Само за 10 дни източили над 53 млн. лв. от фирмите заради скъп ток?

Родният бизнес страдал, за са изнася евтин ток за съседните страни
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според бизнеса само за десет дни от фирмите са източени в повече 53 млн. лева. Заради драстичен скок на цената на тока на борсата. Това заяви Мая Манолова от ИБГНИ, която е и председател на временната комисия по ревизия в парламента.

То време на заседание на комисията тя предупреди, че заради скъпата електроенергия една част от по-големите фирми обявиха, че спират работа.

Временната комисия по ревизия изслуша представителите на държавната енергетика, ръководството на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради състоянието на свободния електроенергиен пазар и причините за скока в цената на тока за бизнеса.

Депутатите поставиха два основни въпроса. Първият: дали умишлено е създаден дефицит на свободната енергийна борса, след като държавните производители не са предоставили достатъчно количество електроенергия, поради което цените на тока за бизнеса достигнаха 400 лв. за мегават., съобщи БНТ.

Вторият въпрос бе дали присъединяването на българския енергиен пазар към по-скъпия гръцки, вместо към по-евтиния румънски също се е отразило върху скока на цените.

Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов обясни, че никога досега не е имало оспорване нито на клиринговите цени, нито на клиринговите обеми, които винаги са били съобразно офертите на самите борсови участници

"Няма как даден купувач да бъде накаран да купи енергия на цена, по-скъпа от тази, на която той предварително е декларирал, че е готов да купи", заяви Константинов.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев уточни, че пазарните обединения с всички наши държави съседки е трябвало да станат още преди три-четири години.

"Централата в момента е на 100% от капацитета си, макар че за някои хора това не е така. Преди една година централата е съгласувала график за осемте си блока със съответните институции, както е по правила и наредби", заяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Марица изток 2" Живко Динчев.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов обясни, че холдингът не е оперативен, а финансов и по този начин не може да се меси в оперативната дейност на дружествата и в търговските им взаимоотношения.

"Има вече затворени централи, през 2023 г. Гърция ще затвори своите въглищни централи, Румъния - 2025 г., нещата отиват на зле в региона, ако не се изградят нови мощности", каза Николов.

Депутатите не останаха доволни от отговорите, като заявиха, че българската икономика страда от липса на евтина електроенергия, за да може да се изнася евтин ток за нашите съседи. От КЕВР съобщиха, че продължават регулаторна проверка на борсата, за да установят дали там има допуснати проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: токМая Маноловафирми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
20
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Знаете ли какви приходи са декларирали Слави и Бойко? Това са най-богатите хора в България.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не купуват ток. Да си купуват евтини Брабуси от Германия.
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как удобно премълчават факта , че от началото на юни искаха и домакинствата да са преминали на свободния пазар тогава цената щеше да е същата и за тях.
12
2
 
17
 
! Отговори
Някой пак прибра преди 2 години
милиони срещу наивни доказателства, че на борсата в Занзибар токут бил скъп, та и нашият оттам. Пладнешките обири продължават, без значение кой управлява, *** са угодни на всяка партия, понеже именно те финансират всички.
11
26
 
8
 
! Отговори
до Зозо преди 2 години
уважаеми, Герб ни вкараха в капана на съвместната енергопреносна система с Гърция и Италия която ни набута с двойни цени на тока. Не Радев клекна набрюкселските бюрократи за либерализацията Уж на енергийния пазар. Ограмоти се.
10
4
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
След време няма да ни трябват мрежи, генератори, трафопостове и подстанции.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, поне което съм чувал, навремето бехме с единствената атомна електроцентрала на Балканите, изнасяли сме ток за всички съседки :))) Сега незнам как е, вече не сме първи приятели на руснаците, има некакви американски Марици, дето незнам дали некой го грее от това, не съм компетентен в енергетиката, ако некой знае нещо да сподели :)
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете въглищарите и проблемите сами ще се решат. АЕЦ Козлодуй има капацитет да захрани 2 Българии. Ама вие предпочитате да ни продавате скъпия въглищарски ток, за да можете да изнасяте на голяма печалба този от АЕЦ'а.
7
2
 
14
 
! Отговори
Йосиф Висарион преди 2 години
Всички да бъдат уволнени...и подведени под съдебна отговорност..по принципа на др. Сталин/Щом има човек...ще му се намери и член от закона/. Другите дето ще дойдат на тяхно място да си опичат акъла...щото и за тях е валидно това дето е казал Бащицата.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация десетилетия ни рекетира, тези сега с някакъв ток ни занимават, корпоративни *** сте не управляващи, първо за вас, после за корпорациите, а народа да ви плати само, нищо друго.
5
9
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Промяната на Рундю е факт :))))))))))))) До октомври месец ще се оака напълно.
4
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червените са озверели от глад и си имат кукла фигурант.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо само от фирмите? При сметките на домакинствата също има увеличение. Или това не е проблем?
2
2
 
13
 
! Отговори
Обаче преди 2 години
Предвидливо даже и малките фирми преди това бяха изкарани на свободния пазар, за да може и от тях да точат за скъп ток. Който сам си е виновен че е скъп за българи, но евтин за износ.
1
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
При пазарна икономика става така като има търсене се вдига цената.