Само за 10 дни източили над 53 млн. лв. от фирмите заради скъп ток?

Родният бизнес страдал, за са изнася евтин ток за съседните страни
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според бизнеса само за десет дни от фирмите са източени в повече 53 млн. лева. Заради драстичен скок на цената на тока на борсата. Това заяви Мая Манолова от ИБГНИ, която е и председател на временната комисия по ревизия в парламента.

То време на заседание на комисията тя предупреди, че заради скъпата електроенергия една част от по-големите фирми обявиха, че спират работа.

Временната комисия по ревизия изслуша представителите на държавната енергетика, ръководството на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради състоянието на свободния електроенергиен пазар и причините за скока в цената на тока за бизнеса.

Депутатите поставиха два основни въпроса. Първият: дали умишлено е създаден дефицит на свободната енергийна борса, след като държавните производители не са предоставили достатъчно количество електроенергия, поради което цените на тока за бизнеса достигнаха 400 лв. за мегават., съобщи БНТ.

Вторият въпрос бе дали присъединяването на българския енергиен пазар към по-скъпия гръцки, вместо към по-евтиния румънски също се е отразило върху скока на цените.

Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов обясни, че никога досега не е имало оспорване нито на клиринговите цени, нито на клиринговите обеми, които винаги са били съобразно офертите на самите борсови участници

"Няма как даден купувач да бъде накаран да купи енергия на цена, по-скъпа от тази, на която той предварително е декларирал, че е готов да купи", заяви Константинов.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев уточни, че пазарните обединения с всички наши държави съседки е трябвало да станат още преди три-четири години.

"Централата в момента е на 100% от капацитета си, макар че за някои хора това не е така. Преди една година централата е съгласувала график за осемте си блока със съответните институции, както е по правила и наредби", заяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Марица изток 2" Живко Динчев.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов обясни, че холдингът не е оперативен, а финансов и по този начин не може да се меси в оперативната дейност на дружествата и в търговските им взаимоотношения.

"Има вече затворени централи, през 2023 г. Гърция ще затвори своите въглищни централи, Румъния - 2025 г., нещата отиват на зле в региона, ако не се изградят нови мощности", каза Николов.

Депутатите не останаха доволни от отговорите, като заявиха, че българската икономика страда от липса на евтина електроенергия, за да може да се изнася евтин ток за нашите съседи. От КЕВР съобщиха, че продължават регулаторна проверка на борсата, за да установят дали там има допуснати проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: токМая Маноловафирми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Жал ми е за тази женица. И другите жени края нея - Убитите, Татяна, Бабикян, Хаджигенов ... Май пак ще трябва да се търкаля по паважа
54
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 2 години
Доколкото разбрах има централи за базова (АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ), средна (ТЕЦ...) и върхова мощност (ПАВЕЦ, разни ВЕЦ). Тези за върхова се пускат много бързо, за минути, но са и много скъпи (това е така по цял свят). ТЕЦ се пускат по -бавно, за часове, но при нас май не са успели изобщо са пуснат някои блокове на държавната Марица Изток 2 (среден товар) и се наложило да пускат (скъпи) върхови мощности, което качва цената, кой е виновен тук? А пък АЕЦ се пускали и спирали с дни ....
53
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51Майчето е родена за политик, остави я :) Кажи кога Чалгаря ще стане от фотьолчето и ще обясни как е излъгал своите фенове чалгари.....хахахаха :)))
52
3
 
27
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Кой...,кой ги източи. Не така неопределено...източили. Няма е вече стената за плюене ГЕРБ. Да казва точно...КОЙ. Подобни кукумявки станаха много в ефира и политиката.Кой нормален човек би гласувал за подобни балалайки незнам.Ама на...,има и такива торба акълии.Великите българи забъркаха такъв турлю гювеч,който сега трябва сам да си го изяде.
51
2
 
25
 
! Отговори
Манoлова - жалка преди 2 години
Няма отърваване от птеродактила Мая Манолова, няма. На всяка манджа мерудия. По-глупава, себична и проста червена краанта не знам дали има. За жалост тя продължава да вреди на България.
50
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И след 10 години на власт на Мутрите, тя все още ще разследва защо държавата е фалирала 3 пъти под нейно управление. Причината е ГЕРБ, защото преди едно десетилетие са били били платени протестъри на Черепа ю.Тоя народ е многоооооо пр.ост, затова минават такива циркове :)
49
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майоооооо, вие вече сте на власт ***, тебе трябва да разследват :)
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая Мая Манолова не управлява ли вече, че разследва някой друг?
47
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята, и че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло, разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето Си. И рече Господ: - Ще му спра тока за човека, когото създадох...
46
4
 
3
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Който може го прави , който не може коментира .
45
2
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Аз си купувам от Мобилните Оператори - 20 мегабита на месец , безплати минути , безплатна телевизия за 40 лева - това е по 2 лева за мегават , бизнеса защо купува по 400 лева на месец за мегабит ?Това е шега , както казва един коментар под моя - тока се измерва в ампер - народа вече няма никакви познания и умения .
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Румбурак от ДБ, какво каза по въпроса? Нещо се покри този човек, къде е? Да не е при Баце за сделка и далаверка.
43
0
 
13
 
! Отговори
Що за пазар? преди 2 години
"Няма как даден купувач да бъде накаран да купи енергия на цена, по-скъпа от тази, на която той предварително е декларирал, че е готов да купи", заяви Константинов. ............. Интерсно обяснение. Предлагат ток с цена, два пъти по-скъпа от нормалната. На теория никой не кара купувача да я купува. И какъв му е избора. Да си спре производството докато поевтинее тока или да произвежда на загуба. Никакъв избор не е това, а рекет на клиентите.
42
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
Още от сега по предвидливите и по умните си купуват евтини генератори.
41
4
 
4
 
! Отговори
Име преди 2 години
Един коментар за очевидните неща: Цитат:... цените на тока за бизнеса достигнаха 400 лв. за мегават ... :Тока се мери в ампери и няма нищо общо с електрическата енергия. Мегават е единица за мощност и не може да се оцени директно с пари. Единицата за ел. енергия е киловатчас или мегаватчас. То вярно, че някои хора разговорно така говорят, но все пак ...Представям си и другите данни в статията колко са верни...
40
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво личи си че БСП и ИТН управляват, айде да илядите ашколсун
39
2
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Мая е в *бизнеса* с тока - не я слушайте - има ВЕИ - хвърля брашно за да прави мъгла - скъпа Депутатка е . Тези трябва с Багер да ги изринат - като незаконни къщи на Роми - иначе няма да има Справедливост и Високи Доходи .
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесменът вика: Купих на цялото семейство Брабуси, защото няма по-скъпа кола на пазара.......................Същият бизнесмен казва: Купих скъп ток, защото няма по-евтин.....................Бизнесмените ни са евтини на Брабусите и скъпи на тока.
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е че парите взети от бизнеса, са отишли в джобовете на червените олигарси.Така де,нали за това се бориха миналото лято!Сега трябва да им платим!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Невидимата ръка на пазара на ток хвана бизнесмените за гушите. Бизнесмените искат помощ от държавата да премахне пазара и свободните цени. 53 милиона колко струва в Брабуси? Това са 100 Брабуса за всичкия бизнес в БГ. Токът трябва да се изчислява в Брабуси.