Правителството с третия мандат - само на теория, вървим към нови избори

Служебните министри да останат като редовно било трудно постижимо
Обновена: 22 авг 2021 12:20 | 22 авг 2021 12:05, Камелия Цветанова
63
Правителството с третия мандат - само на теория, вървим към нови избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Възможността за правителство с третия мандат е по-скоро теоретична. Би могло да стане практически при две възможности - "Има такъв народ" да преразгледа досегашната си позиция, за което няма симптоми. втората е - да се постигне избиране на правителство чрез въздействие върху кворума, но това е слаб политически вариант. След всичко, което се случи през последните седмици, много по-голяма е вероятността да се отиде на нови избори". Това коментира пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие при президента.
По думите му въпросът е не просто на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, а дали останалите ще се споразумеят за някакво практическо действие с изгледи за успех, защото иначе жестът ще е със символно значение.

"Бих посъветвал президента Румен Радев да проведе още веднъж разговори с потенциалните участници в един възможен кабинет преди да връчи мандата", каза проф. Маринов.

Още по темата

Според председателя на Съвета за стратегическо развитие при президента идеята за издигането на служебния кабинет като редовно правителство е хипотетично добра, но трудно осъществима.

Проф. Маринов подчерта, че въпросът с канадското гражданство на министър Кирил Петков трябва да бъде решен от Конституционния съд, но добави, че в казуса има и политическа страна.

"Този казус се повдигна с определени цели, които е ясно, че не са дружелюбни към служебното правителство и най-вече към президента. Картината е ясна. що се отнася до подкрепата към министър Петков и към служебния кабинет, тя се обуславя от начина, по който си вършат работата", каза той.

Маринов определи като странно раздвояване поведението на "Има такъв народ" - да обявят подкрепа за втори мандат на Румен Радев и в същото време да атакуват министри от назначения от него служебен кабинет.

"Няма никаква политическа логика в това", призна той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ГЕРБправителствоИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
3 преди 2 години
До Малко за политикада изчака парламента с изборите, та да може да се налапат "новите" другари. А пък народът, демек нас, кучета ни яли.. Важно е да се разпределят порциите.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Аз по принцип планирам избори по Коледа и Нова година, след това за Гергьовден 2022 и по 09.септември.2022 г.
41
3
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Служебното правителство има всички права на редовно такова. Единственото му ограничение е че (по правило) няма работещ парламент, за да приема нужните закони. А сега имаме и едното и другото. Защо да се бърза със завъртането на парламентарната рулетка? В конституцията не е предвиден срок, в който получилата третият мандат парламентарна група трябва да го върне. Така че време има. Има 40 законопроекта, които чакат разглеждане в НС. По-добре да приемат поне по-спешните от тях, та тогава на избори
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румбата Радев създаде целият хаос в държавата!Най-некомпетентният и нахален човечец в бг политиката от 30 години!Способен на всичко за пари и власт!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И причината за това е ДА България, защото най-важното затях е да има коалиция, за да имат постове и да си вземат Буджака - това се оказа най-великият проблем на българите.Това са хора с псевдонародни намерения.
38
3
 
6
 
! Отговори
no one преди 2 години
Вероятността за подобен кабинет е малка, но е от полза за Румен Радев да се проточи възможно най-дълго обсъждането на такъв, преди да бъдат насрочени нови избори.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макиавели си е описал как се управлява една държава. Махането на Борисов 3 не е чудо невиждано. Идването на Борисов 4 ще нормализира нещата с кражбите за милиарди и незаконните уволнения. Уви, за импотентното фиаско на изправи дъба итн ще трябва да платим всички.
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старото се уволнява, зайци герберунгелли реват Славчо Трифонов изгрява и след него милионите вървят
35
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгарят,който излъга толкова балъци,сега да плати излишните избори от собствения си джоб.Да вади парите от офшорките,да продава мижавата негледана телевизийка и да дава пари за изборите.Да гласуват за теб,да спечелиш избори и да не искаш да управляваш,го няма никъде.Ама от сел.яндури толкова.
34
4
 
19
 
! Отговори
Третия мандат-на ВИС преди 2 години
Явочника Александър Маринов - е разработил варианта..... Радев-изпълнява.....
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разбрахте ли народе какви политици ТИКВЕНИЦИ имаме никой не го е еня за нас обикновените хора пенсионерите живеят в крайна бедност тези които работят 80 процента също но тези въздухари си гледат техният келепир така че всичко зависи от нас ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ или отново ще сме стадо или да се опълчим и да поставим ново начало
32
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта съсипа тая държава. Още 100 милиона за избори до кога бе фигурант безполезен?
31
3
 
22
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Троляци про-Сти. Борисов никога не е имал имунитет и като Мин.председател и сега.Като ви гледам колко сте Пр-Ости и зли се радвам,че не съм като вас
30
1
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
До 36 Ти как си с главата бе?Някой нерв май не работи както трябва а?
29
2
 
15
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен Не ти, а "суверенът" ще го върне на власт след като тези некадърници и пишман политици се "*т до ушите.
28
4
 
29
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Като гледам кой му е баш съветник на пРезидента, някой си измислен професор, бивш некадърен кадър на БСП, ми е ясно защо въпросният фалшив пРезидент твори глупост след глупост.
27
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Играта е ясна-да върнем ББ на власт. Платил е да се затъжим за него и да го върнем. Има ли съмнение за кого работи Славуца? Като минат няколко измислени идеиза правителства, хората пак ще пожелаят ББ, като познат вариант. Чисто и просто. Познатото зло.
26
5
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
До 34. Ха-ха-ха, и какво общо има твоят коментар с новината бе, олигоффрен? Или без значение, ние да си плюем по презумция. Тц. тц, кой ви ражда такива иддиоти?
25
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
крадливи гербераски калинки сър!
24
7
 
47
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Партиите на протеста да се прекръстят на Партиите на Неможещите. Два парламента загробиха щото едно правителство не могат да сглобят. Некадърници, Сър!