Кацаров увери, че ваксини няма да бъдат унищожавани

Те ще бъдат дарявани или препродавани
24 авг 2021 19:23, Нели Христова
46
Кацаров увери, че ваксини няма да бъдат унищожавани
Снимка: БГНЕС

"Не може да се преразгледа споразумението за закупуване на ваксини. Те трябва да бъдат платени. Ако не могат да бъдат усвоени, ще бъдат дарявани или препродавани, за да не бъдат унищожавани".

Това увери служебният здравен министър Стойчо Кацаров на заседанието на парламентарната здравна комисия, която днес разгледа бюджетите за здравеопазване.

Сумата, с която се предлага да се увеличи бюджетът на Министерството на здравеопазването е в размер на 200 млн. лв. От тях за закупуване на още ваксини са предвидени 46 млн. лв., за допълнителни възнаграждения на медиците - 113, 945 млн. лв., за поставяне на ваксини на здравнонеосигурени лица - 5 млн. лв. и за лекарства за лечение на ковид и резерв на медикаменти - 12 млн. лв. Той бе приет от комисията с 13 гласа "за", а 5-има се въздържаха.

Не е нормално да сме презадоволени от ваксини и да се ангажираме за закупуване на още ваксини. Знаем трудностите по ваксинацията, но дали това решение не може да бъде преразгледано, запита Георги Михайлов от БСП.

Ваксините трябва да бъдат платени, настоя Кацаров.

"Планираните количества за "Ремдесивир" трябва да са достатъчни до края на договора, който изтича през октомври. Първоначалните ни разчети, че ще стигнат до края на септември се измениха предвид новата вълна и се наложи да се вземат допълнителни количества", коментира още той. Кацаров обясни, че предварително в ревзерв ще бъдат осигурени лекарства, които не са достигали за лечението на болни. Те били с много дълъг срок и нямало притеснения, че ще им изтече срокът.

"Бяха направени корекции в методиката за плащане на допълнителните 1000 лв. на текстове, които бяха тълкувани двусмислено. Променена е методиката по отношение на Спешната помощ и считам, че там няма проблем. В момента се плащат средствата за юни, ще се платят и тези за юли. Там забавянето не е заради липсата на средства, а по отношение на двумсмислените текстове", продължи той. Кацаров увери, че в момента се оценяват предложенията на болниците за строително-ремонтни дейности и за закупуване на апаратура. Крайният срок за изпълнение на тази програма бил 31 октомври.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Килер преди 2 години
Все повече ми харесва този министър - направо ще занули шансовете за преизбиране на Зеления чорап. Глейте само какъв covid-пик и локдаун ще ни сътвори този антиваксър!
37
0
 
2
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Тях ли прибира в джобчето си ?
36
0
 
2
 
! Отговори
Рени преди 2 години
Струва ми се, че има огромна конкуренция между министрите от служебния кабинет на Радев, на тема: кой е по-нагъл, по-крадлив, неподходящ и не квалифициран за поста, на който е назначен. Един с двойно гражданство, друг обвиняем за кражба, трети измамил НАП за 1.500 000 лв., друг с отнети прав, друг агент на ДС и злобен сталинист, а останалите са крадливи некадърници крадливи... Оня с отнетите права, кацаров, никога не е бил лекар, работел е за НПО-та и е лобирал за частни болници, и продължава.
35
0
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
После някой в затвора, че не е направил необходимото за да запази живота и здравето на хората. Което му е било в задълженията
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дарявам графен и алуминий във вид на ваксина разредена със разни гмо вируси на някой ваксър който държи да се ваксинира. Дарявам му и двете си безплатни дози и желая на всички ваксъри крепко здраве.
33
4
 
10
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Значи,ще ги бият въпреки,че е с изтекъл срок на годност.Всичкото ковид истерия,издиша.Палячовци.
32
0
 
1
 
! Отговори
FYI преди 2 години
Ако всички информирани бяха образовани, тук щеше да бъде пълно с доктори на науката.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поставяне на ваксини на здравнонеосигурени лица - 5 млн. лв. // По 10 лв на доза - 2500000 неосигурени.
30
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Най-нещастният министър! Каква ваксинационна кампания проведе този, освен че бил дал ..."предписания"! По-некадърно и по-невзрачно недоразумение не се сещам! На да обезглави болниците, които понесоха удара от пандемията го бива! Вреден почти толкова, колкото и Зеленият чорап, който го е назначил!
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете една ваксинка за грип, после ми говорете за медийния вирус :)) Сигурен съм, че след 1-2 г. на всички ще им писне от тази глупост, такова недоразумение в човешката история не е имало :)
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, за кого ще купувате още ваксини и защо трошите парите на данткоплатците за нещо, което те не искат ? Или пак ще даряваме следващите преди да изтекат... ? Безплатни ама друг път. Платени от бюджета, което е парите на хората. Лъжци долни.
27
1
 
8
 
! Отговори
Обективно до 14 преди 2 години
Реално първата РНК ваксина е разработена от унгарката Каталина Карико доктор по биология в началото на 90, но е било отхвърлено от фармацевтичната компания МЕРК. Информирай се преди да пишеш съчинения . Карико е една от създателите на ваксината за ковид на " Модерна". Аман от малообразовани парвенюта.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да подариш на някого компот от отровни химикали и наночастици е все едно да му подариш черна роза от името на мафията.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ненужна стока ще бъдат препродавани.....хихихихихи :)) Все пак има овци за стригане, все ще пробутат нещо....хахаха :)))
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров ни увери, че отровите, които са купили на своя глава, без допитване на населението няма да бъдат унищожени. Ами да бяхте купили 5 млн дози арсеник. Резултата е същия.
23
3
 
8
 
! Отговори
да изхвърлим преди 2 години
кацаров де, на бунищетоооооооо
22
3
 
11
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
До Запозната......... На черно щяла да търси ваксина , смях - ама госпожоууу *** си вземи във всеки уличен кош има ваксини. Хората не ги искат , тия се чудят какво да ги правят тя щяла на черно да търси , че и на детето щяла да сложи... бааааа...х мааа.муу.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези 5 мен. лв. за здравно неосигурени лица? Ваксините нали са безплатни за всички?! Или нещо пак се обърках?
20
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
А трябва!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малоун е просто едно вкиснало старче зашото не се вреди на много места и ръзи дезинформация навсякъде.