните уволнения с нищожни заповеди от Киро Нищожния.
262
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Герберски тролНякой излезе от пещерата или из под моста. :) Защо си сърдит братко, да не ти отрязаха партийните помощи?
261
1
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До 284. Ти кой си бе? Хитлер ли си? Ей такива зомбирани безмозъчни твари като теб дойдоха на власт на 9.9.1944 и избиха цвета на нацията. ***.
260
2
 
11
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Този канадски кон не спря с уволненията. Ама така е, като не може да се оправи и върши само глу.пости си намира оправдание в другите.
259
1
 
6
 
! Отговори
Герберски трол преди 2 години
До 295. Хе-хе, пълно ли е? И как така? Ами нали вие уж сте повече, нали с вас е едва ли не целият народ, съберете се вие повече от нас и ни надпишете. А ние няма да спрем и ще ви скъсаме г.за от критики некадърници смотани.
258
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В коментарите на този сайт е пълно с гербаджийска ***. Младежките недоносчета на посредствена крадлива партия. :)
257
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ки876рил Петков е далавераджия.
256
14
 
4
 
! Отговори
БРАВО преди 2 години
г-н Петков,много ще плюят и ще ги боли тези от герб но те наистина май не могат и да си представят какво иска народа за тях.това са хора с променена психика,деградирали ,самозабравили се и т.н.-ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЛОЖЕНИ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО
255
6
 
15
 
! Отговори
Тоя преди 2 години
Май вече се изживява като цар-освободител !
254
8
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Тоя пергишин как ще се откаже от канадско гражданство - нали трябва да си спсява кожата като го разкарат ? Ееееех, Гешев, отсега го оковавай тоя далаверко, ще духне много скоро !