Още 600 патрули дежурят на границата ни, чакат помощ и от армията

Стефан Янев свиква Съвета за сигурност към МС
Обновена: 27 авг 2021 12:28 | 27 авг 2021 11:55, Камелия Цветанова
52

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В МС с участие на почти всички министерства, службите за сигурност, агенции, НПО е създадена координационна група със задача непрекъснато следене на обстановката, оценяване на външни и вътрешни фактори, като анализът е ежедневен. Това коментира служебният премиер Стефан Янев заради засиления мигрантски поток, след като талибаните взеха властта в Афганистан.
Още по темата
От началото на годината има известно увеличение на натиска по границата, включително преди драматичната ситуация в Афганистан.

Защитата на границата е процес, който продължава последните 7-8 години, но ситуацията се контролира от МВР.

„Към момента под ръководството на Гранична полиция личният състав, който патрулира, е увеличен с около 600 души. Направена е и координация с МО, като тя опира до нуждата от увеличаване на патрулите с подпомагане от въоръжените сили“, каза Янев.

Според него първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване на мигрантите, но и границата с Гърция не е за подценяване. И с двете държави има координация.

Премиерът съобщи, че планира в близките дни да има и заседание на Съвета за сигурност към МС.

Янев призна, че на места оградата на границата е компрометирана.

Според него е нужно и тя да бъде отговорност на МВР.

"В момент областните управители имат отношение по поддържането на оградата на границата, а гранична полиция охранява, но по отношение на поддържането на съоръжението е нужно централизация, така че ще търсим подкрепа от парламента в това отношение“, каза премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Kolo kelemeto преди 2 години
Abe ogradata si pozi ot migranti stiga da ima ot nasha strana koi da vidi naroshitelite i da ispolzvame vsi4ki vazmozni srestva sreshto tex za vaspirane na Ne zakonoto i preminavane.Ziva sila ni triabva A dokolko raspolagame samo bog znae Da izleznat nashte odgovorni slyzbi i da kazat s kakvo i kolko xora shte opazat balgarskia syverinitet....
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Галениците на България БА. На кой му го държът,а още не са на храницата?
41
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А кой построи оградата и ако нямаше ограда?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като минирате границата с една полоса от 50 -100 метра по цялото протежение всички ще се научат да минават там където трябва - през граничните КПП. "Оградата" на Винкела никаква работа не върши , но пък го направи доста богат. Който няма документи, виза и пари ще се връща. Това е решението! Ама за него се искат полотици с характер и готовност да се опълчат на евробюрократите.
39
0
 
3
 
! Отговори
Последно преди 2 години
Колко души-600,700,800?Като гледам ,щом са опрели до баретите,другите са жените им,сватите и друга рода на старшината от женски род!Дано ни опазят!
38
0
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 2 години
Като дойдат войните на исляма,много бой и секиш ще падне по границата.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям лъф че булгарята се мисли че има армия
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Защитата на границата е процес, който продължава 7-8 години." Какво ли трябва да означава това? Човек би помислил, че преди това границата не се е пазела. А се пазеше именно преди. Това сега е всичко друго, но не и граница.
35
0
 
8
 
! Отговори
добре дошли преди 2 години
да благодарим на най голямата човешка глупост да нямаме граница ! благодарим ви брюкселски милионери , благодарим ти меркел !
34
0
 
2
 
! Отговори
подслушвател преди 2 години
стефчу , имаш ли още усещането че те подслушват ?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ножи си купиш, но оградата има предполагам датчици и камери. За да те засекат. Иначе трябва по дебела ограда . Като на гърците. Европа трябва да си построи дебела ограда на всякъде ,ще дойдат още по лоши времена. Тогава няма да могат да спрат милиони. Теябя да св действа от сега. Не да се спи
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС какво спи? Къде са им силите да помагат? Това е външна границ , не е само наша отговорност! Останалите страни, какво чакат ? Нали не си въобразяват, ченще пазим сами... ще ги пуснем пак и да св оправят после те . Тентук неискат да седят.
31
0
 
5
 
! Отговори
ss преди 2 години
а е толкова просто да се минира всичко, после ако искат да минават
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Границата се охраняваше едно време. Сега охраняват каналджиите и нарушителите.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26--------------------------ама по кого се стреляше на месо. По тези които идваха отвън( и идваха ли такива изобщо) или по тези,които бягаха към свободата.
28
2
 
9
 
! Отговори
Я люблю водку преди 2 години
Ако ще 5000 да патрулират за бежанците не е проблем да прескочат телената ограда на българия.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До САЩ-Мексико афганите нема да копат, щото ги мързи (но това е друга тема). Виж оградата, която строи турция, виж нашата, много вероятно е тяхната да е по-евтина.
26
0
 
3
 
! Отговори
САЩ-Мексико преди 2 години
Границата Мексико-САЩ се пази доста сериозно и отговорно, обаче Ел Чапо е прокопал десетки тунели на десетки метри под земята, през които минават най-спокойно. Тунелите стигат дължина до няколко километра. Започват от къща в Хуарес, например и стигат до склад в Ел Пасо. От там тухлите кокаин, трева и хапове се разнасят с огромни тирове до дистрибуционните центрове в Чикаго. Съответно в обратната посока се внасят автомати, пистолети и противовъздушни карабини, достойни за армейско въоръжение.
25
0
 
7
 
! Отговори
Мъдуран до 29 преди 2 години
По твойта логика нямаше нужда от ограда ,а можеше да им поставят табели- граница. Па можеше и по радиоточката да ги предупредят.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служил съм в Укрепените райони - УР-овец в областите съседни на границата. Там имаше съоръжения от бодлива тел по два м. широки и високи, а пред граничната полоса минни полета и кльонове. Стреляше се на месо. Но нали сега сме милостиви, кръв не се пролива и мигрантите си ръшкат където и когато поискат.