ДБ няма да отиде при БСП, срещата била пиар за Нинова

Третият мандат няма да се реализира
214
ДБ няма да отиде при БСП, срещата била пиар за Нинова
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДБ няма да отиде на консултациите с БСП за третия мандат.

„Трябва да изберем между представителна демокрация и представление“, каза пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Още по темата

„В тези два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, се случва нещо“, смята той.

„В тези парламенти на българската политическа класа й се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето. Формула на съвместяването на легитимни интереси“, коментира Иванов.

„Слави се опита да се държи като следващия голям, като следващия спасител, с 65 депутати. Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти“,  каза той.

„Демокрацията е нестабилна именно, за да може политиците да се чувстват несигурни“, заяви още Иванов.
По думите му ще трябва да научим наново думите коалиция и компромис.

Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност, смята той.

„В следващия парламент трябва да има правителство, което да свърши работа. Не бих казал на всяка цена. Има разумна цена. Всеки трябва да се откаже от претенцията да се опитва той да е големият“, обясни позицията си Иванов.

Запитан задава ли се нов десен проект на Кирил Петков и Асен Василев, Христо Иванов отбеляза, че това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи.

"Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения“, каза Иванов.

В отговор на въпрос може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ за изборите наесен, Иванов призова да не се влиза в такива спекулации в момента.

„За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим рацзцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим“, каза Иванов.

Относно обявената за днес среща с БСП в рамките на консултациите за съставяне на кабинет с третия мандат Христо Иванов поясни, че няма да отидат.

„Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова“, посочи той.

Иванов припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 2 години
ДБ са един политически миманс с елементи на сюжет и драма. Нито съм очаквал, нито ще очаквам нещо от тях.
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Иванов обяви по Нова, че не обича откритите разговори, а само тайните такива. Защо да ходи при Корнелия? Христо Иванов е свикнал да получава тайно инструкции от НПОто и от добрия олигарх Прокопиев.
161
0
 
3
 
! Отговори
Мууааа преди 2 години
Гнусноооооо...
160
0
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Иванов се взима твърде насериозно. Неуспял адвокат, неуспял министър, с никакъв трудов стаж по нищо. Поне да вземе да се обръсне. С тази четина прилича на талибан. Нищо лично, просто ми е крайно несимпатичен.
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само им вижте мутрите...!
158
4
 
4
 
! Отговори
absurd преди 2 години
На малкия пръст на Нинова не можеш да стъпиш
157
2
 
7
 
! Отговори
Румбата преди 2 години
До АнонименБраточка, вълкът козината си мени, но нрава не...
156
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЗИ ОБИЧАТ САМО ТАЙНИТЕ СРЕЩИ , ПРИ ЗАТЪМНЕНИ СТАИ СЪС СЕПЛА СВЕТЛИНА И ТИХО ДА СИ ШУШУКАТ А ТАЗИ НИНОВА ГИ КАНИ ТАМ КЪДЕТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЗНАЕ , АИДЕ КЪШ
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този не беше ли министър при Борисов, толко ли е шлифовън , мисли че всички сме забравилиОтвръщавам се от тези п о д л о г и
154
2
 
7
 
! Отговори
izh преди 2 години
Дай ми куклите, на ти парцалките. Няма да играя вече с тебе ! махленски театър по вещото ръководство на приватизационните мутри и местоположение на щаба - " При Фуражката" Сценария е ясен, оборотните пари се реализират чрез покачването на цените и ПОЧТИ ВСИЧКО изглежда като по ноти. Но има неизяснени моменти от мераклиите да лапнат по голямо парче от баницата както и , въпреки лъстивата медийна подкрепа народонаселението да не вземе да ПОУМНЕЕ извън графика?
153
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от *** са костоваци, така че дивoтo си ги зове, другата половина навремето имаха министър в кабинета Боце-2. Какво искате от тях: ами негласна подкрепа на ГЕРБ-СДС! Не вземе електоратът на всички партии, имали депутати в 45-то и 46то НС, да им тегли по един шут отзад, затова че ни разкарваха тези нагли пердета по 3 пъти да гласуваме, му с ***! И сега същите ще бъдат пак кандидат-депутати начело с ЛИДЕРИТЕ си, лицемерни пoдлeци!
152
4
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Христо +Бойко =вечна любов
151
2
 
21
 
! Отговори
1 преди 2 години
др.бойкиев иванов,ще ходи да яде сладолед,на "росенец"няма време за среща с Нинова,като си мисли,че ще спечели по-вече гласове,след сладоледа от Доган.
150
2
 
19
 
! Отговори
Кораба Майка преди 2 години
Това не е ли Христофор Бойкикиев - откривателя на Доганландия? Инструмента на Бог да пази Доганландия и нейния вожда, говорещ с Шефа, Живков Бибипко
149
4
 
28
 
! Отговори
факт! преди 2 години
Разпадането на държавата започна от И.Й.костов ,... ако си споВняте !Сега ни пробутва ген. Атанасов , а И той е един ''генерал'' , майка плаче , АЙДУЦИ !
148
1
 
16
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
Ами отивайте и вие при ДПС , кара-вара , кара-вара , всички минават през ДПС , няма оправия , явно поредно доказателство , че българина не може да управлява ....Ще подкрепим , няма да покрепим , ще подкрепим , няма ....
147
10
 
13
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Като гледам , гледам , май най-добрите кабинети до сега са служебните , всички други са преполитизирани и слуги на определени ''вождове'' , които мислят само за себе си !С една дума , в България няма държавници , а много политици , на кило !
146
1
 
18
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
...пиар,панаир,пир,самодоволната усмивка не пада от две седмици.
145
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ-слугите на чудовището Сорош и отрочетата на ликвидатора на българската индустрия Иван Костов.Това са съвременните Кирияк Стефчовци,несмеещи дори да пръднат без разрешението на американското посолство.
144
1
 
21
 
! Отговори
ако преди 2 години
можеше да види последните две ,,издания,, на парламента ,Шекспир би възкликнал--МНОГО ШУМ ЗА НИЩО!