Гешев внесе в иск в КС срещу НС, разширявал се контрола му

Той иска чл.24 и на част от чл. 86 да бъдат обявени за противоконституционни
23 авг 2021 16:00, Нели Христова
179
Гешев внесе в иск в КС срещу НС, разширявал се контрола му
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор внесе в Конституционния съд на Република България искане за обявяване на противоконституционност на чл.24 и на част от чл. 86, ал.1 и ал.4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). В искането се сочи, че те противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт, съобщиха от прокуратурата.

Съгласно чл. 24 от ПОДНС „най-малко веднъж на всеки три месеца“ в Комисията по конституционни и правни въпроси на НС се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Това задължение е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища, което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата.

Компетентността на Народното събрание по отношение на съдебната власт, в частност на прокуратурата, е точно определена в чл.84, т.16 от КРБ и е ограничена до изслушване и приемане на годишния доклад на главния прокурор и на други обобщени и аналитични доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика, което допринася и за постигане на публичност и прозрачност в работата на прокуратурата.

В решение № 6 от 6 юни 2017 г. по к.д. №15/2016 г. Конституционният съд е посочил, че: „Основният закон ясно е установил пределите на сдържащите действия на законодателя по отношение на прокуратурата като част от съдебната власт - до годишните доклади, както и други доклади, които са с предмет, съобразен с изискването всяка власт да остане в границите на осъществявана от нея конституционно възложена власт“.

В искането на главния прокурор до КС се посочва, че разпоредбата на чл.24 от Правилника за организацията и дейността на НС недопустимо „разширява“ конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт, нарушава баланса между властите в противоречие с чл.8 и чл.117, ал.2 от КРБ и излиза извън системата на контрол и възпиране на отделните власти.

Другата разпоредба – на чл. 86, ал.4 и ал.1 от ПОДНС в частта относно отправянето на препоръки и отчет за изпълнението на препоръките към прокуратурата също „разширява“ и допълва по недопустим начин разпоредбата на чл.84, т.16 и на чл.117, ал.2 от Конституцията.

В решение на КС №5 от 17 май 1995 г. се посочва, че с оглед разделението на властите по смисъла на чл.8 от Конституцията, от кръга на лицата, по отношение на които Народното събрание или съответната комисия могат да задължат длъжностно лице да се яви и да отговори на поставени въпроси, следва да отпаднат: президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати. Съгласно Конституцията съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.

Приравняването на орган на съдебната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под пряк парламентарен контрол, е недопустимо нарушаване на баланса между властите и противоконституционно навлизане на законодателната власт в правомощия, дадени от Конституцията на органи на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да внася и да не внася, скоро няма да е главен.
154
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
каскетов,оперативките всяка сряда ,при бойко,по кой член на Конституцията бяха,нали уж си не зависим,а бойко ти държи каишката.
153
5
 
2
 
! Отговори
Констатация преди 2 години
Гешев е човек на място, за разлика от противниците си !
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА ГЕШЕВ! НАЙ РАЗУМНОТО РЕШЕНИЕ!!!
151
3
 
9
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
ТОЗИ ЧОВЕК Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!-:(((( КАК КЛЕПА НЕ ЗНАМ???
150
8
 
4
 
! Отговори
Гешевист преди 2 години
Г-н Гешев НИКОГА не е пледирал с дипломи, завършени западни университети - като ония дето НЕ са стъпвали там, но имат "оригинални" дипломи, не е твърдял, че владее поне 5-6 езика, подобно оня отцепник от Атака, Слави Бинев, който категорично и свирепо заявяваше, че ВЛАДЕЕ флуентли английски и френски, но го чухме как ги говори, сякаш са езикови братя с нашиьо пРезидент и т.н. България е държава на политическо нон-стоп шоу, и ако не е малко смешно, щеше да е много тъжно.
149
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво е направил, иска по-бързо да му духнат под опашката.
148
7
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ ще го атакува преди 2 години
абе компири,може да е дефектен,нахален и отвратителен, но поне има смелостта останал сам след дегербализацията на администрацията да се изправи и защитатва. Днес всеки смел човек е нужен.Всеки обигран човек е необходим,защото такива хора могат да се изправят и с държанието си да засенчат и найтлъстотоипростопрасе,да кажат логиката си и да действат в интерес на Държавата.Щом не е издал заповед за арестуване на Асансер Асансеров и Бъдьо Бьдрисеф,значи са му пределно ясни и лесни.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 165Гешефта не го мисли, освен Рашков ако не активира скритите килъри......хахахахаха :)) Рашков може да е психолог и учител на агентите от ДС, обаче мафията превзе отдавна държавата, досега освен да отстрани големите босове, друго не е направил, нали СИК превзе властта :)))
146
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка Гешев, не те искаме.
145
4
 
9
 
! Отговори
noname преди 2 години
хахааа Каскета няма юридическо образувание, но дава акъл на КС. Нагла гербаджииска калинка.
144
12
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Като Главен прокурор на Република България, Гешев се държа изключително благородно, говори спокойно, разнищи цялата несъстоятелност за "привикването му", позовавайки се на българското законодателство, като се изгаври с "нео-лидерите", че НЕ познават законите на собствената си страна. Последните го гледаха като напикани мушкати. НИКЪДЕ не успяха да му противоречат или изобличат в непознаване на законодателството. Случаят заприлича, като привикването на Баце от слугите на Бай Рашко - пияндето.
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 162Нали са партия двамата, какво е това "хей българи"....хахахахаха :))
142
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помнещ 158 Гешев много ясно, точно и безкомпромисно стъпва върху законодателната уредба приета на базата на Българската конституция и ВСИЧКИ решения на предишните законодатели, като едновременно се гаври с тях за невероятните пропуски и противоречия. Ако не ви харесват мненията му в този вестник, вижте какво пише и из евронюз агенциите за този Bulgaristan казус
141
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една чалга песен от 90-те, която си важи и до днес -"За кокошка нема прошка, за милиони нема закони"......хахахахаха :))) Вервайте, нема лошо :)
140
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-малката полза от Гешича е че поне ни ограмотява, как завършил милиционерското може да завърти на лявото си кутре цялата система. Е, и защо СУ-тите като ги приемат в СУ не им проверяват кой калибър са им кутретата. И така яко върти че се явява повече от недосегаем. Абе неуки пубери- най малкото в милиционерското обучават в поведение на държавност. кво ме е ня за ПиЕйДутите какви дасеритациее саизакали кво с клозетна стенопис ли бе. Видиш ли Гешич, глей кво му се е навило на кутрето. точка.
139
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гелев ще върне смъе титв при съди и узорпаториитее. .. Превратядийййтиии. . Ша водитииииииии
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй... Колко се надявах Гешев да влезе там и да излезе със 240 душата на верига и към затвора, ама де тоз късмет, батка.
137
8
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 152 --- ГЕРБ не са във властта. Не виждам Гешев с какво пречи. Той заема синекурна длъжност и нито може да ви оправи бюджета, нито - дишането, но както се очертават нещата, вместо дишане ще останете само на фотосинтеза. Явно няма да го разберете, но скоро ще го почувствате. Сюрпризите вече започнаха да тропат на вратите и парите ви. Ще се събудите, когато манджата стане тройно отгоре. Тогава кой ще попържате и срещу кого ще се борите - срещу СЕБЕ си ? Loool
136
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При бай Ставри кой е ходил въобще, че нещо не се сещам.....хахахаха:)) Все пак простолюдието требва да помечтае....хахахаха :)))))