Разруха и хаос: Поискахме изчегъртване и отиваме на трети избори

Партиите на протеста ще загубят най-много, посочи Харалан Александров
24 авг 2021 11:10, Анисия Иванова
278

Социолози прогнозират едва 1% шанс за съставяне на кабинет с третия мандат и отбелязват, че "Има такъв народ" губи подкрепа. Защо партиите не намират общ език?

"По всичко личи, че отиваме на трети избори. Интересното е, че всички ще загубят от трети избори, особено т.нар. партии на протеста и промяната. Парадоксът е в това, че те не могат да се преборят със себе си. Може разрушителните тенденции в сферата на политиката да доведат до сериозни разрушения в другите сфери", посочи социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

По думите му политиците не са лоши хора, които следват само собствените си страсти. Поканени били да изпълнят определена задача и да свършат някаква работа.

"Бяха извикани на власт, за да махнат лошите, нали така? Задачата им беше да изчегъртват, да изриват. Кирил Петков каза: Много успях да изрина за тези няколко седмици. Когато искаш да разрушиш нещо, ти наемаш булдозер. Той не може да ти построи нещо. Трябва друг тип лидерство и организация. Ние поискахме да имаме хора, които ще изчегъртват и наказват", обясни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че е много важно дали разрушителната тенденция продължава да доминира в обществото или е започнал да се връща здравият разум, което означавало хората да понесат несъвършенството на живота и управлението.

"В такава ситуация най-добре е да си опозиция. Борисов в началото каза: Искаме да избягаме на хиляди километри. Сигурно е, че ГЕРБ няма да загуби. Бяха много атакувани и тормозени, но удържаха. Все повече хора започват плахо да си припомнят времената, в които постоянно се режеха ленти. В момента се случва хаос и разруха", каза още социалният антрополог.

На мнение е, че БСП започва да си връща част от подкрепата, а поведението на Нинова започва да се възприема като конструктивно.

"Не защото Корнелия се държи много по-различно, а защото другите успяха да отидат отвъд нея. Дотам стигна радикализацията. Сигурно е, че постепенно ще се направи опит деструктивните тенденции да бъдат овладени", изтъкна Александров.

Той вижда сделка с дявола от страна на "партиите на промяната", за да преборят "партиите на статуквото". Александров визира "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Оказа се, че тези политици са драматично неподготвени. Влязохме в процес на промяна с много нисък капацитет. Те не знаят елементарни неща за начина, по който функционира човешкият ум. Вървим с бърза скорост към депресия. Много важен въпрос е защо с такава радост се втурваме да мразим", подчерта социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
14
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Тогава комунистите излизаха със същите лафове срещу седесарите - брадати били, Филип Димитров бил прекалено учтив (значи е гей!), както сега срещу протестърите. Комунизмът и милицонерите винаги играят на тънката струна на про стащината. Комунистът-ченге ще го познаете по това, че чувство за хумор НЕМА, а се смее единствено на закачки за от кръста надолу. Обърнете внимание на хумора на Путин - типичен представител. От същата кал са сглобени Боко и Гешев.
174
7
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами нормално е, тези дошли от улицата на вълната на един метеж за да изчегъртват европейското развитие на България през последните 12 години, сами се се изчагъртаха в своята несъстоятелност ... рептилите от прехода захвърлени на бунището на българската история изпълзяха по юмрука на един Кремълски парашутист, поради старческата деменция на червените бабички и липсата на каквато и да е историческа памет на техните отрочета възпитани и култивирани с Чалга-халтурата на Учиндолският месия ... !!!
173
8
 
22
 
! Отговори
Горд Гербер преди 2 години
Мачкай мишоците Бойко!
172
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на фигуранта радев
171
8
 
1
 
! Отговори
библейски урок преди 2 години
Хасане/Харалане/...попитай за това Кайн....защо ей така....отникъде взе та уби брат си Авел? Нищо не се е променило!
170
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
България фалира при Луканов, преди СДС. СДС беше на власт само 6 месеца и после НС им гласува вот на недоверие и върна комунистите.
169
17
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
ГЕРБ пък кога е имала претенции да обединява народа? ГЕРБ е една котерия на деца бивши комунистически милиционери, идеята беше да ни натрапят Винету за Баща на Нацията и да си откараме още 35 години в неоживковизъм. Нали *** каза - кой не му аресва, да оди пеши. Нали така? Нали не каза "ще се поправим" или "извинете" или "ние ще ви повозим"? Каза "одете пеши".
168
2
 
4
 
! Отговори
До 185 преди 2 години
Добре виждам, че и да търсиш в нета не можеш! Аман от НЕ можещи НЕ знаещи пък с претенции! Байгън вече! Та виж какво пише за правителствата от началото на 1991 до 1995! Във всяко едно правителство участва СДС! А някой си бяха изцяло на СДС! Дори служебния кабинет беше на СДС! Ренета Инджова беше тогава! Жан виденов ни оправя 2 години! от 95 до 97! И падна! Ама АМАН от НЕ знаещи ей! *** като НЕ знаеш кажи си бре! И не се прави, че го знаеш или пък разбираш нещото!!!
167
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дето викят че с ваксината ги чипират гласуваха за слави.
166
10
 
7
 
! Отговори
Манолевски преди 2 години
Не съм усетил ама грам разруха. Благодаря на ГЕРБ, че не ми бутнаха корупционната къща за гости.
165
3
 
11
 
! Отговори
до 181 преди 2 години
Я отвори Гуглето и провери какви правителства имаше до 97ма година. Те си бяха комунистически, с едно изключение - на Филип Димитров. Но комунистите го свалиха, щото им пречеше. И като отвориш Гуглето внимавай и си отворяй очити, и мисли!
164
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто ГЕРБ ги няма , всичко върви по добре. Аз не съм усетил разруха и хаос ако трябва да съм честен
163
0
 
5
 
! Отговори
Танатос преди 2 години
Танатос е саморазрушителната сила на българския народ, еманация на която са неговите политици.
162
1
 
14
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВов преди 2 години
не знам какво трябва да получи Харалан, но знам, че с протестърите вече е свършено, чичо Васко повече няма да дава стипендии, на Прокопиев и Маджо не ин трябват, даже пречат защото имаше такива щедри обещания през този период от миналата година чак до сега, но няма да изпълняват и САМО ЕДИН БАБИКЯН НЕ СТИГА, всъщност той само взима, а не дава
161
3
 
8
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
Добре бре да поговорим! Само първо искам да знам дали ти знаеш какви правителства са управлявали от 1989 до 1997г споко бре знам, че не знаеш а едва ли си спомняш, че повечето правителства дето ни оправяха тогава беха на СДС! Споко знам, че ти е кратка паметта! :) И знаеш ли от къде го знам просто знам, че тогава си бил малък и са ти разказвали за нещата от тогава! А аз ги преживях! И разбери не казвам, че са били добри, но казвам, че ти НЕ знаеш защо са били лоши и кой е бил на власт тогава!
160
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки път преди да загазят много българите почват да се "чегъртат". Докато се затрият съвсем. Преди да паднем под турско така се чегъртахме - станахме Видинско, Търновско и Добружанско царство. Щото се мразехме и се карахме. Преди 140 години хората са били умни и са го написали на Народното Събрание - "Съединението прави силата" АМА КОЙ ДА ЧЕТЕ? Българинът е писател не е читател.
159
24
 
8
 
! Отговори
Харалан преди 2 години
Всички знаят, че Харалан е на хранилка при Бойко. Време е да получи поредната вноска...
158
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече половин година Борисов не е на власт и Държавата върви от зле на по зле. Нали след чегъртането щеше да стане по добре. На практика стана много зле. Всички цени вървят нагоре и др. Радев нищо не го интересува. Спряха всички строежи на магистрали и пътища, няма кой козя пътека да направи. Ако това е промяната по добре Борисов да се връща.
157
8
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
като имаме в повече 2 милиарда събрани приходи защо няма пари за каквото и да било ---///---- Ами Винету вероятно знае и може да ти обясни защо. *** го питай.
156
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Цените на пръжките не се калкулират в бюджета. Повечко трябва да се чете, колега:)----////---- Напротив, инфлацията се залага точно там.