Рашков разкри: Гешев с тройна защита - от МВР, НСО и Бюрото за защита

Охранявали се свидетели по фалшиви сведения на ДАНС
287
Рашков разкри: Гешев с тройна защита - от МВР, НСО и Бюрото за защита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита. Това каза вътрешният министър в служебния кабинет Бойко Рашков в Парламентарната комисията по правни въпроси, където се обсъждат три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се.БГ!Ние идваме" и "Демократична България".

Още по темата

Те предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от Прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

Рашков обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището наето от Иван Гешев от държавата. И трети път - от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица. За БТА министър Рашков каза, че ще прекрати това споразумение с МВР.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на "политическия ръководещ субект" се казва на ДАНС да напишат "фалшиво сведение за опасност" и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашов, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и това го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

"Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той.

Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор", посочи министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт.

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: НСОгешевРашков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
4
 
! Отговори
До 256 преди 2 години
" ... какво направи Гешев ... " ами на някои олигарси им стана горещо, та сега се разхлаждат извън България. Аз харесвам, за теб не знам.
229
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умни и красиви идеи. По-добре прокурора да не се занимава с престъпления,че вече не е охраняван. Гениално!
228
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бюджета на НСО е 7 млн лева и охранява 14 човека, което си е по близо 500000лв на всеки охраняем. Някой вижда ли проблема или пак да ви го обяснявам.
227
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
256: ти явно живееш в пещера
226
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Октопода на комунистите е най-добрият мафиотски колектив от другари
225
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак не разбрах - кому е притрябвало да посяга на Гешев, който (по собствените му думи) нито някого контролира, нито може да влияе на вътрешното убеждение, никакви сериозни правомощия няма. За какво да му имат зъб?
224
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нямаш сметка от независим и добре охраняван Прокурор ----///---- Защо да имам сметка от Гешев, с какво е доказал, че ми е полезен?
223
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каскета е за затвора.
222
6
 
4
 
! Отговори
Рашков преди 2 години
Е луд. Освидетелствувайте го, дорде не е съвсем сринал доветието в президента.
221
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говорим за главния прокурор. Който и да е той. Да не стане така, че за следващия да се променят правилата. Тогава ще има яко протести, нали няма да ни бият, щото ще протестираме "мирно".
220
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента мафията е на власт, чрез техните адвокати, не се чудете.
219
6
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
НАРОДЕН СЪД.
218
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков разкри , какво гръмко заглавие. А иначе нищо съществено , бил охраняван и по 100 начина да е все тая. Все пак махат не само охраната на Гешев , а на главен прокурор , който и да е той . Голяма грешка , тогава да махнем и НСО за какво е никой няма да се охранява. И президента включително и Председателя на парламента също , тя защо се охранява .
217
1
 
9
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Не си бай ставри,а си бай х,й,живуркащ с подхвърляни трохи от черепи и мустаци!!Що да са мориш,като можеш да захлебваш от тру па на България!!Гаврата ти с Главния Обвинител на България показва,че или ти самият си крадец или убиец и нямаш сметка от независим и добре охраняван Прокурор или си мин дил,платен *** на бегълците и на сбабикяните и кирливаните,дето се тръшкаха и къртиха павета да имитират народно недоволство,а то чиста платена КГБ продукция за им бе цили и то 85% ви!!
216
2
 
8
 
! Отговори
Тарашков преди 2 години
бих ти повервал, ама досега само лъжи ръсиш.
215
9
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Е, кое пък му е важното на Гешев? Нали той самият каза, че не може да се бърка в работата на другите прокурори, не може да ги контролира, няма информация, едно методическо ръководство трябва да упражнява и там е кръгла нула? Кое важно дело води Гешев, че аз се сещам само за едно ПТП с убит журналист -личен негов враг?
214
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо Радев е с петорна защита, той нещо повече ли е от останалите българи?
213
14
 
9
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Щом Гешефт се страхува от народната "любов",за да го охранява Света Троица,значи е правил бая гешефти и има наистина нужда от охрана.
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симулира пред работдателя си, че прави нещо във връзка с главния му враг, но да не го изненада някой мигрант от храстите?
211
4
 
15
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Ражков не знае колко емигранти се очаква да влязат в България,но много е заинтересуван да разкрива пред целия свят информация относно охраната на един от най важните служители на държавата?!Това ако не е мафия,аз не знам как да го нарека?!Това ли е работата на един министър на МВР да рови досиета и да разкрива служебни тайни за своя колега с който служат уж на България уж на така наречената си РОДИНА?!Мисля,че ко му негите дойдоха до предела на налудностите,а ние ги търпим,до кога НЕ ЗНАМ?!