Разруха и хаос: Поискахме изчегъртване и отиваме на трети избори

Партиите на протеста ще загубят най-много, посочи Харалан Александров
24 авг 2021 11:10, Анисия Иванова
278

Социолози прогнозират едва 1% шанс за съставяне на кабинет с третия мандат и отбелязват, че "Има такъв народ" губи подкрепа. Защо партиите не намират общ език?

"По всичко личи, че отиваме на трети избори. Интересното е, че всички ще загубят от трети избори, особено т.нар. партии на протеста и промяната. Парадоксът е в това, че те не могат да се преборят със себе си. Може разрушителните тенденции в сферата на политиката да доведат до сериозни разрушения в другите сфери", посочи социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

По думите му политиците не са лоши хора, които следват само собствените си страсти. Поканени били да изпълнят определена задача и да свършат някаква работа.

"Бяха извикани на власт, за да махнат лошите, нали така? Задачата им беше да изчегъртват, да изриват. Кирил Петков каза: Много успях да изрина за тези няколко седмици. Когато искаш да разрушиш нещо, ти наемаш булдозер. Той не може да ти построи нещо. Трябва друг тип лидерство и организация. Ние поискахме да имаме хора, които ще изчегъртват и наказват", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че е много важно дали разрушителната тенденция продължава да доминира в обществото или е започнал да се връща здравият разум, което означавало хората да понесат несъвършенството на живота и управлението.

"В такава ситуация най-добре е да си опозиция. Борисов в началото каза: Искаме да избягаме на хиляди километри. Сигурно е, че ГЕРБ няма да загуби. Бяха много атакувани и тормозени, но удържаха. Все повече хора започват плахо да си припомнят времената, в които постоянно се режеха ленти. В момента се случва хаос и разруха", каза още социалният антрополог.

На мнение е, че БСП започва да си връща част от подкрепата, а поведението на Нинова започва да се възприема като конструктивно.

"Не защото Корнелия се държи много по-различно, а защото другите успяха да отидат отвъд нея. Дотам стигна радикализацията. Сигурно е, че постепенно ще се направи опит деструктивните тенденции да бъдат овладени", изтъкна Александров.

Той вижда сделка с дявола от страна на "партиите на промяната", за да преборят "партиите на статуквото". Александров визира "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Оказа се, че тези политици са драматично неподготвени. Влязохме в процес на промяна с много нисък капацитет. Те не знаят елементарни неща за начина, по който функционира човешкият ум. Вървим с бърза скорост към депресия. Много важен въпрос е защо с такава радост се втурваме да мразим", подчерта социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
2
 
0
 
! Отговори
112 преди 2 години
Всичко върви по план от 1944 до днес. На простите не трябва да имат пари, защото те не знаеха, когато ги имаха, какво да правят с тях. Когато долара стана 3000 лева, тогава простите отидоха и ги обмениха и загубиха спестяванията на родителите , докато дс, 3000 обратно в български лева и спечелиха и днес са заможни и не им пука за простите и бедните. Много сте учени, оправете ми написаното. Простият е *** и не може да се изразява, като вас. Богат, беден. Бой за титанхихи
194
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много говирещи малко работи, от там идват проблемите. Защо Господин Борисов, не направи промяната, реформите, а сега виждаме хаоса. От герб обратно при нинова, мая. Чакат хлебец, земя и др кво могат да измъкнат, както го сториха при 12 г управкение на церб дпс бсп. Карадайъ да каже за себе си, за парите си, за имотите си, а не да се хващате герб и дос и отчасти бсп кво бил казал Радев. Устата на хората не са чъвал да ги затворите, а и дума, дупка не прави. Mladostta s pari ne se kupuva.genozid
193
14
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Хараланчо винаги е бил в услуга на ГЕРБ. Едва ли някой го възприема насериозно.
192
18
 
9
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
До КрасИ де го видя този фалит на държавата. Стига сте повтаряли словесните буламачи на Бочко. То нали, като не е той на власт и ще се счупи държавата - еми не се счупи.И без петел ще изгрее слънцето, нали така беше.
191
8
 
28
 
! Отговори
Крас преди 2 години
ИТН,ДБ и ИБГН като направят збор за правителство означава фалит на държавата.Тия знаят само как да харчат и не разбират от строеж и на кучешка колиба.Чака ни мор! И Борисов ще Ви се види като сън в лятна нощ но и той ще се откаже щото от разрушеното няма стане нещо! Мислете с главите си и избирайте българи!
190
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РР и протестърите доведоха страната до политически и кономически хаос!Честито!
189
19
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Така като му гледате маз ните бузки и с винските очички, дали е безплатен? Каква друга работа може да върши, освен да лала за ГЕРБ?
188
20
 
8
 
! Отговори
преминаващ преди 2 години
Не се напрягайте излишно. Харалан е доказан фен на ББ. Не знам дали е безплатен. И разбира се убеждава хората, че сега има хаос и разруха, а когато ББ е режел лентички - ред и съзидание. Тъй като Харалан едва ли е толкова глупав, че да вярва на това, значи просто манипулира аудиторията, която подценява и прави на глупава.
187
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Кажете си де, не се срамувайте? Това ли има предвид Хараланпи под "несъвършенствата на живота и управлението", които трябва да приемем? М?
186
11
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
ГЕРБ ли са изпечените крадци, с които трябва да се примиря да ме управляват?
185
23
 
6
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Добре де герберасти, как не ви умръзна!? Първо комунистите ви беха виновни, че не можете не знаете да направите кабинет! После слави ви беше виновен, че не можете и не знаете да направите кабинет! Сега пак се върнахте на комунистите, че те ви били виновни!? Че вие не виждате ли, че БСП умре!? Ама на умрело куче нож почнахте да вадите! Ами вземете една джипка, по почин на вашия баштица и се разходете малко из БГ да видие кое как! Че то само така като някое калинка да ми хуртувате ЛЪЖИ,ми не става
184
11
 
12
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
И преди да приключа с тази тема, нека всеки антиГЕРБерист да застане срещу огледалото и да си избере една от двете възможности: да го водят успешни крадци или новоизлюпени гладници, жадни за власт и пари, при положение, че НЯМА трета алтернатива. Весели бъднини и размишления!
183
6
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Между другото, Хараланпи изобщо не говори за разруха, даже в нсчалото спомена, че нещата в държавата вървят сравнително добре.
182
6
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
ИТН не е протестна партия. Това е партия-шут, пусната, за да създаде суматоха, да обърне шахматната дъска и да провали партията. ИТН го играе "интервенция" - влиза в подходящия момент и създава суматоха, в която поръчителят на "интервенцията" да си свърши работата. ИТН практически върши работа на ГЕРБ, като се представи за партия на протеста и провали коалицията, която се сформираше срещу ГЕФБ.
181
6
 
14
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Предпочитам да ме управляват, тарикати и крадци от висока категория, отколкото безмозъчни твари, улични глашатаи и разни яйцехвъргачи. При първия случай, каквото и да стане - все ще имам пари, а като имам пари ще имам ВСИЧКО. Вторият случай е кошмар! Ще се радвам, че съм свалил крадците, но ще бъда беден, безработен, ще имам удоволствието да ги пцовам из разни чатарници и НИЩО друго. Хора, събудете се и освободете от тази нео ***. Чакат ви бъднини с градоносни облаци.
180
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно,защо ли на българина му се мрази!?Манипулиран,употребяван,експлоатиран, подмамван,дефиниран от подобни школовани антрополози.
179
2
 
19
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
КИРО-КАНАДЕЦО ШЕ ПРАВИ НОВА ПАРТИЯ.ОБЕЩАЛ Е НА КОРНИ ДА ВЪСТАНОВИ ИМЕТО НА БКП ВЪВ:-БЪЛГАРСКА..-КАНАДСКА...-ПАРТИЯ....ЗА ДА СЕ ВКЛЮЧИ И СТОЛЕТНИЦАТА В НЕЯ..!
178
5
 
23
 
! Отговори
На ви сега преди 2 години
Размахани юмруци,чегърта не,кофчези,домати и др!Какво променихте?Не разбрахте,че на *** Д....то все е отзад и е чер вено!Фигуранто ротфронтовец да отива на границата,а не да прави нови генерали!
177
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ньямаше как да бъдат оставени калинките да крадат, някой от джип да води държавата също не е опция. Къщи за тъщи, тераси, суджуци и всякакви подобни не можеше да продължат.
176
5
 
13
 
! Отговори
Чудно преди 2 години
защо Харлан се чуди. Трябва да е запознат с българската народопсихология - Не ме е яд дека я съм зле - яд ме е че Вуте е добре и т.н. Общо взето за масовия българин може да се разчита на алчността и завистта му. От там насетне манипулациите са лесни - и умни и прости се ловят на лотарията с чагъртане на Божков и изборите обещаващи изчегъртване.